Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Vackert blank och mörkt lila. Älskad runtom i världen, men lite underskattad här i Sverige. Här är några goda anledningar att bredda din repertoar med aubergine.

− Kålen har fått en stor revival, blomkålen har lyfts mycket i år och avokadon har varit het de senaste åren. Medan auberginen har fått en större plats på matkartan i övriga Europa, så är den fortfarande lite underskattad här hos oss, säger Helena Boman, kategoriansvarig för frukt- och grönt på ICA.

Auberginen är en lättlagad grönsak som kan användas till mycket då den går att steka, rosta i ugn, baka och göra goda röror av.

− Det är i skalet som alla nyttigheter sitter, så använd gärna skalet i matlagningen. Jag brukar till exempel ugnsbaka auberginen och mixa även skalet när jag gör en klassisk baba ganoush, säger Helena Boman.

Vi tog chansen att pumpa Helena på allt hon vet om denna härliga grönsak: här är 5 fakta om aubergine och 9 smakrika recept.

5 fakta om aubergine

 • Nyttigt skal, skär inte bort!

  Skalet innehåller mycket fiber som är bra för tarmarna och tarmfloran. I det mörka skalet döljer sig också en antioxidant, nasunin, som är särskilt bra på att skydda cellerna i hjärnan och förebygga förkalkning. Den mörklila purpurfärgen är alltså inte bara vacker, det är ett tecken på hur näringsrikt skalet är.

 • Försalta bort det beska

  Det är en smaksak om man tycker att auberginen är besk eller inte... tillhör du de som tycker att aubergine är lite besk? Efter att ha skurit den i bitar, salta den och låt stå en stund innan tillagningen, så tar det udden av det beska.

 • Grillvänlig!

  Något enkelt och supergott är att skära auberginen i centimetertjocka skivor, låt marinera i olivolja, vitlök och citron - och så grilla mjuk och god. Ät som den är, eller i en sallad.

 • Urspung från Asien

  Auberginen kommer ursprungligen från ostasien och södra Indien, och är därför rätt värmekrävande vid odling. Här i Sverige äter vi oftast auberginer som odlats i växthus i Holland. Från maj till september finns en liten svensk produktion finns i Skåne - vill du stödja de lite extra så håll utkik på ursprungslandet!

 • Fixa längre hållbarhet

  Auberginen trivs bäst i kylskåpet. Ett knep för ännu längre hållbarhet är att plasta in auberginen - men inte hela! Låt stjälken vara fri, så håller auberginen sig fräsch ännu längre.

7 goda auberginerecept

 • Aubergineburgare

  Köttfri måndag blir en fröjd med den här parmesanpanerade aubergineburgaren. Ja, du hör ju själv - parmesanpanerad. Mums.
  - Parmesanpanerad burgare med mandel

 • Rullader

  Rullader med grekiska smaker - lammfärs, fetaost och rosmarin blir härligt ihop med auberginen.

  Grillade auberginerullar med lammfärs

 • Plockmat

  Marinerade aubergine med sting från chili och smak från grillad paprika går ganska snabbt att laga, men behöver stå och dra runt en timme. Perfekt som plockmat innan en middagen, gott med en bit bröd, chark och oliver.
  Marinerad aubergine och -paprika med chili och vitlök

 • Vegogryta

  En gryta med smaker från Asien, med curry, ingefära, mild kokosmak och kryddor som garam masala. Smakas av med lime och hackad koriander, nom nom. Inte bara vegetarisk, utan även vegansk då den lagas med kokosmjölk istället för grädde.
  Auberginecurry med tomat och kikärter

 • Krämig soppa

  Kan en kantarellsoppa bli ännu godare? Japp, ännu mustigare smaker träder fram i kombinationen mellan svamp och aubergine. Tillsammans med vitt vin, grädde och timjan blir det en höstig matupplevelse, mild också för de smås smaklökar.
  Aubergine- och svampsoppa

 • Aubergineröra

  Aubergine och yoghurt smaksätts här med vitlök och chili. Hemligheten som lyfter den till nya höjder är malen koriander och färsk hackad persilja. Mmm-mm-mm på buffébordet eller att dippa i princip vad som helst i. Auberginekräm

 • Siciliansk gryta

  I Italien används aubergine flitigt i matlagningen. Här samsas auberginen med italienska smaker som tomat, oregano, vitlök och oliver med mandel. Ät som den är, eller servera till fisk.
  Siciliansk auberginegryta med torsk

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer