Slottsstek

16
6
Slottsstek

Kärt barn har många namn, men oavsett om du kallar denna rätt för slottsstek eller herrgårdsstek så är det en svensk klassiker med anor från tidigt 1900-tal. I detta originalrecept får fransyskan sällskap av kryddpeppar, konjak och ansjovisfiléer i grytan och serveras med smörstekt brysselkål.

Skriv ut
Slottsstek

Ingredienser

6 portioner
1 kg
fransyska
1 tsk
salt
2 krm
mald vitpeppar
2
rödlökar
2 msk
smör
6
kryddpepparkorn
4
ansjovisfiléer
2 msk
konjak
2 tsk
ättika (12%)
1 tsk
honung
7 dl
köttbuljong (vatten och tärning eller fond)
2 tsk
majsstärkelse

Till servering

kokt potatis
smörstekt brysselkål

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt margarin.

Näringsberäkningen är exkl. tillbehör.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

16

Kommentarer

Maria

2021-02-21

Jättegott och lätt att göra. Jag körde klassisk pressgurka och gelé till.

You

2020-12-19

Helt över förväntan. Blev jättegod. Jag stekte brysselkål i smör och serverade med lite mer brynt smör vid servering. Toppenrecept för en sån traditionell rätt.

Christopher

2020-11-14

Hej Ica. Hur många plastpåsar måste jag strunta i att köpa för att klimatkompensera denna rätt?

Näringsvärde per portion

Energi 1161 KJ / 278 kCal
Fett 10 g
Salt 2 g
Kolhydrater 7 g
Protein 36 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept