Banh xeo – Vietnamesiska pannkakor
Banh xeo betyder fräsande pannkaka och är en krispig, fylld pannkaka på rismjöl från Vietnam. Med smak av kokosmjölk, stekt fläsk och gul färg från gurkmeja fylls pannkakan med räkor och salladslök och äts tillsammans med sötsyrlig dippsås och färska örter
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2023
Ingredienser
4 portioner
Pannkakssmet
2 1/2 dl rismjöl
1 dl kokosmjölk
3 dl ljummet vatten
1/2 tsk salt
1 tsk gurkmeja
1 salladslök
Nouc cham-dippsås
1 grovriven morot
3 msk fisksås
2 msk färskpressad limejuice
3 msk kallt vatten
2 msk strösocker
1 finhackad röd peppar (chili)
2 finhackade vitlöksklyftor
Fyllning
3 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
300 g skalade räkor
1 krm salt
1 krm svartpeppar
3 salladslökar
1 förp färska böngroddar (à 180 g)
150 g sidfläsk eller stekfläsk
Till servering
sallad
färska örter (t ex mynta, koriander eller thaibasilika)
limeklyftor
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Superbra recept! Väldigt festlig maträtt som imponerade på gästerna. Hade inga problem att få smeten att hålla ihop.
Maria
2024-02-04Gott men omöjligt att få pannkakorna att hålla ihop, det var svårt att få smeten att sprida sig även när man tippade pannan direkt (som när man gör vanliga pannkakor). Smeten hade vilat ordentligt. Jag tog i ett par msk vetemjöl och lite vatten, då fungerade det lir bättre. Sara
Sara
2023-12-24Blir inte 24 pannkakor som det står uppe i receptet utan fyra.
Evelina
2023-08-03