Smak av Grekland!

Goda grekiska maträtter

Följ med på en smakresa till Grekland! Kocken Georgios Tsogarlidis bjuder in till en afton med grekisk mat som förflyttar sinnena till varmare breddgrader och lagar allt från moussaka med potatis till gratinerad fetaost och grillade lammracks.
Tips: Här hittar du fler grekiska recept!

Vad är typiskt för grekisk mat?

Maten är alltid väldigt enkel och det blir aldrig konstlat. Recepten är sällan avancerade och man låter råvaran stå i fokus. Tittar man på grekiska recept är det ofta samma smaker som återkommer, som en röd tråd genom matkulturen som får allting att smaka så väl.

Vad har du tagit fram för rätter för Buffé?

Traditionella recept som man kan hitta från norr till söder, som moussaka med potatis, grillade lammracks och gratinerad fetaost. Min pappa var en patriotisk grek som lagade mycket grekisk mat under min uppväxt så jag har tagit fram recept på maträtter inspirerade av min barndom och somrarna i pappas hemland.

Har du något specifikt minne till någon av rätterna?

Jag minns första gången jag åt Bouyiourdi, den gratinerade fetaosten. Vi var i min pappas lilla by i norra Grekland och min farbror beställde in den på en liten restaurang. Då hade jag ingen aning om var det var men vid första tuggan var jag helt såld.

Smak av Grekland

  • Friterad zucchini

    Friterad zucchini

    Betyg 4.9 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Tunna skivor friterad zucchini – Ett fräscht och försvinnande gott tilltugg som andas Grekland. Avsluta med att pressa över citronjuice och -zest för extra syra och friskhet.

    Friterad zucchini
  • Melitzanosalata – auberginesallad

    Melitzanosalata – auberginesallad

    Betyg 4.5 av 5.
    11 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Melitzanosalata är en grekisk syrlig auberginesallad där aubergine bakas eller grillas mjuk och blandas med vitlök, olivolja och citron. Magiskt god röra som passar utmärkt till grillat eller en bit bröd.

    Melitzanosalata – auberginesallad
  • Grillade lammracks med grekiska smaker

    Grillade lammracks med grekiska smaker

    Betyg 4.7 av 5.
    11 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Lammracks är otroligt gott att grilla! Marinera köttet i en marinad med grekiska smaker som olivolja, citron, oregano och rosmarin. Avsluta med att i grekisk anda pressa över citron på köttet.

    Grillade lammracks med grekiska smaker
  • Bouyiourdi – gratinerad fetaost

    Bouyiourdi – gratinerad fetaost

    Betyg 4.6 av 5.
    10 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Gratinerad fetaost, eller Bouyiordi som det heter på grekiska, är ett ljuvlig tilltugg där fetaost bakas i ugnen med paprika och tomat och toppas med chili och färsk oregano. Ät direkt tillsammans med en bit bröd och njut!

    Bouyiourdi – gratinerad fetaost
  • Giouvetsi – risonigratäng med grytbitar

    Giouvetsi – risonigratäng med grytbitar

    Betyg 4.4 av 5.
    53 personer har röstat
    Receptet har 17 kommentarer.

    Har du hört talas om giouvetsi? En mustig tomatbaserad gryta från Grekland med risoni och grytbitar av nöt eller lamm som bakas i ugn. Värmande och god rätt med kryddiga smaker av kanel och lagerblad.

    Giouvetsi – risonigratäng med grytbitar
  • Moussaka med potatis

    Moussaka med potatis

    Betyg 4.5 av 5.
    55 personer har röstat
    Receptet har 23 kommentarer.

    Moussaka med potatis – en traditionell gratäng som förknippas med Grekland. I denna rätt har aubergine och köttfärs huvudrollen och dessa varvas med en krämig ostsås smaksatt med muskot som går under namnet mornaysås.

    Moussaka med potatis
  • Helgrillad fisk

    Helgrillad fisk

    Betyg 4 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Grillad fisk som för tankarna till varmare breddgrader! Tillaga en hel, urtagen fisk på grillen och ringla över en örtig vinägrett med hög fräschör från citron. Toppa med kapris.

    Helgrillad fisk

Georgios Tsogarlidis

Bor: Helsingborg Gör: Kock

Bra att ha hemma när du vill laga grekiskt
  • Olivolja - en riktigt bra olivolja är ett måste till sallader och matlagning
  • Färska örter - oregano, timjan, basilika, mynta, persilja
  • Kryddor - havssalt, svartpeppar, rosmarin, salvia, kanel
  • Honung - till matlagning och desserter
  • Fetaost och halloumi - till sallader, grill- och ugnsbakade rätter
  • Grekisk yogurt - till tzatzikin, matlagning eller enklaste vardagsdesserten när du kombinerar den med honung och valnötter!
  • Kalamataoliver - salta och fruktiga oliver som passar till det mesta; i sallad, matlagningen eller bara som de är
  • Haldikioliver - dessa syrliga oliver är perfekta att avnjutas till ost eller i sallad och grytor 

Artiklar (1390)

Söndagspreppen!

Somriga smaker

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för stundande veckan förberedda. Denna gång blir det bland annat paj med lax och rödbetor, rostad potatissallad, och lax carbonara.

Geniala recept!

Efterrätt till frukost

Vad sägs om glass till frukost? Se våra frukostrecept som smakar efterrätt.

Burgare

Bästa burgarna

Johan Jureskog delar med sig av sina bästa recept på hamburgare.

Gott slut

Nyår på ditt vis

Sätt ihop din meny till nyårsafton, från förrätt till dessert.