Hoppa till sidans innehåll

Vackert blank och mörkt lila. Älskad runtom i världen, men lite underskattad här i Sverige. Här är några goda anledningar att bredda din repertoar med aubergine.

5 fakta om aubergine

  • Nyttigt skal, skär inte bort!

    Skalet innehåller mycket fiber som är bra för tarmarna och tarmfloran. I det mörka skalet döljer sig också en antioxidant, nasunin, som är särskilt bra på att skydda cellerna i hjärnan och förebygga förkalkning. Den mörklila purpurfärgen är alltså inte bara vacker, det är ett tecken på hur näringsrikt skalet är.

  • Försalta bort det beska

    Det är en smaksak om man tycker att auberginen är besk eller inte... tillhör du de som tycker att aubergine är lite besk? Efter att ha skurit den i bitar, salta den och låt stå en stund innan tillagningen, så tar det udden av det beska.

  • Grillvänlig!

    Något enkelt och supergott är att skära auberginen i centimetertjocka skivor, låt marinera i olivolja, vitlök och citron - och så grilla mjuk och god. Ät som den är, eller i en sallad.

  • Urspung från Asien

    Auberginen kommer ursprungligen från ostasien och södra Indien, och är därför rätt värmekrävande vid odling. Här i Sverige äter vi oftast auberginer som odlats i växthus i Holland. Från maj till september finns en liten svensk produktion finns i Skåne - vill du stödja de lite extra så håll utkik på ursprungslandet!

  • Fixa längre hållbarhet

    Auberginen trivs bäst i kylskåpet. Ett knep för ännu längre hållbarhet är att plasta in auberginen - men inte hela! Låt stjälken vara fri, så håller auberginen sig fräsch ännu längre.

  • Nasu Dengaku misogrillad aubergine med nötströssel

    Nasu Dengaku misogrillad aubergine med nötströssel

    Gillar du aubergine är Nasu Dengaku, misogrillad aubergine, rätten för dig. Servera tillsammans med sallad och läckert nötströssel för en smakupplevelse utöver det vanliga.

    - Nasu Dengaku misogrillad aubergine med nötströssel

    Spara

  • Vitlöksbröd med marinerad aubergine

    Vitlöksbröd med marinerad aubergine

    Gör eget vitlöksbröd av skivat formbröd och toppa det med smakrik marinerad aubergine i en dressing med schalottenlök, chili, citron och persilja. Perfekt att skära i munsbitar och servera som snitt eller förrätt, dessutom är den helt vegansk.

    - Vitlöksbröd med marinerad aubergine

    Spara

  • Pizza med aubergine, svamp och oliver

    Pizza med aubergine, svamp och oliver

    Pizza är alltid gott speciellt när du även gör degen själv. På pizzadegen brer du på en mustig och god tomatsås. Pizzan toppas därefter med ost, aubergineskivor, färska champinjoner och svarta oliver. En härlig kombination som gör denna vegopizza till en riktig favorit.

    - Pizza med aubergine, svamp och oliver

    Spara

  • Grönsaksgratäng med potatis och tomat

    Grönsaksgratäng med potatis och tomat

    Tumbet kallas denna spanska grönsaksgratäng, som vi här gör med potatis, tomat, aubergine, zucchini och paprika. Servera gärna gratängen tillsammans med sallad och ett gott bröd.

    - Grönsaksgratäng med potatis och tomat

    Spara

  • Ugnsbakad aubergine med koriandersalsa och fetaost

    Ugnsbakad aubergine med koriandersalsa och fetaost

    Krämig aubergine med salt fetaost och pigg syrlig salsa blir en underbar kombination. Om du inte är förtjust i koriander går det bra att byta ut mot persilja.

    - Ugnsbakad aubergine med koriandersalsa och fetaost

    Spara

  • Vegolasagne med aubergine och spenat

    Vegolasagne med aubergine och spenat

    En matig och ljuvligt god lakto-ovo-vegetarisk lasagne med aubergine, spenat och en krämig béchamelsås smaksatt med parmesanost.

    - Vegolasagne med aubergine och spenat

    Spara

  • Moussaka med potatis och feta

    Moussaka med potatis och feta

    Stekt aubergine är basen för moussaka men sedan är det gott att variera den här mäktiga grekiska gratängen. Här får auberginen sällskap med potatis, purjo och zucchini och en gratängsås med feta och yoghurt. Blir något över av moussakan så är den perfekt att ha med i matlådan. Den blir bara ännu godare dagen efter.

    - Moussaka med potatis och feta

    Spara