Det vietnamesiska köket
Duka upp till en vietnamesisk afton med smakrika och färgstarka rätter.
Få saker känns så lyxigt som tryffel. Prova något av våra recept där tryffelsmaken får träda fram.
Tryffel är benämningen på olika svamparter som växer under jorden och har länge varit en riktigt lyxig delikatess! Med tryffelolja, det vill säga olja smaksatt med tryffelarom, kan du sätta smak på allt från soppa till risotto utan att det kostar skjortan.
En snabblagad och krämig svamppasta gjord på kastanjechampinjoner och tryffelcréme. Härligt gröna ärtor blandas tillsammans med pastan, coppa och krispig mangold. Strö gärna lite solrosfrön över innan servering.
Bor du inte granne med en gotländsk tryffeljägare? Tryffelolja på flaska är ett finfint alternativ som ger smöret en djup smak. Nykokt sparris plus det härliga tryffelsmöret är lika med äkta kärlek. Lyxigt tillbehör till grillat kött.
Pilgrimsmusslor kan vara bland det godaste som finns. Och inte blir de sämre av att serveras med en härligt krämig blomkålspuré och smaksätts med vit tryffelolja. Så om du funderar över vad du ska servera till förrätt vågar vi nästan lova att det här är ett säkert kort, dessutom är det en laktosfri förrätt som passar alla magar.
När du testat denna potatis- och selleripuré kommer du aldrig mer gå tillbaka till en vanlig potatispuré. Att den smaksätts med tryffelolja gör den inte direkt sämre. Ett utmärkt tillbehör till nyårsmiddagen. Den går även bra att göra dagen innan och värma i kastrull innan servering.
En ljuvligt god och medelhavsinspirerad pestopizza med mozzarella och grillad sparris som toppas med väldoftande tryffelsalami. Garnera den gräddade pizzan med krispig mandel och servera som en lyxig, snabblagad vardagsrätt eller som små snittar på en bjudning.
Tryffel, hummer och risotto går ihop som hand i handske. Färsk tryffel är få förunnat, så här har vi gjort en variant med champinjoner som får marinera i tryffelolja. Att göra ett "te" som hummerskalen får dra i är senaste kockmode. Lyxig förrätt på nyår eller som en del av vilken festmeny som helst.
Rotfrukter är ljuvliga, krispiga, söta och färggranna. Den här salladen på rödbetor, med en härligt krämig dressing med smetana, créme fraiche och olivolja, får en gudomligt fyllig och lyxig smak genom att tillsätta tryffelolja.
Tryfflar växer ofta i ädellövskog, ungefär 3–4 cm under markytan.
Tryfflar kan variera i storlek, från storleken av en hasselnöt till en knytnäve.
Tryffel, precis som andra svampar, är en säsongsvara med kort säsong. Vit tryffel är i säsong mellan oktober och november, svart tryffel är i säsong från december till februari.
På Gotland och Öland växer svart sommartryffel eller Bourgognetryffel.
Det är i princip omöjligt att hitta tryfflar utan dresserade tryffelhundar eller tryffelsvin.
Tryffelolja får oftast sin smak av syntetisk tryffelarom då tryffelsvampens aromer är vattenlösliga och flyktiga, och alltså svår att bevara.
Den dyraste av de ätliga tryffelsorterna är den vita tryffeln eller albatryffeln. Albatryffel växer framför allt i Italien och Kroatien och kostar mellan 30 000–50 000 kr per kg beroende på tillgång.
Duka upp till en vietnamesisk afton med smakrika och färgstarka rätter.
En hemlagad soppa slår aldrig fel! Här har vi samlat recept på goda och enkla soppor.
Kål är härlig mat att njuta av året om! Prisvärt, nyttigt och lätt att variera!
Rostad majssalsa, picklad mango eller en ljuvlig koriandermajonäs. Vilken blir din favvo?