Lyxigt värre

Med smak av tryffel

Få saker känns så lyxigt som tryffel. Prova något av våra recept där tryffelsmaken får träda fram.

Tryffel är benämningen på olika svamparter som växer under jorden och har länge varit en riktigt lyxig delikatess! Med tryffelolja, det vill säga olja smaksatt med tryffelarom, kan du sätta smak på allt från soppa till risotto utan att det kostar skjortan.

Våra bästa tryffelrecept

  • Pasta, coppa och salladsblad högst upp i en mörk skål

    Svamppasta med coppa

    En snabblagad och krämig svamppasta gjord på kastanjechampinjoner och tryffelcréme. Härligt gröna ärtor blandas tillsammans med pastan, coppa och krispig mangold. Strö gärna lite solrosfrön över innan servering.

  • Sparris på ljust fat, färsk tryffel och bröd i bakgrunden

    Sommarsparris med tryffelsmör

    Bor du inte granne med en gotländsk tryffeljägare? Tryffelolja på flaska är ett finfint alternativ som ger smöret en djup smak. Nykokt sparris plus det härliga tryffelsmöret är lika med äkta kärlek. Lyxigt tillbehör till grillat kött.

  • Pilgrimsmusslor i blomkålssås i en vit skål

    Pilgrimsmussla med blomkålssås och smak av tryffel

    Pilgrimsmusslor kan vara bland det godaste som finns. Och inte blir de sämre av att serveras med en härligt krämig blomkålspuré och smaksätts med vit tryffelolja. Så om du funderar över vad du ska servera till förrätt vågar vi nästan lova att det här är ett säkert kort, dessutom är det en laktosfri förrätt som passar alla magar.

  • Potatis- och selleripuré toppad med malen svartpeppar i en svart skål

    Potatis- och selleripuré med tryffel

    När du testat denna potatis- och selleripuré kommer du aldrig mer gå tillbaka till en vanlig potatispuré. Att den smaksätts med tryffelolja gör den inte direkt sämre. Ett utmärkt tillbehör till nyårsmiddagen. Den går även bra att göra dagen innan och värma i kastrull innan servering.

  • Pizzabitar med salami, sparris, pesto och mozzarella på ett silverfat. Glas med kolsyrad dryck bredvid

    Lyxig, snabblagad pizza med mozzarella, pesto, tryffelsalami och sparris

    En ljuvligt god och medelhavsinspirerad pestopizza med mozzarella och grillad sparris som toppas med väldoftande tryffelsalami. Garnera den gräddade pizzan med krispig mandel och servera som en lyxig, snabblagad vardagsrätt eller som små snittar på en bjudning.

  • Risotto, färsk hummer och skivad svamp i en ljus skål med en tekanna som häller hummerte över risotton

    Tryffelrisotto med hummerte

    Tryffel, hummer och risotto går ihop som hand i handske. Färsk tryffel är få förunnat, så här har vi gjort en variant med champinjoner som får marinera i tryffelolja. Att göra ett "te" som hummerskalen får dra i är senaste kockmode. Lyxig förrätt på nyår eller som en del av vilken festmeny som helst.

  • Skivade rödbetor, smetana och färsk timjan på ett ljust fat

    Italiensk rödbetssallad med tryffelkräm

    Rotfrukter är ljuvliga, krispiga, söta och färggranna. Den här salladen på rödbetor, med en härligt krämig dressing med smetana, créme fraiche och olivolja, får en gudomligt fyllig och lyxig smak genom att tillsätta tryffelolja.

Allt du vill veta om tryffel

Tryfflar växer ofta i ädellövskog, ungefär 3–4 cm under markytan.

Tryfflar kan variera i storlek, från storleken av en hasselnöt till en knytnäve.

Tryffel, precis som andra svampar, är en säsongsvara med kort säsong. Vit tryffel är i säsong mellan oktober och november, svart tryffel är i säsong från december till februari.

På Gotland och Öland växer svart sommartryffel eller Bourgognetryffel.

Det är i princip omöjligt att hitta tryfflar utan dresserade tryffelhundar eller tryffelsvin.

Tryffelolja får oftast sin smak av syntetisk tryffelarom då tryffelsvampens aromer är vattenlösliga och flyktiga, och alltså svår att bevara.

Den dyraste av de ätliga tryffelsorterna är den vita tryffeln eller albatryffeln. Albatryffel växer framför allt i Italien och Kroatien och kostar mellan 30 000–50 000 kr per kg beroende på tillgång.

Artiklar (1163)

Inspiration

Vegetarisk vardagsmat

Vi har samlat 10 otroliga veganska och vegetariska recept, perfekta till vardagen. Det blir allt från sötpotatishummus till ostig vegansk lasagne. Låt dig inspireras, laga och njut!

Smart, gott och enkelt

4 goda matpajer

Lätt att laga och variera i oändlighet. Här är fyra fantastiskt goda recept på matpaj som bevisar att pajen förtjänar att behålla sin stjärnplats på mathimlen.

Recept

Sparris på nya sätt

Nu är våren äntligen här och med den de efterlängtade sparristiderna. Primören är fantastisk med brynt smör, hollandaise eller färskriven parmesan. Men möjligheterna slutar inte där. Här är tre sätt att äta sparris bortom klassikerna!

Matig macka

Danska smörrebröd

Smörrebröd kan toppas med allt från rostbiff och kyckling till räkor eller rödspätta. Vi listar några av våra smörrebröds-favoriter!

Byt mjölken mot juice!

Laga med morotsjuice

Byt mjölken mot juice! Laga och baka med morotsjuice istället för mjölk

Enkelt & fräscht

Vårens godaste sallader

Med varmare temperaturer kommer en längtan efter lättare rätter och uppfriskande ingredienser. Här listar vi fyra härliga salladsrecept som både piggar upp och mättar. Perfekt till picknick, buffé eller lunchlåda!

Smart vardag

Tre middagar av korngryn

Ta en genväg i vardagen genom att använda samma råvara till flera middagar. Gör en stor laddning krämig kornotto och du har dagens middag, plus två till på gång.