Bild laddas
Påsktradition

Memma

Många utvandrade finländare får något fuktigt i blicken när memma kommer på tal. Memma eller mämmi som det heter på finska är ett måste på det finska påskbordet. Men vad är egentligen memma?

Finlands nationalrätt till påsken

Utan memma ingen riktig påsk i Finland. Den här klassiska finska påskrätten är gjord av rågmjöl, malt och sirap. Konsistensen är klibbig och memma har en mustig söt doft av spannmål. Den bruna glänsande gröten som numera också försetts med EU-status som nationell rätt delar tyckarna i jublande fans och de som är något mer skeptiska till memma.

Grötens fans beskriver lyriskt den fantastiska smaken och alla barndomsminnen memman väcker vid första skeden. Medan skeptikerna inte riktigt kan se tjusningen med denna bruna rätt som doftar aningen udda.

Memman har troligen persiskt ursprung

Memman kom till Finland på 1700-talet från Ryssland men är förmodligen från början en persisk rätt. Den har likheter med samanu som man äter under det persiska nyåret för att fira in våren. Smaken ska vara densamma enligt de som smakat på både samanu och memma.

Hur man äter memma 

Memman åts historiskt på långfredagen. Detta eftersom man inte skulle elda i spisen under den dagen till åminnelse av Kristi lidande. Memma eller mämmi som den heter i Finland ick bra att äta eftersom den serveras kall med mjölk eller grädde. Numera så serveras memman ibland även med glass.

Memma är godast att äta kylskåpskall.

De flesta köper sin memma i färdigt skick. Är du ett riktig fan och vill göra din egen så hittar du här vårat recept på memma:

  • Memma

    72
    6

    Memma är en traditionell finsk efterrätt som äts vid påsk. Smaken är fyllig och söt och vi rekommenderar att du serverar den med strösocker och vispad eller ovispad grädde, eller kanske lite gammeldags vaniljglass.
     

    Memma
Påskens smaker

Hur man binder en stek

Här visar vi hur du binder en stek steg för steg.
Bild laddas
När, hur, varför?

Varför firar vi påsk?

När är påsk? Varför firar vi påsk? Och vad äter man på påsk egentligen? Vi reder ut!
Bild laddas
Gott i påsk!

Påsksallader

Här har du 6 goda påskiga sallader som dessutom är hälsosamma!
Bild laddas
Julmat

Det här kan du äta på julbordet om du är gravid

Vi svarar på dina gravidfrågor om vad du kan äta på julbordet när man väntar barn.
Bild laddas

Veganskt påskpynt

Gör påskpyntet veganskt med kiwiägg och pappersfjädrar! Vi visar hur du gör.
Bild laddas
3 olika stilar!

Piffiga påskdukningar

Kolla in våra tre olika dukningar och få idéer för hur du kan få till stilen på ett enkelt sätt.
Bild laddas
Pyssla med papper!

Ägg och fjädrar av papper

Här hittar du instruktioner och mallar till påskpysslet!
Bild laddas
Pyssla med papper!

Gör en egen papperskyckling

I påsk tipsar vi om att göra egna kycklingar av papper. Det perfekta påskpysslet för hela familjen
Bild laddas
Påskpyssel!

Måla och dekorera ägg

Under påsken frossar vi svenskar i ägg. Totalt konsumerar vi 2000 ton ägg under påskveckan. Att göra påskmåltiden festligare genom att måla ägg har vi gjort sedan 1700-talet. Då kokade man äggen med lökskal eller i rödbetsvatten för att få vackra färger. Här målar och dekorerar vi ägg med speciella äggfärger, tejp och engångstatueringar.
Bild laddas

Kanske gillar du också...