Nässelsoppa med fänkål

10
5 Klimatsmart
Nässelsoppa med fänkål

Ta vara på vårens nässlor och laga nässelsoppa. Citron och fänkål sätter smak på den lättlagade soppan. Perfekt som förrätt, eller huvudrätt tillsammans med ett gott bröd. Med ett pocherat ägg i känns soppan extra lyxig!

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 4, 2019

Nässelsoppa med fänkål

Ingredienser

4 portioner

Soppa

2
schalottenlökar
1/2
vitlöksklyfta
1/2
fänkål
2 msk
smör
1 msk
finrivet citronskal
1
stjärnanis
4 dl
kycklingbuljong
1 1/2 dl
vispgrädde
1/2 dl
mjölk (3%)
800 g
rensade och förvällda nässlor (eller 2 liter färska nässlor)
200 g
färsk eller tinad fryst spenat
2 msk
färskpressad citronjuice
-
salt
-
dill (till garnering)

Pocherade ägg

1 l
vatten
2 msk
vitvinsvinäger
4
ägg

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt grädde och mjölk mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Gör äggfri: uteslut de pocherade äggen.

Gör så här

Tips

Buljongen kan bytas mot 4 dl vatten och 1 1/2 msk konc kycklingfond (för 4port).

Vad tyckte du om receptet?

10

Kommentarer

Alexandra

2020-07-21

Jättegod!

Kristina

2019-05-07

Jättegod soppa! Skippade spenaten och hade extra mycket nässlor istället. Behövs dock extra buljong för att soppan inte ska bli för tjock.

Görel

2019-05-06

Jättegod soppa om man tar ca 100 gr nässlor!

Näringsvärde per portion

Energi 1450 KJ / 345 kCal
Fett 26 g
Salt 2.69 g
Kolhydrater 6 g
Protein 19 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden

Testa liknande recept