UNDER 60 MIN | Medel

Nasu Dengaku misogrillad aubergine med nötströssel

Gillar du aubergine är Nasu Dengaku, misogrillad aubergine, rätten för dig. Servera tillsammans med sallad och läckert nötströssel för en smakupplevelse utöver det vanliga.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tänd grillen.
  2. Aubergine: Dela på aubergine på hälften och skär ett rutmönster på köttsidan. 
  3. Pensla auberginehalvorna med olja och strö på havssalt.
  4. Grilla först halvorna på direkt värme med snittytan nedåt, cirka 10 minuter.  
  5. Glaze: Rör ihop ingredienserna till misoglazen. 
  6. Aubergine: Vänd på auberginehalvorna och pensla på glazen. Grilla på indirekt värme under lock ca 20 minuter tills halvorna fått fin färg och blivit mjuka. 
  7. Nötströssel: Hacka nötterna grovt. Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Fräs löken mjuk i olja i en stekpanna. Häll i risvinäger och låt koka torrt. Vänd i nötterna och krydda med havssalt.
  8. Till servering: Lägg upp aubergine på tallriken och toppa med smetana, nöttströsslet, blandsallad och strö gärna över sesamfrön och dekorera ev med valfria ätbara blommor.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: väl laktosfri smetana.
Gör mjölkproteinfri: byt smetana mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Recept och bild i samarbete med Tabasco, Kikkoman och Maldon.

Tips

Misoglazen passar även utmärkt till kött och fågel, testa tillexempel till sommarens grillspett.

Ingredienser

Portioner: 4
Grillad aubergine
  • 2 medelstora auberginer
  • olja (att pensla med)
  • havssalt
Misoglaze
  • 1/2 dl misopasta (1/2 dl motsvarar ca 50 g)
  • 1/2 dl vatten
  • 2 msk honung
  • 1 msk mirin
  • 1 1/2 msk tabasco (sriracha pepparsås)
Nötströssel
  • 100 g rostade hasselnötter
  • 1 schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk risvinäger
  • havssalt
Till servering
  • 2 dl smetana
  • 1 påse blandsallad (à 65 g)
  • 1 - ca 2 msk sesamfrön
  • ev ätbara blommor (att garnera med)