Tips för att lyckas

Våga grilla fisk

Drar du dig från att grilla fisk? Är du rädd att fisken ska bli torr, fastna på gallret, ramla i bitar och förstöra festen? Här har vi samlat knep och recept som kommer att göra dig till en mästare på att grilla fisk.
Tips! Se alla våra recept på grillad fisk.

Så blir du en mästare på att grilla fisk

Med ett hett, rent och inoljat galler är du på god väg mot sommarens kanske smarrigaste grillmiddag. Ännu lättare blir det om du satsar på fiskfiléer med skinn. Här delar vi med oss av en massa bra tips och knep.

 • Hett, rent och väloljat galler

  Hett, rent och väloljat galler

  När man grillar fisk är det mycket viktigt att gallret är mycket hett och rent. Antingen penslar man fisken eller så penslar man gallret med lite matolja så att fisken inte fastnar. Låt fisken ligga ett tag på det heta gallret innan man vänder, då fastnar den inte lika lätt, vänd med en bred, tunn grillspade.

 • Rimma fisken

  Rimma fisken

  En lätt rimning ger fisken du vill grilla fastare kött och jämnare sälta. Lägg fiskfiléen eller fiskbiten i saltat vatten ca 1 timme (utgå från 1 msk salt till 5 dl vatten). Torka av med hushållspapper före grillning.

  Tips! Recept på grillad lättrimmad gös.

 • En laxsida i ett halster redo för grillen.

  Grilla fisken i halster

  Små fiskfiléer, men även större hela fiskar, är enklast att grilla i halster. Även tunna eller skivade grönsaker passar att lägga i halster. Pensla det du ska grilla med olja innan du lägger det i halstret, så fastnar det inte. Lägg på fisken när kolbädden har blivit askgrå och vänd efter halva tiden.

 • Grilla större bitar fisk över indirekt värme

  Grilla större bitar fisk över indirekt värme

  Hela feta fiskar eller en tjock filé, som gös eller hälleflundra med skinn, passar utmärkt att grilla över indirekt värme - alltså vid sidan av glöden.

  Placera först fisken med skinnsidan nedåt ovanför glöden. Efter ungefär en minut, placera fisken eller gallret vid sidan av glöden. Lägg på locket, nu grillas fisken indirekt. Ge fiskens yta ett extra skydd genom att placera folie mellan fisken och gallret.

 • En hel fisk insmord i marinad, trädd på en pinne, redo att grillas.

  Grilla fisken över öppen eld

  Fånga (eller köp) en fisk. Rensa den. Snitta skinnet så att det inte drar ihop sig i värmen. Salta. Tälj en pinne helt ren från bark och trä på fisken. Invänta glöd. Grilla ungefär 4–5 minuter per sida. Smaksätt med exempelvis citron, vitlök, dill, färska örter och chili. Smaksättarna kan även ingå i en marinad som penslas på medan fisken grillas eller hällas på efteråt.

 • Trä fisken på ett spett

  Trä fisken på ett spett

  Fiskspett är fantastiskt gott, en bra idé kan vara att trä 2 blötlagda träspett genom fiskbitarna så sitter de stadigt när man vänder dem. Om man vill ha grönsaker på spettet är det bästa att göra separata grönsaksspett eftersom det är olika tillagningstid på dem.

 • Närbild på en digital grilltermometer.

  Ta tempen på fisken

  En grilltermometer hjälper till att tala om när fisken är klar. Placera den längs ryggbenet på fiskens tjockaste del, eller bara i den tjockaste delen om fisken är filéad och urbenad. Rekommenderad innertemperatur för de flesta fiskar är 56 grader.

 • "Grilla" fisken i paket

  "Grilla" fisken i paket

  Magra fiskar, som torsk och rödspätta, passar fint att tillaga i paket på grillen. Addera en klick smör eller olja i paketet tillsammans med potatis, tomat, lök eller vad dina smaklökar önskar avnjuta fisken tillsammans med. Lägg paketet på grillen och vänta 10-15 minuter, klart! 

  Tips! Recept på fiskpaket med kryddsmör och syrad lök.

 • En tallrik med gratinerad hummer och ett grillspett med grillade räkor.

  Grilla skaldjur

  Här går det undan. Kokta räkor behöver bara några sekunder per sida för att få färg och smak på grillen. Blåmusslor är klara när de öppnar sig. Vitlökssmör och salt är givna smakförhöjare. 

  Tips! Se alla våra recept på grillade skaldjur.

 • Grilla med skinnet på

  Grilla med skinnet på

  Hel fisk med skinn passar också bra att grilla, se till att den är ordentligt fjällad, urtagen och att gälarna är bortskurna. Skär snitt i skinnet, gnid in salt, peppar, färska örter, vitlök, olivolja och citronskal, grilla på svagare värme, gärna med indirekt grillning eller linda i fisken i aluminiumfolie.

 • Toppa med citron

  Toppa med citron

  En grillad halv citron är både vackert att se på och smakar gott på fisken. Passar superbra till alla fiskrätter!

 • Grillguide - fisk och skaldjur

  Grillguide - fisk och skaldjur

  Abborre, lax, hummer, gös  makrill eller rödspätta. Vi guidar dig i hur du på bästa sätt grillar olika sorters fiskar och skaldjur.

  Kolla in vår Grillguide - så grillar du fisk och skaldjur.

Eldningsförbud

Innan du grillar...

Kolla status för eldningsförbud och vad som gäller i din kommun på krisinformation.se.
 

Artiklar (1514)

Rätt redskap!

Grilla i halster

Rädda grillfesten och använd ett halster som håller fisken på plats!

Tips & recept

Så tillagar du råkorv

Här hittar du recept med råkorv och tips på hur du tillagar den på bästa sätt.