Bild laddas
När, hur, varför?

Påsk 2023

Varför firar vi påsk? När firar vi påsk? Vad äter man på påsk och var kommer påskharen ifrån egentligen? Nu svarar vi på allt du undrar om påsken.
Tips! Alla våra påskrecept hittar du här!

När är påsk 2023?

Påsken 2022 är i mitten av april, mer specifikt inleder skärtorsdagen påsken den 6 april och fortsätter med långfredagen den 7 april, påskafton 8 april, påskdagen 9 april och annandag påsk 10 april.

När är påsklov 2022?

Påsklov brukar vara i anslutning till påskhögtiden och kan variera beroende på var man bor.

Varför firar vi påsk?

Påsken har rötter både ur kristen och judisk tro. Inom kristendomen handlar påsken om att påminna om Jesus lidande, död och återuppståndelse. Inom judisk tro firas påsk till minne av judarnas uttåg ur Egypten.

Var kommer påskkärringar och påskharen ifrån?

Förr i tiden trodde man att häxor åkte till blåkulla på skärtorsdagen och därav är det nuförtiden en tradition för barn att klä ut sig till påskkärringar. Och enligt tysk tradition var det påskharen som kom med äggen på påsk, något som Sverige hakade på under sent 1800-tal.

Vad styr påsken?

Tidpunkten för påsken är olika varje år och kan infalla mellan den 22 mars och 25 april. Detta för att påskdagen alltid infaller på närmaste söndagen efter den metonska fullmåne som infaller på eller efter 21 mars. Rimligt, eller hur?

Vad äter man på påsk?

Ägg är den mest symboliska matvaran under påsk, eftersom påsken infaller under en tid på året då hönorna börjat värpa och därav var tillgången på ägg god historiskt under påsken. Andra populära rätter på påskbordet är lamm, kyckling, lax, sill och matiga pajer. Nedan hittar du meny med recept på klassisk påskmat!

Kanske gillar du också...