Torka äpplen

Att torka äpplen och göra äppelringar eller äppelchips är ett enkelt sätt att ta vara på äppelskörden. Samtidigt får du ett supergott och nyttigare godis. Här är tre bra sätt att göra torkade äppelskivor!
TIPS! Har du mycket äpplen? Hitta flera idéer bland våra recept med äpple.

 • Röda äpplen och en äppelurkärnare på en skärbräda. Ett av äpplena är urkärnat och har ett hål i mitten.

  Kärna ur och skiva tunt

  Det här är det första steget, oavsett torkmetod. Skölj och kärna ur äpplena, använd gärna en kärnhusurtagare för äpplen så går det lätt. Skär äpplena i tunna skivor, ca 3 mm. Ju tjockare du skär desto längre tid tar de att torka. Ett hett tips är att använda en vass mandolin! Pensla dem med citronjuice om du vill undvika att de mörknar.

 • Tunna äppelskivor på bakplåtspapper.

  Torka i ugn

  Lägg ut dem på ett bakplåtspapper och torka i ugnen på ca 75°C ca 5 timmar. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt eller kläm fast en träslev mellan ugnen och luckan. Tiden varierar beroende på tjocklek, ugn och hur du vill ha dina torkade äppelringar.

 • Torkade äppelskivor som är trädda på en tunn träpinne. Pinnen ligger på två upp och nedvända koppar.

  Torka på pinne

  Trä upp äppelringarna på en blom- eller grillpinne. En tjockare tråd som du spänner går också bra. Tänk på att äppelringarna ska vara separerade från varandra. Ställ dem gärna i närheten av ett element eller där det är torrt. Då går torkningen som snabbast och ger bäst resultat. Efter några dagar, beroende på tjocklek och fukt, har du torkade äppelringar.

 • Tunna torkade äppelskivor som ligger i en plåtform på ett träbord.

  Torka i torkugn

  Enklast och ofta bäst resultat ger en torkugn. En torkugn har i de flesta fall en fläkt och möjlighet att ställa in en exakt temperatur. Fläkten gör att den fukt som bildas försvinner i ett jämnt flöde. Resultatet ger riktigt krispiga äppelchips. För att behålla krispigheten förvarar du dina torkade äpplen i en lufttät burk.

Smaksätt äppelringarna!

 • Tunna äppelskivor på ett bakplåtspapper. Över skivorna är det pudrat florsocker.

  Sötare äppelringar

  Pudra ringarna med lite florsocker innan du torkar dem så blir de härligt söta när de torkat.

 • Tunna äppelskivor på ett bakplåtspapper. Över äppelskivorna är det pudrat kanel.

  Kryddiga äppelringar

  Pudra över lite kanel, kardemumma, vanilj eller någon annan favoritkrydda för att sätta smak på äpplena.

Äppelfakta

Äpplets historia

De tidigaste äppelodlingarna fanns i Persien, nuvarande Iran. Perserna lärde grekerna fruktodlingens ädla konst och förde den sedan vidare till romarna som vidareutvecklade den. Under det romerska riket spred de kunskapen norrut i Europa. Där ympade man in de bästa och smakrikaste sorterna på grundstammarna av de bittra och sura lokala vildaplarna. På 1100-talet i Sverige, i samband med att kristendomen infördes, anlades i klosterträdgårdarna de första äppelodlingarna av hitresta munkar. 

Två metoder att föröka äpplen

Det finns två sätt att föröka en äpplesort. Ympning, som den ena heter, är en metod som används när man vill omförädla gamla fruktträd eller framställa nya. Man flyttar helt enkelt en kvist från den sort man vill föra vidare till ett annat träd eller grundstam. I den andra metoden, okulering, framställer man nya fruktträd. Här är det bladknoppen man flyttar till grundstammen.   

Allergisk mot äpplen? Se hit!

Gloster kom till Sverige i början på 1970-talet och har blivit ett populärt äpple, speciellt bland äppelallergiker, eftersom det innehåller mindre mängder av det protein, Mal-d1, som äppelallergiker inte tål. Det vita fruktköttet är krispigt och saftigt med en frisk och sötsyrlig smak. Även den relativit nya sorten Santana är lämplig för äppelallergiker.  

Svenska äpplen

Visste du att?

Våra svenska äpplen är lite extra stötkänsliga och behöver hanteras med varsamhet. För att minska risken för stötskador och förlänga hållbarheten lavpackar ICA alla svenska äpplen oavsett klass. Bra va! 

Artiklar (1458)

Matskola

Äppelmust

Gör egen äppelmust för att ta hand om äppelskörden, här är några olika tillvägagångssätt.

Barnvänliga recept!

Hemmagjort godis att göra på lovet

Rastlösa barn och mycket tid hemma? Vad sägs om att leka godisfabrik? Här finns ett gäng recept på hemmagjort godis för barn.

Matskola

Äppelgalette

Steg för steg: Gör säsongens godaste dessert - galette med äpple och mandelkräm!