Hoppa till sidans innehåll

Under våra kallaste månader är de solmogna blodapelsinerna eller Arancia Rossa, som de heter på italienska, som allra bäst. Vi nördar ner oss i varför det heter blodapelsin, om blodapelsiner är nyttigare än vad apelsiner och vad de passar bäst till!

Alexandra Holm

Varifrån kommer blodapelsinen?

Nästan alla blodapelsiner odlas på Sicilien i Italien och det italienska namnet för blodapelsin är Arancia Rossa. Det är nära vulkanen Etna som blodapelsinen får sin speciella sötma och saftighet från det sicilianska mikroklimatet med kalla nätter, varma dagar och en bra blandning av regn och sol.

Varför heter det blodapelsin?

Ju kallare nätterna är på Sicilien, desto rödare blir blodapelsinerna. Det är de stora temperaturskillnaderna som gör att blodapelsinerna utvecklar ämnet antocyanin. Ämnet skyddar mot kylan och ger också den vackra röda färgen som gett uphov till fruktens namn. Apelsin betyder nämligen ”äpple från Kina” och blodapelsinen har fått sitt tillägg från det rödfärgade fruktköttets färg!

Är blodapelsiner nyttigare än vanliga apelsiner?

Japp! Blodapelsinen innehåller nästan dubbelt så höga halter av vitamin C, antocyaniner och andra vattenlösliga antioxidanter som en vanlig apelsin. Blodapelsinens karaktäristiska pigmentering innehåller det naturliga färgämnet antocyanin, som hittas i både blommor, frukt och blad. Det är detta ämne som gör blåbär blå och färgar höstlöven röda. Antocyanin tillhör en typ av antioxidanter som kan ha en antiinflammatorisk effekt på kroppen. Så passa på att frossa i blodapelsin när den finns att få tag på.

Hur förvarar man bäst sina blodapelsiner?

Blodapelsiner mår bäst av att förvaras svalt i kylskåp. Om du ska göra juice av dem är det däremot smart att ta fram de en stund i förväg så blir de lättare att pressa!

Varför är inte alla blodapelsiner röda inuti?

Den röda färgen i blodapelsinen är antioxidanten antocyanin som styrs av temperatur. Siciliens svala bergssluttningar passar utmärkt för blodapelsinodlingar men först när nätterna blir tillräckligt svala framträder den röda färgen i fruktköttet. Det är därför blodapelsinerna i början av säsongen, när nätterna fortfarande är varma, är ganska bleka.

Vad kan man hitta på för gott med blodapelsin i sin matlagning?

Blodapelsinen funkar fint i varmrätter till kött som lamm, fläsk och anka men även i fiskrätter med torsk. Vill du ge kalla rätter och desserter en fräsch citrustwist måste du testa att ha blodapelsin i dina sallader. En enkel förrättsallad är till exempel skivad blodapelsin, tunt skivad rödlök, babyspenat och en god vinegrätt till. Fänkål, morot, choklad, saffran, dragon och rödbeta är några klassiska smakkompisar till den blodröda godingen.

När det kommer till dryck är blodapelsinen given att använda i juicer och smoothies men passar även fint i olika drinkar för dig som gillar att addera lite sötaktig beska och bitterhet.

I blodapelsinens hemland används den ofta smaksättare till pasta samt skivad eller klyftad i den sicilianska sidesalladen med ruccola, fänkål, olivolja och oliver. Vill du spinna vidare på det italienska spåret rekommenderar vi att du gör en semifreddo, tiramisu eller pannacotta med blodapelsin i!

Tre sorters blodapelsin att hålla utkik efter!

  • Moro

    Den vanligaste, och mest rödaste sorten, som dyker upp i våra butiker redan i början av december och hänger med till februari. Moro är den mest färgstarka av blodapelsinerna, med ett djuprött kött. Men tidigt i säsongen är fruktköttet blekt och det är först när kylan kommer som det blir rödare. Smaken är fyllig och aromatisk med en söt smak med inslag av hallon. Trots sin sötma är den lite mer besk än sina kompisar Tarocco och Sanguinello.

