Sushiskola

Så äter du sushi på rätt sätt

Åsikterna kanske glider isär när det kommer till hur man ska äta sushi på rätt sätt. Men här berättar vi hur du äter sushi som en riktig sensei.
Tips! Här hittar du alla recept med sushi.

Bli ett sushiproffs med dessa tips!

  1. 1. Vad du än gör, doppa inte sushin i sojan!

    Om du ska göra det enligt konstens alla sushiregler så ska du hälla soja över fisken.

    Tips! Se vårt recept på sushiris. 

  2. 2. Om du ändå vill det...

    Känner du ändå att sushin behöver sin soja så se till att du doppar fisken, inte riset. Och använd inte för mycket soja för då förstör du fisksmaken.

  3. 3. Det här med wasabi

    Wasabi är helt okej att använda men lägg den för allt du är värd inte i sojan, utan smeta på en liten klick direkt på fisken.

    Tips! Se vårt recept på laxsashimi.

  4. 4. Är du en pinnrullare?

    Om du äter på en sushirestaurang ska du inte rulla pinnarna mot varandra, då kan sushikocken tolka det som att du tycker att pinnarna är av dålig kvalitet.

    Tips! Se vårt recept på sill-sushi - sushi med svenska smaker.

  5. 5. Sushin ska ätas i rätt ordning

    När du äter en ostbricka börjar man med de mindre smakrika ostarna först för att sedan avsluta med de kraftigare smakerna. Precis samma gäller när du äter sushi. Börja med de lätta vita fiskarna först och gå sedan vidare till de mer smakrika varianterna.

  6. 6. Ät med tassarna

    Om det är vanlig nigiri och inte sashimi är det helt okej att äta den med händerna.

5 populära sushi-recept

  1. Kallrökt lax med avokado och wasabicrème

    1. Kallrökt lax med avokado och wasabicrème

    Betyg 4.1 av 5.
    25 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Flörta japanskt i påsk! Bjud kallrökt lax med klassiska sushismaker. Rostade sesamfrön, inlagd ingefära och stingig wasabi blandat med förmildrande crème fraiche. Gravad lax går också bra.

    Kallrökt lax med avokado och wasabicrème
  2. Sushistrutar

    2. Sushistrutar

    Betyg 3.3 av 5.
    22 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Sushistrutar är en snygg och rolig variant på klassisk sushi som håller gästerna aktiva vid middagsbordet! Lägg ris, lax, avokado, gurka, ingefära och wasabi på fat och i skålar. Häll soja i småskålar och låt gästerna själva göra sushistrutarna.

    Sushistrutar
  3. Nigiri-sushi

    3. Nigiri-sushi

    Betyg 4.4 av 5.
    33 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.

    Nigiri-sushi är det japanska namnet på den sushi där förslagsvis rå fisk eller räkor läggs på ovala kuddar av sushiris. Gör en sats av sushiris och lägg på ditt favoritpålägg. Sushin ska serveras kall gärna tillsammans med soja, wasabi och ingefära.

    Nigiri-sushi
  4. Sushi med lufttorkad skinka, stekt svamp och dijonmajonnäs

    4. Sushi med lufttorkad skinka, stekt svamp och dijonmajonnäs

    Betyg 4.8 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Sushi förknippas ofta med rå fisk men du kan även ha skaldjur, grönsaker eller kött i. Risvinägerblandning (sushi-su) används för att smaksätta riset till sushi. I detta recept använder du skinka, svamp och har en dijonmajonnäs med karaktär till.

    Sushi med lufttorkad skinka, stekt svamp och dijonmajonnäs
  5. Sushirullar med wasabimajonnäs

    5. Sushirullar med wasabimajonnäs

    Betyg 3 av 5.
    103 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Att göra egen sushi innebär lite pyssel, men är väl värt besväret för dessa sushirullar kommer göra succé på festen! Inuti de högsmala sjögräsrullarna gömmer sig gravad lax, gurka och gräslök. Lägg upp tjusigt på fat och ringla över den gröna wasabimajon.

    Sushirullar med wasabimajonnäs
Visste du det här om sushi?
  • Du kanske trodde att sushin härstammar från Japan med det är fel. Den kommer från sydöstra Asien där rå fisk packades in i ett lager av fermenterat ris som gjorde att fisken höll längre.
  • Färsk fisk ska inte ha en skarp fisklukt så därför bör inte din sushi lukta. Lukten uppstår först när enzymer och bakterier börjar bryta ned den döda fisken. 
  • På finare sushirestauranger föredrar kockarna att använda ris som torkats i minst ett år.
  • Tången du får till sushin i dag kallas för nori. Men förr i tiden skrapades tången som användes till sushin av från bryggor och undersidan av båtar. Därefter torkades den och pressades så att den kunde användas till sushi. 
  • Wasabi är dyrt. Växten gror på botten av grunda vattendrag där stammen är under vattnet och bladen ovanför. Den wasabi du äter är ofta en pasta gjord av pepparrot, senap, bindningsmedel och grön färg. 
  • Du kan dö av sushi. Eller åtminstone om du äter fisksorten fugu. Den här fisken är mycket giftig om den inte tillagas på rätt sätt. Varje år dör cirka 50 personer av att äta fugu som skurits upp fel vilket gjort att dess nervgift läckt ut i fiskköttet. Så, håll dig till laxen säger vi bara! 

Källa: Illustrerad vetenskap

Artiklar (1488)

Tips för att lyckas

Våga grilla fisk

Här delar vi med oss av knepen som gör dig tiill en mästare på att grilla fisk.

Sillkunskap

Sillkunskap

Här får du matkunskap om sill plus fem goda sillrecept!

Jul

5 sillfavoriter

Snart är julafton här och vad vore julbordet utan sillen? Här är några av våra favoriter.