Slottsstek

Betyg 4.3 av 5.
20 personer har röstat
7
Slottsstek

Kärt barn har många namn, men oavsett om du kallar denna rätt för slottsstek eller herrgårdsstek så är det en svensk klassiker med anor från tidigt 1900-tal. I detta originalrecept får fransyskan sällskap av kryddpeppar, konjak och ansjovisfiléer i grytan och serveras med smörstekt brysselkål.

Slottsstek

Ingredienser

6 portioner
1 kg  fransyska
1 tsk  salt
2 krm  mald vitpeppar
2   rödlökar
2 msk  smör
6   kryddpepparkorn
4   ansjovisfiléer
2 msk  konjak
2 tsk  ättika (12%)
1 tsk  honung
7 dl  köttbuljong (vatten och tärning eller fond)
2 tsk  majsstärkelse

Till servering

kokt potatis
smörstekt brysselkål

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt margarin.

Näringsberäkningen är exkl. tillbehör.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.3 av 5.
20 personer har röstat

Kommentarer

Fruktansvärt gott, en så enkel men lyxig måltid!

Sara

2022-11-04

Jättegott och lätt att göra. Jag körde klassisk pressgurka och gelé till.

Maria

2021-02-21

Helt över förväntan. Blev jättegod. Jag stekte brysselkål i smör och serverade med lite mer brynt smör vid servering. Toppenrecept för en sån traditionell rätt.

You

2020-12-19

Näringsvärde per portion

Energi1161 KJ / 278 kCal
Fett10 g
Salt2 g
Kolhydrater7 g
Protein36 g

Testa liknande recept

Cocktailtårta
Betyg 3.2 av 5.
5 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Savarin
Betyg 3.7 av 5.
9 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Tjälknöl med potatis och jordärtskocksgratäng
Betyg 3.1 av 5.
101 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Potatisbröd
Betyg 4.6 av 5.
13 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Coeur de filét Provencale
Betyg 4.6 av 5.
61 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Wok
Betyg 4.1 av 5.
113 personer har röstat
Under 30 min att tillaga