Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Hemgjord panir med saffranssås

Panir är en indisk färskost som du enkelt gör själv. Visst tar det lite tid, men det är mödan värt när du får smaka på resultatet. Här marineras färskosten i saffran och marinaden i sin tur blir till en krämig saffranssås med kokos och cashewnötter.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Panir: Börja med paniren. Koka upp mjölken i en kastrull. Ta från värmen. Häll i vinägern.
  2. Rör försiktigt runt 2-3 varv i mjölken så att den "spricker". Låt stå ca 5 minuter. 
  3. Häll upp i ett durkslag klätt med silduk eller en tunn kökshandduk. Låt rinna av ca 1 timme.
  4. Pressa ostmassan med hjälp av duken till en boll, krama ut så mycket vätska som det bara går. Platta ut och jämna till ostmassan i duken (gärna i en ny torr). 
  5. Lägg på en tyngd så att den sista vasslen pressas ut. Låt stå med tyngden på i kylskåp över natten.
  6. Marinad: Blanda ingredienserna till marinaden. Skär paniren i cm-tjocka skivor. Lägg skivorna tillsammans med marinaden i en påse. Låt marinera 30-45 minuter. Gör såsen under tiden.
  7. Saffranssås: Blötlägg cashewnötterna i vatten ca 1 timme. Mixa kokosen till ett fint pulver i en matberedare. Häll av cashewnötterna. Lägg dem i matberedaren och fortsätt mixa så att det blir slätt. 
  8. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser samt marinaden från paniren. Låt koka ihop ca 5 minuter. Späd ev med mer vatten om såsen känns för tjock. 
  9. Stek paniren i smör i en stekpanna, ca 1 minut på varje sida. Ringla såsen över paniren vid servering.
  10. Garnera med koriander, hackade cashew- och pistagenötter.

 

Ingredienser

Portioner: 4
Panir
  • 4 l mjölk (3 %)
  • 1 1/2 dl vitvinsvinäger
  • smör till stekning
Marinad
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk garam masala
  • 1 paket saffran (à 1/2 g)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl yoghurt
  • 2 msk vispgrädde
  • 1 msk färskpressad citronjuice
Saffranssås
  • 1 dl cashewnötter
  • 1 dl riven kokos
  • 2 msk smör
  • 1 1/2 msk socker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • 1 liten pressad vitlöksklyfta
  • 2 krm salt
Till garnering
  • grovhackad färsk koriander
  • hackade cashewnötter
  • grovhackade pistagenötter
Lägg till i inköpslistan