ÖVER 60 MIN | Medel

Vegolasagne med aubergine och spenat

En matig och ljuvligt god lakto-ovo-vegetarisk lasagne med aubergine, spenat och en krämig béchamelsås smaksatt med parmesanost.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Tina spenaten.
  3. Skär auberginen i små bitar, skiva vitlöken. Stek aubergin och vitlök i olivolja tills den fått lite färg.
  4. Krama vätskan ur spenaten ordentligt, fräs den några minuter tillsammans med auberginen. Salta och peppra och ställ sedan åt sidan. 
  5. Skiva mozzarellan.
  6. Béchamelsås: Värm mjölken. Smält smöret i en kastrull, vispa i mjölet. Tillsätt den varma mjölken under fortsatt vispning till en slät sås. Rör ner parmesanosten och smaka av med riven muskot, salt och peppar. 
  7. Häll ut lite tomatsås och bechamelsås i botten på en ugnssäker form. Täck med lasagneplattor, fördela 1/3 av spenat- och aubergineröran och lägg ut mozzarellaskivor. Toppa med lite av tomatsåsen och lite av bechamelsåsen. Upprepa 2 gånger och avsluta med lasagneplattor och resten av tomat- och béchamelsåsen.
  8. Riv över parmesan. Grädda i mitten av ugnen i cirka 40-45 minuter. Dekorera gärna med färsk basilika.

För alla

Kontrollera noga innehållet i pastasåsen.
Innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfria lasagneplattor. Byt vetemjöl mot majsstärkelse.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mozzarella, mjölk och smör.
Gör äggfri: välj äggfria lasagneplattor. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym tex parmigiano reggiano.
Osten kan innehålla löpe.

Recept och bild i samarbete med Barilla.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 1/2 aubergine
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 200 g fryst bladspenat
  • salt
  • svartpeppar
  • 3 mozzarellaostar (à 125 g)
  • 2 burkar tomatsås gärna classico (à 400 g)
  • ca 12 lasagneplattor
Béchamelsås
  • 8 dl mjölk
  • 4 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl riven parmesanost
  • 1 1/2 tsk rinven muskotnöt
Till garnering
  • riven parmesanost
  • färsk basilika