Det lilla extra

7 recept när du vill unna dig

Känns vardagen lite grå och smaklös? Det ska vi råda bot på! Här är sju av mina favoriträtter just nu som kan sätta guldkant på en tråkig tisdag eller göra lördagen extra härlig. Hoppas du gillar dem!

Godare, enklare och roligare mat!

Kan man göra var dag enklare, godare och roligare med små medel? Jag tror det! Malidza heter jag och tillsammans ska vi sätta guldkant på vardagen!

Inspireras här

Rätter med det lilla extra

Vill du unna dig, lyxa till det, skryt-laga något eller bara njuta av riktigt god mat? Då kan jag rekommendera en färgglad ratatouille, pasta vongole eller varför inte klassisk biff med pepparsås? Nedan har jag listat lite olika favoriter, hoppas du hittar något som passar i smaken!

  1. Pasta vongole

    1. Pasta vongole

    Betyg 4 av 5.
    20 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Laga pasta vongole om du är sugen på lyxig pasta med skaldjur. Det här klassiska receptet på spaghetti alle vongole kommer inte göra dig besviken. Du serverar spaghettin tillsammans med de små musslorna som kokats i god buljong med lite chili. Toppa med persilja och servera genast.

    Pasta vongole
  2. Fransk löksoppa

    2. Fransk löksoppa

    Betyg 4.4 av 5.
    34 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Den franska löksoppan är enkel, billig och erbjuder en rustik och värmande smakupplevelse. Soppan som huvudsakligen består av gul lök i en välsmakande buljong med vin, timjan och vitlök toppas med ett ljuvligt bröd- och osttäcke och gratineras i ugnen.

    Fransk löksoppa
  3. Torskrygg med velouté, musslor och krossade ärtor

    3. Torskrygg med velouté, musslor och krossade ärtor

    Betyg 4.8 av 5.
    4 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Imponera med denna rätt där smörstekt torskrygg serveras med blåmusslor, krossade ärtor med smak av dill och citron och en blåmusselvelouté – en klassisk fransk, ljus sås med buljong som grund. En middag i restaurangklass!

    Torskrygg med velouté, musslor och krossade ärtor
  4. Ugnsbakad ratatouille med salvia och citron

    4. Ugnsbakad ratatouille med salvia och citron

    Betyg 4.5 av 5.
    19 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Gör ratatouillen i ugnen det är enkelt och ger dig en fyllig grönsaksröra. Den smakrika kryddoljan av salvia, citron och röd peppar gör att ugnsratatouillen med grönsakerna tomat, lök, sötpotatis, aubergine, zucchini och paprikor blir extra god.

    Ugnsbakad ratatouille med salvia och citron
  5. Banh xeo – Vietnamesiska pannkakor

    5. Banh xeo – Vietnamesiska pannkakor

    Betyg 3.8 av 5.
    12 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.

    Banh xeo betyder fräsande pannkaka och är en krispig, fylld pannkaka på rismjöl från Vietnam. Med smak av kokosmjölk, stekt fläsk och gul färg från gurkmeja fylls pannkakan med räkor och salladslök och äts tillsammans med sötsyrlig dippsås och färska örter

    Banh xeo – Vietnamesiska pannkakor
  6. Goi cuon – Sommarrullar med räkor

    6. Goi cuon – Sommarrullar med räkor

    Betyg 4.7 av 5.
    21 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Sommar- eller färska vårrullar med räkor är enkelt, krispigt, fräscht och gott! Den traditionella rätten från Vietnam med risnudlar, räkor, mango och gurka inslagna i rispapper avnjuts med den sötsyrliga dippsåsen nouc cham.

    Goi cuon – Sommarrullar med räkor
  7. Biff med pepparsås och haricots verts

    7. Biff med pepparsås och haricots verts

    Betyg 3.8 av 5.
    17 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer.

    Biff eller oxfilé med pepparsås är en variant på steak au poivre, en fransk klassiker som aldrig slår fel. Det stekta köttet och peppriga gräddsåsen smaksatt med cognac serveras med krispiga haricots verts och valfritt potatistillbehör.

    Biff med pepparsås och haricots verts

Tips på enkel men lyxig sås!

  • Sandefjordsås

    Sandefjordsås

    Betyg 4.8 av 5.
    53 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer.

    Sandefjordsåsen härstammar från Norge och består av lika delar grädde, crème fraiche och smör som smaksätts med dill, gräslök och rom. Såsen passar perfekt till all typ av fisk och skaldjur, men även till både vit och grön sparris.

    Sandefjordsås
Vardagskockens tips till godare mat - var dag!
  • Smaka av ofta och våga lita på dina sinnen
  • Salt är en smakförhöjare
  • Det är ofta en god ié att tillsätta syra i sås för att hitta en bra balans
  • Koka lite extra ris eller potatis så har du en bas att utgå från nästkommande dag att göra exempelvis fried rice eller pytt i panna

Artiklar (1263)

Mums!

Lyxiga efterrätter

Middagens höjdpunkt med extra allt, recept på tjusiga och galet goda efterrätter!

Flower power!

Ätbara blommor

Blommor är inte bara vackra utan gör sig också fint på tallriken, när man vill vara lite extra. Men vilka blommor kan man äta? Många av våra vanligaste trädgårdsblommor är ätbara - här hittar du hela listan på ätbara blommor!

Fixa temat

Allt för 20-talsfesten

Festa som för 100 år sedan! Här är den kompletta guiden för 20-talet med experternas tips.