Hoppa till sidans innehåll
UNDER 60 MIN | Medel

Skomakarlåda med potatisstomp

Husmansrätten med det knasiga namnet. Skomakarlåda bygger alltså på att stekt biff serveras tillsammans med en portion potatisstomp, välstekt bacon och strimlad purjolök. Persilja gör skomakarlådan komplett!

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Potatisstomp: Skala potatisen och koka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt ånga av. Skala och finhacka löken. Koka löken mjuk i smöret. Stompa potatisen och löksmöret med visp. Blanda ner persilja. Smaka av med salt och vitpeppar.
  2. Skomakarlåda: Strimla baconet fint. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och finstrimla purjolöken.
  3. Stek baconet krispigt i en torr stekpanna.
  4. Fräs schalottenlök och vitlök i 2 msk smör (för 4 port) tills den mjuknar. Tillsätt socker och låt det karamelliseras. Häll på vinäger och låt koka in. Häll på vinet och buljongen och låt koka ihop ytterligare några minuter. Smaka av med salt.
  5. Fräs purjolöken i 2 msk smör (för 4 port) några minuter tills den mjuknar.
  6. Stek biffen i 2 msk smör (för 4 port) 2-3 minuter på varje sida, ös med smör under tiden. Salta och peppra köttet. Låt vila ca 5 minuter.
  7. Vid servering: Lägg upp potatisstomp, biff, bacon, purjolök och sky på tallrikar.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfrit matfett.

Tips

Buljongen kan bytas ut mot 2 dl vatten och 1/2 msk konc kalvfond.

Ingredienser

Portioner: 4
Potatisstomp
  • 1 kg fast potatis
  • 1 gul lök
  • 100 g smör
  • 1/2 dl finhackad persilja
  • 3/4 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
Skomakarlåda
  • 70 g bacon
  • 1 schalottenlök
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 1 liten purjolök
  • 6 msk smör
  • 2 tsk strösocker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1/2 dl rödvin
  • 2 dl kalvbuljong
  • 4 skivor biff (à 120 g)
Lägg till i inköpslistan

Kupongen är laddad

Valfri krydda på små glas

10 % rabatt

Santa Maria 3-80 g

Mer info

Näringsvärde
Per portion

Energi 3331 kJ / 798 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer