Tidigare har torkad gurkmeja framförallt använts i matlagning för sin intensivt gula färg. Nu vet vi att kurkumin, en substans som utvinns ur gurkmeja, även har hälsofördelar. Men vad kan man egentligen laga med den färgstarka växten?
Vill du veta vad gurkmeja kan göra för din hälsa? Vi ställer frågan om
gurkmeja är nyttigt?
Kurkumin, som extraheras ur växten gurkmejas jordstam, har använts i matlagning och som läkemedel i tusentals år. Den har skyddande hälsoeffekter genom sina antiinflammatoriska egenskaper och hög halt av antioxidanter. Kurkumin är den viktigaste curcuminoiden i gurkmeja och tillhör gruppen polyfenoler som är starka antioxidanter.
Det pågår mycket forskning på gurkmejans hälsobringande effekter och den har visats effektiv mot bland annat neurologiska sjukdomar, cancer, kardiovaskulära- och lungsjukdomar, metaboliska problem och leverproblem.
Tänk på att alltid äta varierat, max två teskedar gurkmeja om dagen.
Källor: Boken "Läkarens guide till den naturliga supermaten", ltu.se och Pulido-Moran, Mario, et al. "Curcumin and health." Molecules 21.3 (2016): 264.