När, hur, varför?

Påsk 2024

Varför firar vi påsk? När firar vi påsk? Vad äter man på påsk och var kommer påskharen ifrån egentligen? Nu svarar vi på allt du undrar om påsken.
Tips! Alla våra påskrecept hittar du här!

När är påsk 2024?

Påsken 2024 är i slutet av mars, mer specifikt inleder skärtorsdagen påsken den 28 mars och fortsätter med långfredagen den 29 mars, påskafton 30 mars, påskdagen 31 mars och annandag påsk 1 april.

När är påsklov 2024?

Påsklov brukar vara i anslutning till påskhögtiden och kan variera beroende på var man bor.

Varför firar vi påsk?

Påsken har rötter både ur kristen och judisk tro. Inom kristendomen handlar påsken om att påminna om Jesus lidande, död och återuppståndelse. Inom judisk tro firas påsk till minne av judarnas uttåg ur Egypten.

Var kommer påskkärringar och påskharen ifrån?

Förr i tiden trodde man att häxor åkte till blåkulla på skärtorsdagen och därav är det nuförtiden en tradition för barn att klä ut sig till påskkärringar. Och enligt tysk tradition var det påskharen som kom med äggen på påsk, något som Sverige hakade på under sent 1800-tal.

När går man påskkärring 2024?

Det är olika beroende på var i Sverige man bor. I de flesta delar är det skärtorsdagen som gäller, just eftersom det sägs att det var då som häxorna flög till blåkulla. I västra Sverige går man dock påskkärring på påskafton, och där tänder man även en påskeld för att "skrämma häxorna". Vi vågar dock påsta att gulliga små påskkärrningar är välkomna när som helst under påskhelgen, oavsett var man bor.

Vad styr påsken?

Tidpunkten för påsken är olika varje år och kan infalla mellan den 22 mars och 25 april. Detta för att påskdagen alltid infaller på närmaste söndagen efter den metonska fullmåne som infaller på eller efter 21 mars. Rimligt, eller hur?

Vad äter man på påsk?

Ägg är den mest symboliska matvaran under påsk, eftersom påsken infaller under en tid på året då hönorna börjat värpa och därav var tillgången på ägg god historiskt under påsken. Andra populära rätter på påskbordet är lamm, kyckling, lax, sill och matiga pajer. Nedan hittar du meny med recept på klassisk påskmat!

 1. Ägghalvor med räk- och oströra

  1. Ägghalvor med räk- och oströra

  Betyg 4.4 av 5.
  40 personer har röstat
  Receptet har 6 kommentarer.

  Fyllda ägghalvor med räkröra i ett recept som får extra skjuts av en smakrik lagrad ost, dill och citron. Passar perfekt både vid påsk och på julbordet. Gör sig kanske bäst med inte alltför hårdkokta ägg.

  Ägghalvor med räk- och oströra
 2. Laxrullar med pepparrot

  2. Laxrullar med pepparrot

  Betyg 4.4 av 5.
  17 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  Snabbaste och enklaste tilltugget är dessa laxrullar som får smak av färskost med pepparrotssmak. Gör en lång laxrulle som du sedan skär i lagom tjocka bitar. Laxrullarna med rökta laxen och pepparrotsosten lovar vi är försvinnande goda.

  Laxrullar med pepparrot
 3. Skaldjurscheesecake

  3. Skaldjurscheesecake

  Betyg 5 av 5.
  2 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  God skaldjurscheesecake som får en klassisk skaldjurssmak av räkor, kräftstjärtar och dill. Den kräver några timmar i kylskåpet men sedan är cheesecaken redo att njutas. Kräft- och räktårtan garnerar du med vackert röd stenbitsrom, citronskivor och fint skuren gräslök.

  Skaldjurscheesecake
 4. Rödbetsgravad lax med dillolja

  4. Rödbetsgravad lax med dillolja

  Betyg 4.8 av 5.
  31 personer har röstat
  Receptet har 10 kommentarer.

  Rödbetor ger inte bara smak utan färgar också laxen vackert rödrosa. Ett effektfullt knep som ger den klassiskt gravade laxen en twist. Ringla dillolja över rödbetslaxen för extra smak och krämighet.

  Rödbetsgravad lax med dillolja
 5. Lammstek i ugn

  5. Lammstek i ugn

  Betyg 3.7 av 5.
  138 personer har röstat
  Receptet har 32 kommentarer.

  Här är ett utsökt recept på en saftig lammstek. Allt du behöver för att lyckas är lammstek, timjan, vitlök, svartpeppar, salt och steksnöre. Enkelt men riktigt festligt!

  Lammstek i ugn
 6. Ägghalvor med gräslöksmajonnäs och rom

  6. Ägghalvor med gräslöksmajonnäs och rom

  Betyg 5 av 5.
  6 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Ägg är en given komponent när det vankas midsommarbuffé, julbord eller påsklunch. Piffa ägghalvorna med en smakrik gräslöksmajonnäs och rom. Sesamfrön och klippt krasse på toppen bidrar med både smak och extra finess.

  Ägghalvor med gräslöksmajonnäs och rom
 7. Klassisk gubbröra

  7. Klassisk gubbröra

  Betyg 2.5 av 5.
  1310 personer har röstat
  Receptet har 34 kommentarer.

  Gubbröra är en riktig klassiker som görs på bland annat hårdkokta ägg, potatis och ansjovis. Servera gärna som förrätt ihop med rostat eller hårt bröd.

  Klassisk gubbröra
 8. Påsktårta cheesecake

  8. Påsktårta cheesecake

  Betyg 3.8 av 5.
  30 personer har röstat
  Receptet har 9 kommentarer.

  Fantastiskt god cheesecake-påsktårta med smak av citron. Chokladägg och marsipankycklingar gör tårtan festlig. En given succé till påsk.

  Påsktårta cheesecake
 9. Marängtårta med passionscurd

  9. Marängtårta med passionscurd

  Betyg 3.4 av 5.
  456 personer har röstat
  Receptet har 15 kommentarer.

  Med färdiga marängbottnar kommer man långt! Fyll dem med hemgjord passionscurd och vispad grädde till en läcker tårta i vitt och gult. Toppa med mango och mynta. Det här kan vara den godaste marängtårta du har smakat!

  Marängtårta med passionscurd
Mat på nätet

Handla påskmaten online

Njut av en smidig påsk utan trängsel i butik. Välj från ett omfattande sortiment av traditionella favoriter och nya spännande smaker - allt tillgängligt med några klick. Få din påskmat levererad direkt till dörren och få mer tid till annat.

Handla din påskmat här.

Artiklar (357)

God och glad påsk!

Klassisk påskmat

Sill, ägg, lax och lamm - påskens klassiker står sig år efter år. Och vad vore väl påskfirandet utan dessa rätter?

Till recepten!
Glad påsk!

Sötsaker till påsk

Runda av påskmiddagen med något sött.

Till recepten!
Så gör du!

Grava lax

Gravad lax är en riktig klassiker på påsk- och julbordet, som dessutom är väldigt enkelt att göra. Här visar vi steg för steg hur du gör!

Grava egen lax
Påsktradition

Memma

Memma är ett måste på det finska påskbordet, vad är egentligen memma?

Frågor & svar

När är våffeldagen?

Här är svaren på alla frågor om vår älskade våffeldag som infaller 25 mars varje år.