Så gör du

Grilla nöt och kalv

När är entrecôten klar och hur får du den den godaste burgaren? Här har vi samlat vad alla grillmästare behöver känna till om nöt och kalv.
Här hittar du alla våra recept på grillat nötkött.

Bli en stjärna på att grilla nöt och kalv

Entrecôte

Mör och marmorerad - entrecôte är som gjord för grillen! En entrecôte är en mör och marmorerad styckdetalj som passar utmärkt för grillen. På djuret sitter entrecôten på den främre delen, strax bakom nacken. Tänk på att låta köttet ligga en halvtimma i rumstemperatur innan du lägger det på grillen, salta ytan ordentligt. Ge köttet en bra grillyta på hög värme och flytta sedan över biten till indirekt värme och grilla klart med lock. Alternativt låt biten bli klar i ugnen. Låt det vila i cirka 20 minuter innan du serverar. Skivor grillar du i några minuter per sida, låt köttet vila i cirka sju minuter innan du serverar.

Hamburgare

En bra burgare gör du på olika blandningar av kött, gärna där högrev utgör den största delen. Grovmalen färs är bättre än finmalen, eftersom burgaren blir mindre kompakt. En lite högre fetthalt är att föredra. Grilla hamburgaren på medelvärme tills den är genomstekt, men inte torr. Var försiktig med köttet och flytta inte runt på grillen mer än nödvändigt.

Flankstek

En avlång styckdetalj som sitter på djurets mage, vid ljumsken. Flanksteken passar utmärkt att grilla i bitar eftersom den är marmorerad, smakrik och väldigt mör. Låt köttet vila i ungefär en halvtimma innan du börjar grilla. I skivor grillar du köttet några minuter per sida, en hel flankstek cirka åtta-tio minuter per sida. Om du själv skär upp en hel flankstek är det viktigt att du skär tvärs över muskeltrådarna, annars kan köttet bli segt.

Rostas

Rostas är den inre delen av rostbiffen, som sitter på djurets bakre rygg. Den är den näst möraste detaljen på ett nötdjur, näst efter oxfilén. På grillen kan du tillaga rostas i skivor som oxfilé, köttets naturliga smaker kommer fram fint med bara salt och peppar (salta före grillning, peppra när köttet vilat klart efter grillningen). Låt köttet ligga i rumstemperatur cirka 30 minuter innan tillagning, grilla sedan i några minuter per sida. Efter grillningen bör köttet vila i cirka sju minuter innan du serverar. Hel rostas grillas först på hög värme för att skapa en bra yta, sedan på indirekt värme tills den är klar. Låt köttet vila i 20 minuter innan du serverar.

Rostbiff / Sirloin steak

Rostbiffen sitter på den bakre delen djurets rygg. Köttet är fettsnålt, men den kan styckas med fettkappan kvar, vilket ger mer smak i grillen. Låt köttet ligga i rumstemperatur i cirka 30 minuter innan du tillagar det. En hel bit rostbiff grillas först på hög värme för att den ska få en bra grillyta, sedan på indirekt värme under lock. Du kan också tillaga på låg värme i ugn för att sedan grilla köttet i några minuter på hög värme för att få grillyta och -smak. Låt rostbiffen vila i cirka 20 minuter innan du serverar.

Oxfilé

Oxfilén är känd för sin mörhet - rätt grillad smälter den i munnen. På insidan av nötdjurets rygg sitter den möraste styckdetaljen – oxfilén. En oxfilé består av tre delar: Huvudet, mittbiten och svansen där mittbiten är den mest exklusiva och dyraste. Låt köttet ligga i rumstemperatur i cirka 30 minuter innan du grillar. Oxfilé i bitar grillar du några minuter per sida på medelvärme, låt köttet vila i cirka sju minuter innan du serverar. Hel oxfilé grillas först i några minuter på hög värme för att skapa en fin yta, låt sedan köttet bli klart på indirekt värme. Låt den hela biten vila i cirka 20 minuter innan du serverar.

Flappstek

Flappstek påminner om flanksteken, men har något grövre fibrer. Det är en riktigt saftig och mör detalj, som sitter vid ljumsken och är en del av kållappen. Ta fram köttet cirka 30 minuter i förväg och låt ligga i rumstemperatur. Har du en hel bit skär du köttet på tvären. Grilla bitar i några minuter per sida, och låt vila i cirka sju minuter innan du serverar.