  • Tarocco

    Namnet Tarocco tros komma från ett utrop av förundran från odlaren som upptäckte frukten och vi kan förstå varför! Tarocco anses nämligen vara blodapelsinernas crème de la crème. Kanske beror det på att den är lättskalad, har den sötaste smaken bland blodapelsiner och att fruktköttet nästan smälter i munnen... Denna goding funkar utmärkt såväl i varmrätter som desserter och finns i butik från januari till mars.

  • Sanguinello

    Sanguinello har ett rödaktigt skal, få kärnor, och ett sött och läckert fruktkött med blodfärgade strimmor. Den är mer rund i formen än de andra sorterna. Sanguinello skördas i april och avslutar säsongen för blodapelsiner men är lite svårare att få tag på i Sverige. Däremot finns mängder av läckra juicer pressade på enbart Sanguinello-apelsinen.

Smarriga recept med blodapelsin

  • Semifreddo med choklad och blodapelsin

    Semifreddo med choklad och blodapelsin

    En gräddig semifreddo med mörk choklad och knaprig maräng slår det mesta i dessertväg. Orangeröda klyftor av blodapelsin är både bästa smakkompisen och snyggt sällskap till den chokladstinna semifreddon. En perfekt dessert när bara det bästa är gott nog.

    - Semifreddo med choklad och blodapelsin

    Spara

  • Apelsinsallad med fetaost, avokado och granatäpple 

    Apelsinsallad med fetaost, avokado och granatäpple 

    Denna syrliga sallad är gjord på apelsiner och blodapelsin som toppas med krämig avokado, salt fetaost, syrliga granatäppelkärnor och knapriga pistagenötter. Alla härliga smaker och texturer i en salig blandning!

    - Apelsinsallad med fetaost, avokado och granatäpple 

    Spara

  • Pannkakstårta à la crêpes Suzette

    Pannkakstårta à la crêpes Suzette

    En maffig pannkakstårta som smakflirtar med den franska desserten crêpes Suzette. Varva små pannkakor med en krämig vaniljfyllning, toppa med skivad blodapelsin och ringla över en förföriskt god karamellsås med apelsinlikör och ännu mer apelsin!

    - Pannkakstårta à la crêpes Suzette

    Spara

  • Morotsjuice med ananas, blodapelsin och ingefära

    Morotsjuice med ananas, blodapelsin och ingefära

    Ananas, apelsin och morot passar fint tillsammans och ingefäran ger ett spännande sting i denna smakrika juice. Juicen blir till en riktig hälsokick, full av fräscha nyttigheter och goda smaker! Använd en råsaftscentrifug för bästa resultat.

    - Morotsjuice med ananas, blodapelsin och ingefära

    Spara

  • Färsk pasta med blodapelsin

    Färsk pasta med blodapelsin

    Det här är en superenkel och lyxig bjudpasta med spännande smak av blodapelsin, konjak timjan och valnötter bland annat. Här kommer blodapelsinen till användning i matlagning vilket är en lite ovanlig och spännande smaksättare som gör pastan överrumplande god.

    - Färsk pasta med blodapelsin

    Spara

  • Torsk med blodapelsin, fänkål och chili

    Torsk med blodapelsin, fänkål och chili

    Den något udda kombon blodapelsin, fänkål och dragon blir ett överraskande gott sällskap till mjäll, ugnsbakad torskfilé. Grönsakerna lagas enkelt i panna medan torsken tillagas skonsamt i ugnen tills fiskköttet blir vitt och skivigt. En lättlagad fiskrätt med mycket grönt.

    - Torsk med blodapelsin, fänkål och chili

    Spara

  • Citrussallad med mynta och chiafrön

    Citrussallad med mynta och chiafrön

    En färgglad citrussallad lyser upp i vintermörkret och ger ett fint tillskott till vitaminförrådet. Välj bland dina citrusfavoriter och toppa fruktsalladen med myntablad och lite chiafrön. Med yoghurt blir citrussalladen en pigg start på dagen eller servera som lyxigt mellanmål.

    - Citrussallad med mynta och chiafrön

    Spara