Poké poké

Vad är en poké bowl?

Poké bowl är här för att stanna och vi förstår varför! Den hawaiinska rätten påminner i upplägget om sushi och tacos så vad finns det inte att gilla? Det här är en poké bowl!
TIps! Så här gör du din poké bowl.

De tre lagren i en poké

 1. 1. Grunda med ris

  I princip fungerar alla typer av ris, men rundkornigt ris, som sushi- eller grötris, har en fin ”tuggig” kärna som man gärna vill åt. Jasminris, svart eller rött ris går också bra och ris med färg blir också extra effektfullt. Smaksätt gärna det varma riset med mirin, ett sött japanskt risvin.

 2. 2. Fisk/munsbitar

  Huvudråvaran i en traditionell poké är marinerad rå fisk. Mager fisk, som gös eller tonfisk, passar den som vill att marinaden ska ta för sig ordentligt. Fet fisk, som lax och makrill, smakar mer i sig och smälter på ett annat sätt i munnen. Abborre och bläckfisk funkar också (välj om möjligt MSC-, eller ASC-märkt fisk som garanterar att den kommer från hållbara vilda bestånd respektive ansvarsfulla odlingar).
  För en fiskfri variant, marinera betor, palsternacka, morot, tofu eller edamamebönor. Eller toppa med ett mjukkokt ägg.

 3. 3. Olika toppings

  Det är nu det riktigt roliga börjar! För du kan faktiskt toppa din poké bowl med i princip vad som helst. Exotiska frukter, bär, äpple, nötter, spröda salladsblad, olika kålsorter, alger, svamp, kimchi, gurka, salladslök och/eller färska örter. Du väljer själv exakt hur maxad du vill att din poké bowl ska bli... För att inte tala om alla goda såser, röror och dressingar du kan addera!

Poké som på A bowl

Poké som på A bowl

A bowl, som drivs av Samir Kersh och Rima Ismail, var först ut med att servera poké (uttalas ”pokeh” eller ”poh-kay”) i Stockholm. I dag finns flera ställen, exempelvis Hawaii Poké och Orange County.

- Poké är klockren snabbmat och en rätt som man kan leka och experimentera med nästan hur mycket som helst. Det är också den perfekta fest- och plockmaten. Allt kan förberedas, säger Samir.

Poké uppstod som en enkel ta tillvara-idé bland hawaiianska fiskare. De fiskbitar som blev över av dagens fångst marinerades och lades på en bädd av ris. Genom åren har rätten spridits och utvecklats på sin färd åt olika håll över Stilla havet, inte minst till Kalifornien, där den plockats upp som hälsorätt.

Rima och Samir smakade sina första pokés under en resa till Bali. När de nu driver eget i en liten lokal nära Mariatorget i Stockholm har de lagt till sina personliga smaker. Bland annat har de tidigare haft en Mellanöstern-inspirerad poké med bulgur som bas, harissamarinerad lax, citron, persilja och bakade tomater. Under svampsäsongen händer det att veganpokén strösslas med picklade kantareller.

- Framöver kommer vi även att ha en försvenskad variant med lax eller palsternacka, äpple, fänkålsdill och en sås på pepparrot, säger Rima.
Dessutom ska gästerna kunna få en varm buljong vid sidan av sin poké. 

Artiklar (1543)

Vår i en skål

8 goda bowls

Vi listar några favoritbowls - från laxbowl till grekisk bowl med risoni och halloumi.

Smak av Grekland!

Grekiska maträtter

Vi bjuder in till en smakupplevelse som andas Grekland och bjuder på recept på grekisk mat

Vardag

Nudelbonanza

Inspireras av våra smakrika och åh-så-goda recept med nudlar! Enklare vardag, varsågod.

Matskola

Hemgjord schnitzel

Här visar vi steg för steg hur du får till en frasig schnitzel på skinkinnanlår.

Fina fisken!

5 finfina fiskrecept

Våga bjud gästerna på tjusiga fiskrätter på finmiddagen. Här är 5 fiskrecept som gör succé