Bild laddas
När, hur, varför?

Påsk 2023

Varför firar vi påsk? När firar vi påsk? Vad äter man på påsk och var kommer påskharen ifrån egentligen? Nu svarar vi på allt du undrar om påsken.
Tips! Alla våra påskrecept hittar du här!

När är påsk 2023?

Påsken 2023 är i mitten av april, mer specifikt inleder skärtorsdagen påsken den 6 april och fortsätter med långfredagen den 7 april, påskafton 8 april, påskdagen 9 april och annandag påsk 10 april.

När är påsklov 2023?

Påsklov brukar vara i anslutning till påskhögtiden och kan variera beroende på var man bor.

Varför firar vi påsk?

Påsken har rötter både ur kristen och judisk tro. Inom kristendomen handlar påsken om att påminna om Jesus lidande, död och återuppståndelse. Inom judisk tro firas påsk till minne av judarnas uttåg ur Egypten.

Var kommer påskkärringar och påskharen ifrån?

Förr i tiden trodde man att häxor åkte till blåkulla på skärtorsdagen och därav är det nuförtiden en tradition för barn att klä ut sig till påskkärringar. Och enligt tysk tradition var det påskharen som kom med äggen på påsk, något som Sverige hakade på under sent 1800-tal.

När går man påskkärring 2023?

Det är olika beroende på var i Sverige man bor. I de flesta delar är det skärtorsdagen som gäller, just eftersom det sägs att det var då som häxorna flög till blåkulla. I västra Sverige går man dock påskkärring på påskafton, och där tänder man även en påskeld för att "skrämma häxorna". Vi vågar dock påsta att gulliga små påskkärrningar är välkomna när som helst under påskhelgen, oavsett var man bor.

Vad styr påsken?

Tidpunkten för påsken är olika varje år och kan infalla mellan den 22 mars och 25 april. Detta för att påskdagen alltid infaller på närmaste söndagen efter den metonska fullmåne som infaller på eller efter 21 mars. Rimligt, eller hur?

Vad äter man på påsk?

Ägg är den mest symboliska matvaran under påsk, eftersom påsken infaller under en tid på året då hönorna börjat värpa och därav var tillgången på ägg god historiskt under påsken. Andra populära rätter på påskbordet är lamm, kyckling, lax, sill och matiga pajer. Nedan hittar du meny med recept på klassisk påskmat!

 1. 1. Ägghalvor med räk- och oströra

  29
  5
  Fyllda ägghalvor med räkröra i ett recept som får extra skjuts av en smakrik lagrad ost, dill och citron. Passar perfekt både vid påsk och på julbordet. Gör sig kanske bäst med inte alltför hårdkokta ägg.
  Ägghalvor med räk- och oströra
 2. 2. Laxrullar med pepparrot

  0
  0
  Snabbaste och enklaste tilltugget är dessa laxrullar som får smak av färskost med pepparrotssmak. Gör en lång laxrulle som du sedan skär i lagom tjocka bitar. Laxrullarna med rökta laxen och pepparrotsosten lovar vi är försvinnande goda.
  Laxrullar med pepparrot
 3. 3. Skaldjurscheesecake

  0
  0
  God skaldjurscheesecake som får en klassisk skaldjurssmak av räkor, kräftstjärtar och dill. Den kräver några timmar i kylskåpet men sedan är cheesecaken redo att njutas. Kräft- och räktårtan garnerar du med vackert röd stenbitsrom, citronskivor och fint skuren gräslök.
  Skaldjurscheesecake
 4. 4. Rödbetsgravad lax med dillolja

  24
  9
  Rödbetor ger inte bara smak utan färgar också laxen vackert rödrosa. Ett effektfullt knep som ger den klassiskt gravade laxen en twist. Ringla dillolja över rödbetslaxen för extra smak och krämighet.
  Rödbetsgravad lax med dillolja
 5. 5. Lammstek i ugn

  116
  27
  Här är ett utsökt recept på en saftig lammstek. Allt du behöver för att lyckas är lammstek, timjan, vitlök, svartpeppar, salt och steksnöre. Enkelt men riktigt festligt!
  Lammstek i ugn
 6. 6. Ägghalvor med gräslöksmajonnäs och rom

  6
  0
  Ägg är en given komponent när det vankas midsommarbuffé, julbord eller påsklunch. Piffa ägghalvorna med en smakrik gräslöksmajonnäs och rom. Sesamfrön och klippt krasse på toppen bidrar med både smak och extra finess.
  Ägghalvor med gräslöksmajonnäs och rom
 7. 7. Klassisk gubbröra

  1294
  32
  Gubbröra är en riktig klassiker som görs på bland annat hårdkokta ägg, potatis och ansjovis. Servera gärna som förrätt ihop med rostat eller hårt bröd.
  Klassisk gubbröra
 8. 8. Påsktårta cheesecake

  13
  4
  Fantastiskt god cheesecake-påsktårta med smak av citron. Chokladägg och marsipankycklingar gör tårtan festlig. En given succé till påsk.
  Påsktårta cheesecake
 9. 9. Marängtårta med passionscurd

  450
  14
  Med färdiga marängbottnar kommer man långt! Fyll dem med hemgjord passionscurd och vispad grädde till en läcker tårta i vitt och gult. Toppa med mango och mynta. Det här kan vara den godaste marängtårta du har smakat – perfekt att bjuda på till påsk!
  Marängtårta med passionscurd

Kanske gillar du också...

God och glad påsk!

Klassisk påskmat

Sill, ägg, lax och lamm - påskens klassiker står sig år efter år. Och vad vore väl påskfirandet utan dessa rätter?
Till recepten!
Meny med klassisk påskmat
Bild laddas
Glad påsk!

Sötsaker till påsk

Runda av påskmiddagen med något sött.
Till recepten!
Tårtor & påskggodis
Bild laddas
Så gör du!

Grava lax

Gravad lax är en riktig klassiker på påsk- och julbordet, som dessutom är väldigt enkelt att göra. Här visar vi steg för steg hur du gör!
Grava egen lax
Grava lax
Bild laddas
Frågor och svar

Myter om tillsatser - varför behövs de?

Här grottar vi ner oss i ämnet tillsatser - ICAs dietist svarar på våra frågor.
Bild laddas
Det vi alla undrar

Kan en multivitamin ersätta 500 gram frukt och grönt?

Svaret hittar du här!
Bild laddas
Påsktradition

Memma

Memma är ett måste på det finska påskbordet, vad är egentligen memma?
Bild laddas
Påskens smaker

Hur man binder en stek

Här visar vi hur du binder en stek steg för steg.
Bild laddas
Frågor & svar

När är våffeldagen?

Här är svaren på alla frågor om vår älskade våffeldag som infaller 25 mars varje år.
Bild laddas
Testa din hälsa

Hälsokvittot - experten svarar på frågor

Läs frågor och svar om Hälsokvittot - Apotek Hjärtats digitala hälsotest.
Bild laddas