Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Avancerad

Hummer, blomkålscrème och sauce vierge

Hummer är alltid rätt att inleda nyårsmiddagen med! Här får den lyxiga hummer sällskap av krispig lufttorkad skinka, luftig blomkålscrème, örtig äppelsalsa och rostat pankosmul. Många komponenter – men allt kan förberedas enkelt i god tid.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Lägg ut skinkskivorna på en bakpappersklädd plåt. Ställ in i mitten av ugnen 10-15 minuter. Ta ut och låt svalna. Förvara i rumstemperatur i lufttät förpackning.
  3. Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt panko och paprikapulver. Stek/rosta pankon på medelvärme tills den är gyllenbrun. Krydda med salt. Låt rinna av på hushållspapper. Förvara i rumstemperatur i lufttät förpackning.
  4. Blomkålscrème: Ansa och skär blomkålen i mindre bitar. Skala och skiva löken tunt.
  5. Fräs löken i smöret i stekpanna utan att den tar färg, ca 5 minuter. Tillsätt blomkål och grädde. Låt koka under lock tills blomkålen är mjuk, ca 10 minuter.
  6. Mixa blomkålen (med vätskan) och salt till en slät puré i en blender. Låt svalna. Förvara övertäckt i kylskåp.
  7. Sauce vierge: Dela och kärna ur tomaterna. Skär tomatköttet i små tärningar. Skala, kärna ut och tärna äpplet fint.
  8. Halvera citronen längs med. Skala halva citronen med kniv och skär ut hinnfria filéer. Skär filéerna i små tärningar. Pressa ut juicen ur den andra halvan.
  9. Blanda tomat- och citrontärningar med citronjuicen. Tillsätt äpple, olja och lönnsirap. Täck med plastfolie och förvara i kylen.
  10. Skala hummern så stjärt, leder och klor fås ut hela. Förvara övertäckt i kylskåp.
  11. Vid servering: Bryt skinkan i mindre bitar. Rör ner örterna i sauce viergen. Värm blomkålspurén försiktigt. Lägg puré på tallrikar. Strö över panko. Toppa med hummer, skinka och sallad. Ringla över sauce vierge. Garnera med gräslök.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: kontrollera innehållet i panko eller använd finkrossad glutenfri cornflakes alt glutenfritt ströbröd.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett eller olja. Välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller olja. Byt ut grädden mot soja-, havre-, eller risbaserad ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 2 skivor serranoskinka
  • 25 g smör
  • 1 dl panko (asiatiskt ströbröd)
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 krm salt
  • 3 kokta humrar (à ca 500 g)
  • 1 påse blandad sallad (à 65 g)
  • gräslök (till garnering)
Blomkålscrème
  • 400 g blomkål
  • 1 schalottenlök
  • 25 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk salt
Sauce vierge
  • 2 tomater
  • 1 grönt äpple (t ex. granny smith)
  • 1 citron
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 msk lönnsirap
  • 1 dl hackad koriander
  • 1 dl hackad basilika
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2367 kJ / 566 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer