Citronhacks!

Saker man kan göra med citron

Rengöra ugnen, kaklet, köket eller kanske dig själv med citron? Användningsområdena för citron är oändliga. Här tipsar vi om olika citron-hacks.
Här hittar du alla recept med citron.

Citron-hacks

Först och främst kanske man tänker att citroner hör hemma i matlagning MEN citroner fungerar också utmärkt att skrubba grejer med. Här visar vi alla märkliga användningsområden för citron.

 • Ta bort lukten i kylskåpet

  Om det luktar gammal armhåla i kylen kan du med fördel lägga en citronhalva där inne. Sägnen säger att citronen tar bort den dåliga lukten. Annars kan du ju också städa hela kylen, men det här tipset vänder sig till folk som absolut inte pallar att dra ut allt och grovstäda.

 • Tvätta fönster med citron

  Jaharå! Citron funkar utmärkt att tvätta fönster med. Ta en halv citron och späd ut med lite vatten och sen är det bara att putsa för glatta livet. Himla bra och miljövänligt.

 • Rengör skärbrädan med citron

  Täck skärbrädan med salt och droppa över citron. Gnid in ordentligt och så låter du blandningen verka i några minuter. Torka av med fuktig trasa och så vips har du en skärbräda som skulle kunna vinna första pris i "snygg-skärbräde-tävling".

 • Putsa mässing med citron

  Givetvis fungerar citron att putsa mässing med. Gnid in mässingen med salt och citronsaft och efter en timme torkar du av med en fuktig trasa och mässingen kommer skina ikapp med resten av ditt citronindränkta hem.

 • Gör rent micron med citron

  Vi vet alla vilket kaos det kan bli i micron efter att den har fått utstå olika slags maträtter som exploderat där inne. Men då kommer citronen till din undsättning. Placera en halv citron i en skål med vatten, dra på full effekt i cirka 2-4 minuter och sedan kan du gå loss med en blöt trasa.

 • Ta bort kalk med citron

  Kalkavlagringar kan vara knepigt att få bort men inte om du äger en citron. Gnid in kalkavlagringarna med citron, låt verka i cirka 15 minuter och torka av med en trasa.

 • Ta bort blåbärsfläckar med citron

  Känslan när man moffat munnen full med blåbär och märker att minst tio stycken av dessa små blåa raringar hamnat på kläderna eller på möblerna. Som tur är kan man med hjälp av citron ta bort dessa envisa fläckar. Droppa citronjuice på blåbärsfläckarna och tjoff in i tvättmaskinen så bör fläckarna försvinna. 

 • Rengöra ugnen med citron

  Att stirra in i en råsmutsig ugn väcker känslor av total uppgivenhet. Jag menar hur många gånger har man inte stått där med diskmedel och en trasa och febrilt försökt få bort den där gamla lasagneresten från 2007? Men nu är det slut med det. Gör så här: Ta saften från en citron och häll i en gryta med vatten, sätt ugnen på 120° C, låt citronblandningen ånga av sig ordentligt där inne och torka sedan av insidan av ugnen med en trasa.

Artiklar (1440)

Frossa i citroner

Dra ner på saltet och krydda i stället med citron – både nyttigare och godare.

Citrusfakta

Citrusfakta

Vi vet att det kan vara något av en djungel när det kommer till det här med citrusfrukter. Därför har vi samlat citrusfakta baserat på de vanligaste frågorna och svaren om citrus.

Syrligt, sött, surt

Sugen på citrus?

Lär dig mer om olika syrliga frukter och hur du kan använda citrus i din matlagning.