Gott för hälsan

Är gurkameja nyttigt?

I Indien har gurkmeja använts som krydda och medicin i tusentals år. Där säljs till och med bakteriedödande gurkmejaplåster! Nu börjar forskningen komma i kapp erfarenheten, och det finns studier som tyder på att den gula roten kan göra gott för hälsan.

Därför bör du äta mer gurkmeja

Gillar du curry? Det är gurkmeja som ger kryddblandningen dess gyllengula färg. Utöver att bidra med färg och en lätt bitter smak sägs gurkmeja även göra dig friskare.

– Gurkmeja innehåller 3-5 procent kurkumin, som forskarna tror är en antioxidant med anti-inflammatoriska egenskaper, säger Sandra Flodström, hållbarhetschef på kryddföretaget Santa Maria.

Läs också: Därför är citrus nyttigt.

Påverkar gurkmeja olika sjukdomstillstånd?

Antioxidanter skyddar mot fria radikaler, som annars kan skada cellerna och orsaka sjukdomar som diabetes, cancer, demens och hjärt-kärlsjukdom. Forskarna tror att det även finns en koppling mellan nämnda sjukdomar och kroniska, lågintensiva inflammationer. Det gör gurkmejans anti-inflammatoriska egenskaper intressanta och forskning pågår intensivt.

– I Sverige har vi traditionellt använt gurkmeja för den fina färgen. Numera uppmärksammas de möjliga hälsomässiga fördelarna även här.

Läs också: Därför är ingefära nyttigt.

Gurkmeja bör ätas med svartpeppar

– Svartpeppar innehåller ämnet piperin, som gör det lättare för kroppen att absorbera gurkmejans kurkumin. Det finns forskning som säger att piperin kan förbättra absorptionen med hela 2 000 procent!

Gurkmeja används ofta i kryddiga, mustiga rätter. Men du behöver inte vara en fena på asiatisk matlagning för att få i dig den nyttiga roten.

– Jag brukar röra ner lite gurkmeja och färska bär i yoghurten. Det är också gott med gurkmeja i smoothien eller juicen, tipsar Sandra Flodström.  

Tre hälsodrycker med gurkmeja!

Gurkmeja är perfekt att blanda ner i juicen eller smoothien. Här är 3 hälsodrycker med gurkmeja.

 • Golden milk smoothie

  Golden milk smoothie

  Betyg 3 av 5.
  272 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Mango, banan, citronjuice och mandelmjölk mixas med golden paste som innehåller massor av gurkmeja. Testa den här powersmoothien till den tidiga frukosten.

  Golden milk smoothie
 • Morotsjuice med ananas, blodapelsin och ingefära

  Guldig morotsjuice

  Betyg 3.3 av 5.
  75 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Morotsjuice med ananas, blodapelsin och ingefära i en syrlig blandning med en touch av gurkmeja. En riktig hälsokick!

  Morotsjuice med ananas, blodapelsin och ingefära
 • Shot med färsk gurkmeja

  Shot med färsk gurkmeja

  Betyg 3.9 av 5.
  27 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  Det här är en shot med sting! Färsk gurkmeja och ingefära tillsammans med c-vitaminrik citron och apelsin. En riktig förkylningsfighter.

  Shot med färsk gurkmeja

Artiklar (1440)

Mindre hormonkaos!

Mat för hormonbalans

Genom att bli medvetna om hur mat påverkar kvinnors hormonella balans kan vi förbättra måendet för hälften av befolkningen. Ledorden stavas goda fetter och tillräckligt med protein.

Mythbusting

Myter om jordgubbar

Är jordgubbar mer besprutade än andra bär och innehåller de få kalorier?

Mythbusting

5 myter om soja

Bidrar man till skövling av regnskog om man äter sojaprodukter? Vi tar reda på sanningen!