8 goda bowls
Vi listar några favoritbowls - från laxbowl till grekisk bowl med risoni och halloumi.
Poké bowl är här för att stanna och vi förstår varför! Den hawaiinska rätten påminner i upplägget om sushi och tacos så vad finns det inte att gilla? Det här är en poké bowl!
TIps! Så här gör du din poké bowl.
I princip fungerar alla typer av ris, men rundkornigt ris, som sushi- eller grötris, har en fin ”tuggig” kärna som man gärna vill åt. Jasminris, svart eller rött ris går också bra och ris med färg blir också extra effektfullt. Smaksätt gärna det varma riset med mirin, ett sött japanskt risvin.
Huvudråvaran i en traditionell poké är marinerad rå fisk. Mager fisk, som gös eller tonfisk, passar den som vill att marinaden ska ta för sig ordentligt. Fet fisk, som lax och makrill, smakar mer i sig och smälter på ett annat sätt i munnen. Abborre och bläckfisk funkar också (välj om möjligt MSC-, eller ASC-märkt fisk som garanterar att den kommer från hållbara vilda bestånd respektive ansvarsfulla odlingar).
För en fiskfri variant, marinera betor, palsternacka, morot, tofu eller edamamebönor. Eller toppa med ett mjukkokt ägg.
Det är nu det riktigt roliga börjar! För du kan faktiskt toppa din poké bowl med i princip vad som helst. Exotiska frukter, bär, äpple, nötter, spröda salladsblad, olika kålsorter, alger, svamp, kimchi, gurka, salladslök och/eller färska örter. Du väljer själv exakt hur maxad du vill att din poké bowl ska bli... För att inte tala om alla goda såser, röror och dressingar du kan addera!
A bowl, som drivs av Samir Kersh och Rima Ismail, var först ut med att servera poké (uttalas ”pokeh” eller ”poh-kay”) i Stockholm. I dag finns flera ställen, exempelvis Hawaii Poké och Orange County.
- Poké är klockren snabbmat och en rätt som man kan leka och experimentera med nästan hur mycket som helst. Det är också den perfekta fest- och plockmaten. Allt kan förberedas, säger Samir.
Poké uppstod som en enkel ta tillvara-idé bland hawaiianska fiskare. De fiskbitar som blev över av dagens fångst marinerades och lades på en bädd av ris. Genom åren har rätten spridits och utvecklats på sin färd åt olika håll över Stilla havet, inte minst till Kalifornien, där den plockats upp som hälsorätt.
Rima och Samir smakade sina första pokés under en resa till Bali. När de nu driver eget i en liten lokal nära Mariatorget i Stockholm har de lagt till sina personliga smaker. Bland annat har de tidigare haft en Mellanöstern-inspirerad poké med bulgur som bas, harissamarinerad lax, citron, persilja och bakade tomater. Under svampsäsongen händer det att veganpokén strösslas med picklade kantareller.
- Framöver kommer vi även att ha en försvenskad variant med lax eller palsternacka, äpple, fänkålsdill och en sås på pepparrot, säger Rima.
Dessutom ska gästerna kunna få en varm buljong vid sidan av sin poké.
Vi listar några favoritbowls - från laxbowl till grekisk bowl med risoni och halloumi.
Vi bjuder in till en smakupplevelse som andas Grekland och bjuder på recept på grekisk mat
Inspireras av våra smakrika och åh-så-goda recept med nudlar! Enklare vardag, varsågod.
Laga kolja - havets kyckling! Fisken är snarlik torsk med fast kött och smörlik smak.
Här visar vi steg för steg hur du får till en frasig schnitzel på skinkinnanlår.
Denna grönsaksröra kan du äta som den är eller ta vidare i en mängd olika rätter.
Våga bjud gästerna på tjusiga fiskrätter på finmiddagen. Här är 5 fiskrecept som gör succé
Fynda i kyl och frys och inspireras till kvällens vardagsmiddag.