Luffarstek / Top blade

En av de allra möraste och mest smakrika detaljerna på djuret, sitter ovanför bogen och består av två delar. Köttbiten skärs av på mitten av en sena som är viktig att behålla under grillningen för att ge mer smak. Låt köttet ligga i rumstemperatur i cirka 30 minuter innan du tillagar det. Bitarna grillas sedan på medelhög värme under cirka tre minuter per sida. Låt köttet vila i ungefär sju minuter efter grillningen.

Bogstek / Shoulder clod

Bogsteken är en stor muskel som sitter på den övre delen av djurets framben. Köttet är magert och relativt mört, men däremot inte så smakrikt i sig. Hel bogstek bör först tillagas på låg värme i ugn, för att sedan grillas klar på hög värme för att få en fin yta. Låt steken vila i cirka 20 minuter innan du serverar. I bitar grillar du bogsteken några minuter per sida, låt dem vila i cirka sju minuter innan du serverar.

Rumpstek / Sirloin cap

På utsidan av djurets bakben sitter ytterlåret, spetsen på själva yterlåret kallas för rumpstek – en mör detalj som blir god på grillen. Behåll fettkappan när du grillar. Börja med att grilla på hög värme för att få en fin grillyta, flytta sedan till indirekt värme under några minuter.

Högrev / Chuck roll

Högrev har en hög fetthalt som bidrar till en kraftig köttsmak. Tillaga köttet i ugn på låg temperatur under några timmar, tills köttet är mört. När högreven sedan kommer på grillen handlar det främst om att skapa en krispig och grillad yta. Låt köttbiten vila i cirka 20 minuter innan du serverar. Högrevskärna i skivor (Chuck roll) grillas i några minuter per sida över medelvärme, låt dem sedan vila i cirka sju minuter innan du serverar.

Ryggbiff / Striploin

Låt köttet vila i rumstemperatur i cirka en halvtimma innan du tillagar det. Grilla biffar i några minuter på varje sida över medelhög värme, låt dem vila i cirka sju minuter innan du serverar. En hel ryggbiff grillar du först på hög värme för att skapa yta, för att sedan flytta över köttet till indirekt värme och grilla klart. Låt köttet vila i cirka 20 minuter innan du serverar.

Kalvfilé

På insidan av djurets rygg sitter den möraste styckdetaljen – kalvfilén. Köttet är mycket magert och mycket mört, och ska tillagas på samma sätt som en oxfilé. En hel filé grillar du först på hög temperatur för att få en fin grillyta, flytta sedan till indirekt värme och grilla klart under lock. Låt köttet vila i 20 minuter innan du serverar. I bitar grillar du kalvfilé några minuter per sida och låter det vila i cirka sju minuter innan du serverar. Kom ihåg att låta köttet ligga i rumstemperatur innan du börjar grilla.

Kalventrecôte

En kalventrecôte är en mör men samtidigt marmorerad styckdetalj som passar utmärkt för grillen. Sitter på den främre delen av djuret, strax bakom nacken. Låt köttet ligga en halvtimma i rumstemperatur innan du börjar grilla. En hel entrecôte grillar du först på hög värme, tills du fått en fin yta. Flytta sedan över till indirekt värme och grilla klart med lock. Du kan också låta biten bli klar i ugnen. Låt köttet vila i 20 minuter innan du serverar. I skivor grillar du entrecôte några minuter per sida, låt köttet vila i cirka sju minuter innan du serverar.

Eldningsförbud

Innan du grillar...

Kolla status för eldningsförbud och vad som gäller i din kommun på krisinformation.se.
 

Artiklar (1470)

Matskola

Grilla hamburgare

Vi har samlat smarta tips och trix som gör din grillade hamburgare riktigt saftig och god.

Grilla!

BBQ-grilla Texas style

Rub, bark, glaze. Låg temperatur, lång tid och skönt umgänge. Då snackar vi äkta barbecue.

Godare & mörare kött!

Innertemperatur

Här hittar du den perfekta innertemperatur för just din köttdetalj.

Den ultimata nattmaten

Grillad vickning

Är grillkvällen är en succé, timmen sen och magen tom? Då är det dags för vickning!

Med smaker från världens alla hörn

Grilla kontinentalt

Vi har samlat några världsrecept så du kan grilla kontinentalt och hitta nya favoriter!