Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Slottsstek

Kärt barn har många namn, men oavsett om du kallar denna rätt för slottsstek eller herrgårdsstek så är det en svensk klassiker med anor från tidigt 1900-tal. I detta originalrecept får fransyskan sällskap av kryddpeppar, konjak och ansjovisfiléer i grytan och serveras med smörstekt brysselkål.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Bind upp fransyskan med steksnöre till en fin rund form. Gnid in köttet med salt och peppar.
  2. Skala och skiva lökarna.
  3. Bryn köttet runt om i smöret i en gryta. Tillsätt lök, kryddpeppar, anjovis, konjak, ättika och honung och låt fräsa med köttet ett par minuter. 
  4. Tillsätt buljongen och bräsera köttet långsamt på svag värme under lock. Vänd steken då och då.
  5. Ta upp köttet när innertemperaturen är 75°C, det tar cirka 60 minuter, låt köttet vila i fuktat smör- eller bakplåtspapper.
  6. Koka ihop skyn tills att den smakar bra och sila ner den i en kastrull. Red av med majsstärkelse utblandat med lite vatten.
  7. Ta loss steksnöret på steken och skär köttet i tunna skivor.
  8. Till servering: Servera köttet med skysås, kokt potatis och smörstekt brysselkål.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt margarin.

Näringsberäkningen är exkl. tillbehör.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 kg fransyska
  • 1 tsk salt
  • 2 krm mald vitpeppar
  • 2 rödlökar
  • 2 msk smör
  • 6 kryddpepparkorn
  • 4 ansjovisfiléer
  • 2 msk konjak
  • 2 tsk ättika (12%)
  • 1 tsk honung
  • 7 dl köttbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • 2 tsk majsstärkelse
Till servering
  • kokt potatis
  • smörstekt brysselkål
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1161 kJ / 278 kCal