Få saker känns så lyxigt som tryffel. Här svarar vi på vanliga frågor om tryffel och tipsar om våra populära recept där tryffelsmaken får träda fram.
Tryffel är benämningen på olika svamparter som växer under jorden och har länge varit en riktigt lyxig delikatess! Tryfflar kan variera i storlek, från storleken av en hasselnöt till en knytnäve.
Tryffelolja får oftast sin smak av syntetisk tryffelarom då tryffelsvampens aromer är vattenlösliga och flyktiga, och alltså svåra att bevara. Med tryffelolja kan du sätta smak på allt från soppa till risotto utan att det kostar skjortan.
Ja, på Gotland och Öland växer svart sommartryffel eller Bourgognetryffel. Tryffeln växer ofta i ädellövskog, ungefär 3–4 cm under markytan. Det är i princip omöjligt att hitta tryfflar utan dresserade tryffelhundar eller tryffelsvin.
Tryffelpriset varierar beroende på sort, säsong, ursprung och leverantör. Den dyraste av de ätliga tryffelsorterna är den vita tryffeln eller albatryffeln. Albatryffel växer framför allt i Italien och Kroatien och när det är gigantiska exemplar kan priset sticka i väg rejält.
Svart tryffel ligger lägre i pris och den gotländska svarta tryffeln, även känd som Bourgognetryffel, kostar cirka 8–10 kronor per gram.
Tryffel är, precis som andra svampar, en säsongsvara med kort säsong. Vit tryffel är i säsong mellan oktober och november. Svart tryffel är i säsong från december till februari.
Chokladtryffeln har faktiskt fått sitt namn från den svarta tryffelsvampen då de påminner om varandra i formen. Vårt goda recept på chokladtryffel serveras dock som kuber – snäppet enklare att göra men minst lika goda som runda chokladtryfflar.
Tryffelpasta som blir precis lagom krämig och härlig. Du lagar den enkelt och snabbt med en sås av lök, smör och grädde. På toppen läggs smakrik tryffel och avsluta med att riva över god parmesan.
Gör en extra lyxig jordärtskockssoppa: med vispgrädde, timjan, citron och tryffelolja, toppad med krispiga rotfruktschips. Ett lite elegantare recept när du vill servera en soppa på jordärtskocka till förrätt eller varmrätt.
Majonnäs smaksatt med både tryffelolja och färsk tryffel ger en riktigt maxad tryffelsmak. Tryffelmajonnäsen gör du lättast i en skål med elvispen.
Är det något recept som andas vardagslyx så är det detta! Liva upp vilken tråkig vardagskväll som helst med dessa ljuvligt krämiga parmesanstuvade makaroner som blir extra lyxiga med timjan och tryffelolja. Servera ihop med smörstekta kantareller och njut.
Broccolin blir alldeles krispig och frasig när den friteras precis som den är. Med en magisk tryffelaioli till är den friterade broccolin perfekt som ett lite lyxigare snack eller tillbehör.
Tryffel, hummer och risotto går ihop som hand i handske. Färsk tryffel är få förunnat, så här har vi gjort en variant med champinjoner som får marinera i tryffelolja. Att göra ett "te" som hummerskalen får dra i är senaste kockmode. Lyxig förrätt på nyår eller som en del av vilken festmeny som helst.
Vi slår hål på myterna och bjuder på smarrig vegetarisk receptinspiration!
Laga en god söndagsmiddag för fyra personer och förbered ytterligare 3 middagar.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång står bland annat pasta e fagioli, spenatsoppa och morotsbiffar på menyn!
Genom Söndagspreppen får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna gång bjuder vi på en vardagsvänlig meny med kyckling, pasta och potatis.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda
Här har vi samlat några av våra fräscha och nyttiga favoritsallader till julbordet.