Slottsstek
Slottsstek eller herrgårdsstek som den också kallas för är svensk husmanskost med anor från tidigt 1900-tal. Slottssteken görs av fransyska och köttet får sällskap av kryddpeppar, konjak, rödlök och ansjovisfiléer i grytan. Du serverar slottssteken med konjakssky, kokt potatis och smörstekt brysselkål.
Ingredienser
6 portioner
1 kg fransyska
1 tsk salt
2 krm mald vitpeppar
2 rödlökar
2 msk smör
6 kryddpepparkorn
4 ansjovisfiléer
2 msk konjak
2 tsk ättika (12%)
1 tsk honung
7 dl köttbuljong (vatten och tärning eller fond)
2 tsk majsstärkelse
Till servering
kokt potatis
smörstekt brysselkål
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsberäkningen är exkl. tillbehör.
Energi1161 KJ / 278 kCal
Fett10 g
Salt2 g
Kolhydrater7 g
Protein36 g
Kommentarer
SLOTTSSTEK, VAR DET GODASTE SOM STOF PÅ BORDET OM SÖNDAGARNA, DEN VAR SUPER GOD, VÄLLAGAD, OMTE TORR OCH SMALLÖS SOM DENN SACKARS LISBETH SKREV HÄR, HON KAN INTE LAGA EN RIKTIG SLOTTSSTEL, LÅT EN ÄLDRE VISA DEJ HUR MAN SKA LAGA DENNA RÄTTEN JAG LAGAR, DEN ÄR INTE SNAKLÖS ELLER TORR. LAGAR DEN PÅ DET SÄTTE, JAG LOVAR, DÅ BLIR DEN SAFTIG OCH SUPERGOD, JAG HAR LAGAT DEN 1000 TALS GGR, DEN BLEV ALDRIG TORR, ELLER SMAKLÖS.DEN VAR SAFTIG OCH VÄLSMAKANDE, ALLA DE GÄSTER SOM ÄTIT DETTA, DÄR JAG JOBBADE KUNDE INTYGA DETTA. FICK ALLATID HÖGSTA BETYGET, NÄR KÄLLARMÄSTARNEN KOM OCH FRÅGADE OM JAG, VILLE LAGA DENNA RÄTTEN, KLART JAG SADE JA, KLART JAG SKULLE LAGADE DENNA MCKET OMTYCKTA ANRÄTTNINGEN. DEN FÖRSVANN ALLT, DET BLEV INGET KVER, VI ÖKADE PÅ DEN TILL VARJE SÖNDAG VI LAGADE DEN ÄNDÅ, TOG DEN SLUT, SÅ EFTERTRAKATADE VAR DENNA RÄTTEN FRÅN FÖRR, DET TYCKS IDAG ÄR DET INTE FINT ATT LAGA DEN, NEJ DÅ SKA HITTA PÅ EN MASSA ANNAT, SOM RULLA DEN I KOLMANS SENAP, OCH STEKA DEN MED DET RUNT OM, DÅ ÄR DET INTE DEN GAMMELDAGS SLOTTSTEK, SKA NI VETA, DENNA STENEN ÄR SAFTIG OCH JÄTTEGOD, OM NAN ÖAGAR DEN PÅ RÄTT SÄTT. DÅ BLIR DE ALDRIG TORR OCH SMAKLÖS, DÅ HAR DU INTE BRYNT DEN REGÄLT RUNT OM, INNAN DEN GÅR IN I UGNEN I EN GRYTA, MED LOCKET PÅ. VI HADE INGEN TERMOMETER PÅ MIN TID, SOM KOCK, UTAN VI TOG TIDEN, OCH INTE FÖR HÖG VÄRME, DÅ KOMMER DEN BLI TORR OCH SMAKLÖS. NEJ DÅ PASSA STEKEN SÅ KOMMER DEN BLI SAFTIIG OCH SUPERGOD. LYCKA TILL LILLA LISBETH!
Hans
2024-11-1370grader är mer rimligt för nöt än 75 som i receptet. Om man inte vill ha torrt och segt vill säga.
Richard
2023-12-31Alldeles för mycket med 7 dl buljongen! Alldeles för lite med 2 tsk majsstärkelse. Köttet blev kokt och smaklöst! Måste vara fel på receptet!
Lisbeth
2023-12-20