Många utvandrade finländare får något fuktigt i blicken när memma kommer på tal. Memma eller mämmi som det heter på finska är ett måste på det finska påskbordet. Men vad är egentligen memma?
Utan memma ingen riktig påsk i Finland. Den här klassiska finska påskrätten är gjord av rågmjöl, malt och sirap. Konsistensen är klibbig och memma har en mustig söt doft av spannmål. Den bruna glänsande gröten som numera också försetts med EU-status som nationell rätt delar tyckarna i jublande fans och de som är något mer skeptiska till memma.
Grötens fans beskriver lyriskt den fantastiska smaken och alla barndomsminnen memman väcker vid första skeden. Medan skeptikerna inte riktigt kan se tjusningen med denna bruna rätt som doftar aningen udda.
Memman kom till Finland på 1700-talet från Ryssland men är förmodligen från början en persisk rätt. Den har likheter med samanu som man äter under det persiska nyåret för att fira in våren. Smaken ska vara densamma enligt de som smakat på både samanu och memma.
Memman åts historiskt på långfredagen. Detta eftersom man inte skulle elda i spisen under den dagen till åminnelse av Kristi lidande. Memma eller mämmi som den heter i Finland ick bra att äta eftersom den serveras kall med mjölk eller grädde. Numera så serveras memman ibland även med glass.
De flesta köper sin memma i färdigt skick. Är du ett riktig fan och vill göra din egen så hittar du här vårat recept på memma:
Memma är en traditionell finsk efterrätt som äts vid påsk. Smaken är fyllig och söt och vi rekommenderar att du serverar den med strösocker och vispad eller ovispad grädde, eller kanske lite gammeldags vaniljglass.
När är påsk? Varför firar vi påsk? Och vad äter man på påsk egentligen? Vi reder ut!
I påsk tipsar vi om att göra egna kycklingar av papper. Det perfekta påskpysslet för hela familjen
Här är 7 vackra tips på hur du får de finaste äggen i påskriset.
Kolla in våra tre olika dukningar och få idéer för hur du kan få till stilen på ett enkelt sätt.