Är du osäker på hur du delar hummer, var alla godbitarna finns och vilka delar som rensas bort? Här visar vi hur du gör, och dessutom ger vi dig tre läckra och enkla tips på hur du kan servera denna delikatess.

Här hittar du alla våra recept på hummer!

 

Så här delar du en hummer

  • Bort med klorna

    Ta bort benen med klorna från kroppen.

  • Dela hummern

    Tryck in knivspetsen i huvudet på hummern och tryck till ordentligt med kniven, bak mot stjärten på hummern Vänd på hummern och dela den med kniven från huvudet och framåt.

  • Rensa

    Rensa bort innehållet i magen och den svarta strängen.

  • Ta ur köttet

    Använd en tesked för att lyfta ut köttet ur skalet.

  • Öppna klon

    Hummerklon tar du loss genom att först bryta loss klon från benet. Sedan bryter du loss den lösa klodelen. Gör ett vänligt men bestämt hack med kniven mot ena sidan av klon, så att det blir en spricka i skalet. Dela på skalet och ta försiktigt ut köttet ur klon. Ta även ur köttet ur den lilla klodelen.

  • Glöm inte benen

    Klipp upp skalet i benen med en sax och pilla försiktigt ut köttet.

  • Klart!

    Nu är hummerköttet klart att tillaga på det sätt du önskar.

Goda och lyxiga recept med hummer

  • Hummersallad med marinerad morot

    Hummersallad med marinerad morot

    Letar du efter en lyxig förrätt till nyår? Servera hummersallad! Här med färsk hummer, späda salladsblad, citronmarinerade morotsstrimlor och en smakrik hummermajonnäs.

    - Hummersallad med marinerad morot

    Spara

  • Hummer med citronsmetana, forellrom och krasse

    Hummer med citronsmetana, forellrom och krasse

    Bjud på en lyxig förrätt med hummer till nyår! Här serveras kall hummer tillsammans med smetana, lök, rom, dill och krasse. En förrätt som är enkel att förbereda i förskott och laga till många. Perfekt förrätt till nyårsafton.

    - Hummer med citronsmetana, forellrom och krasse

    Spara

  • Hummer, blomkålscrème och sauce vierge

    Hummer, blomkålscrème och sauce vierge

    Hummer är alltid rätt att inleda nyårsmiddagen med! Här får den lyxiga hummer sällskap av krispig lufttorkad skinka, luftig blomkålscrème, örtig äppelsalsa och rostat pankosmul. Många komponenter – men allt kan förberedas enkelt i god tid.

    - Hummer, blomkålscrème och sauce vierge

    Spara

  • Gratinerad hummer med Västerbottensost

    Gratinerad hummer med Västerbottensost

    En gratinerad hummer med Västerbottensost sätter guldkant på vilken nyårsmiddag som helst. Med några enkla knep tar du ut det delikata hummerköttet och fyller sedan skalen med hummer, gräslök och ostsås gjord på den smakrika Västerbottensosten.

    - Gratinerad hummer med Västerbottensost

    Spara

  • Hummersliders

    Hummersliders

    Sliders är små miniburgare, här i lyxig tappning med hummer, krispig selleri, saltgurka och krämig majonnäs. Istället för slidersbröd kan man servera i halverade eller kvartade hamburgerbröd. En perfekt förrätt till nyårsfesten.

    - Hummersliders

    Spara

  • Dillråraka med skaldjur och tomatmajonnäs

    Dillråraka med skaldjur och tomatmajonnäs

    Skaldjur till förrätt är ett säkert kort – i den här lite mer avancerade smårätten passar hummer och räkor lika bra, så välj efter smak! Skaldjuren serveras på en dillsmakande råraka som toppas med sallad och tomatmajonnäs. Låt gästerna väl smaka!

    - Dillråraka med skaldjur och tomatmajonnäs

    Spara