Somrig fruktsallad med mango och ananas
Här visar vi steg för steg hur du tärnar upp mango och ananas till en god fruktsallad.
Följ med på en smakresa till Grekland! Kocken Georgios Tsogarlidis bjuder in till en afton med grekisk mat som förflyttar sinnena till varmare breddgrader och lagar allt från moussaka med potatis till gratinerad fetaost och grillade lammracks.
Tips: Här hittar du fler grekiska recept!
Maten är alltid väldigt enkel och det blir aldrig konstlat. Recepten är sällan avancerade och man låter råvaran stå i fokus. Tittar man på grekiska recept är det ofta samma smaker som återkommer, som en röd tråd genom matkulturen som får allting att smaka så väl.
Traditionella recept som man kan hitta från norr till söder, som moussaka med potatis, grillade lammracks och gratinerad fetaost. Min pappa var en patriotisk grek som lagade mycket grekisk mat under min uppväxt så jag har tagit fram recept på maträtter inspirerade av min barndom och somrarna i pappas hemland.
Jag minns första gången jag åt Bouyiourdi, den gratinerade fetaosten. Vi var i min pappas lilla by i norra Grekland och min farbror beställde in den på en liten restaurang. Då hade jag ingen aning om var det var men vid första tuggan var jag helt såld.
Tunna skivor friterad zucchini – Ett fräscht och försvinnande gott tilltugg som andas Grekland. Avsluta med att pressa över citronjuice och -zest för extra syra och friskhet.
Friterad zucchiniMelitzanosalata är en grekisk syrlig auberginesallad där aubergine bakas eller grillas mjuk och blandas med vitlök, olivolja och citron. Magiskt god röra som passar utmärkt till grillat eller en bit bröd.
Melitzanosalata – auberginesalladLammracks är otroligt gott att grilla! Marinera köttet i en marinad med grekiska smaker som olivolja, citron, oregano och rosmarin. Avsluta med att i grekisk anda pressa över citron på köttet.
Grillade lammracks med grekiska smakerGratinerad fetaost, eller Bouyiordi som det heter på grekiska, är ett ljuvlig tilltugg där fetaost bakas i ugnen med paprika och tomat och toppas med chili och färsk oregano. Ät direkt tillsammans med en bit bröd och njut!
Bouyiourdi – gratinerad fetaostHar du hört talas om giouvetsi? En mustig tomatbaserad gryta från Grekland med risoni och grytbitar av nöt eller lamm som bakas i ugn. Värmande och god rätt med kryddiga smaker av kanel och lagerblad.
Giouvetsi – risonigratäng med grytbitarMoussaka med potatis – en traditionell gratäng som förknippas med Grekland. I denna rätt har aubergine och köttfärs huvudrollen och dessa varvas med en krämig ostsås smaksatt med muskot som går under namnet mornaysås.
Moussaka med potatisGrillad fisk som för tankarna till varmare breddgrader! Tillaga en hel, urtagen fisk på grillen och ringla över en örtig vinägrett med hög fräschör från citron. Toppa med kapris.
Helgrillad fiskHär visar vi steg för steg hur du tärnar upp mango och ananas till en god fruktsallad.
Vi bjuder på fakta och tips om hallon och såklart massor av goda recept med hallon.
Godaste bowlen kommer från Hawaii. Matig sallad med smak av sushi. Det här är poké bowl!
Vad sägs om glass till frukost? Se våra frukostrecept som smakar efterrätt.
Inspireras av våra smakrika och åh-så-goda recept med nudlar! Enklare vardag, varsågod.
Ta vara på sommarens smaker med söta och friska efterrättsrecept med jordgubbar.