Grilla grönsaker
Grillad vitkål, spetskål, majs och annat gott. Grönsaker passar utmärkt att grilla och här tipsar vi om våra favoritecept på grillade grönsaker.
Här hittar du alla våra grillrecept.
Goda recept på grillade grönsaker
Grillsäsongen är i full gång och då passar det ju perfekt att tipsa om goda grejer att slänga på grillen. Här kommer 11 ljuvliga recept på olika grillade grönsaker.
1. Grillade grönsaker med fetaost
Grillade grönsaker är väl ändå bland det bättre att bli serverad. När dessa grönsaker är grillade ringlar du över resten av den härliga oljan med smak av persilja, vitlök och citron. Toppa med smulad fetaost och servera som tillbehör till din grillmåltid.
2. Grönsaker i korg
Grilla grönsakerna i en korg, så faller inget ner på glöden. Grönsakerna får en härlig grillsmak och vid servering ringlar du över en god dressing med smak av vitlök och fräsch färsk spenat.
3. Grillade grönsakspaket med citron- och fänkålssmör
Grönsaker i paket som lagas på grillen blir ett gott och perfekt tillbehör till både lax och kyckling. Kom ihåg att koka potatisen i förväg, då kan du nämligen snabbt och enkelt fixa grönsakerna som kryddas med det goda citron- och fänkålssmöret.
4. Grillade grönsaker med mozzarella och örtolja
En matig grillad sallad är skön mat en fin sommarkväll. Svartglänsande belugalinser, mjölkvit mozzarella och förkokta rödbetor gör salladen vacker och mättande förutom tillskott av protein. Grillade nektariner eller persikor bryter av med fin sötma i salladen och örtoljan svänger du ihop enkelt med mixer.
5. Grillade grönsaksspett med sting
Grillade grönsaksspett piffar upp vilken grilltallrik som helst och med den röda paprikan i fokus blir det en härlig färgklick. I receptet som presenteras nedan oljas grönsakerna in med både paprikapulver och sambal oelek, som i sin tur förhöjer smakerna i denna fina grönsaksblandning.
6. Grillad zucchini
Grillad zucchini är ett ljuvligt tillbehör på grillbuffén. I det här receptet får zucchinin marineras med sojasås och wasabi och den får en söt och aromatisk smak.
7. Grillad vitkål
När vitkålen grillas kommer den mjuka fina kålsmaken verkligen fram. Toppa kålen med rostade pumpakärnor och rostad lök och servera gärna grillkålen till andra grillade rätter.
8. Grillad spetskål med kaprisdressing
Grillad spetskål är perfekt som en del i en grillad vegomåltid eller som tillbehör till grillat kött eller kyckling. Spetskålen grillas mjuk i grillen och under tiden gör du en god och smakrik kaprisdressing som kryddas med basilika och dijonsenap. Ringla kaprisdressingen över den grillade spetskålen och kålen är klar att serveras.
9. Vegetariska grillspett
Varva tofu och svamp med grönsaker som rödlök, zucchini och paprika på grillspett. Smaksätt med honungsmarinad och servera med sesamfrön och vitlökssås. Tofuspett med svamp och grönsaker är verkligen så god och fräsch grillmat!
10. Grillad pak choi och grön sparris
Den asiatiska kålsorten pak choi är fantastisk att lägga på grillen och tillsammans med grillad grön sparris har du ett mycket gott tillbehör till din grillmiddag. Rostade solroskärnor på toppen ger lite crunch och en nötig smak.
11. Grillade champinjoner
Grilla dina champinjoner så de får en vacker yta och lägg sen ner den varma svampen i en dressing av vitlök, persilja och olja. Smakar ljuvligt som tillbehör både till vegetariskt, kött, kyckling och fisk. Mums!
Först och främst: välj rätt grönsaker: Vissa grönsaker passar bättre för grillning än andra. Exempel på perfekta grillgrönsaker är:
Paprika: Olika färger ger både smak och visuellt tilltalande variation.
Zucchini: Mild och smakrik, zucchini tar lätt åt sig marinader.
Aubergine: Sotig och härlig, aubergine kan grillas i tjocka skivor eller halveras.
Lök: Rödlök, gul lök och salladslök ger alla fin sötma till grillen.
Majskolvar: Grilla dem med skalet på för extra saftighet.
Svamp: Portobello, champinjoner och ostronskivling är alla goda alternativ.
- Förbered grönsakerna: Skär grönsakerna i bitar av liknande storlek för jämn grillning. Stora grönsaker kan skäras i klyftor eller halvor, medan mindre grönsaker kan grillas hela.
- Pensla med olja: Pensla grönsakerna generöst med olivolja eller annan matlagningsolja för att förhindra att de fastnar på grillen.
- Krydda: Krydda grönsakerna med salt, peppar och dina favoritörter innan du grillar dem. Du kan också använda marinader för extra smak.
- Grilla på medelvärme: Grilla grönsakerna på medelvärme tills de är mjuka och har fått fina grillränder. Var försiktig så att du inte bränner dem!
Och till sist...
Använd en grillkorg eller grillfoliepaket för att grilla mindre grönsaker som kan falla genom gallret. Blötlägg träspån i vatten i 30 minuter innan du grillar. Tillsätt de blötlagda spånen till glöden för en rökig smak.