Älskar du en riktigt saftig burgare? Här tipsar vi om hur du med rätt redskap och enkla knep får till en saftig hamburgare!
Här hittar du alla
recept på burgare.
Vi guidar dig i hur du får till den saftigaste burgaren. Några knep är att ha bra kött, en hamburgerpress och att du flippar burgaren försiktigt på grillen.
Om du verkligen ska satsa är det lika bra att börja från grunden. Mal köttet eller bönorna till burgaren själv – det är faktiskt enkelt och resultatet blir ofta väldigt gott.
Oxbringa, högrev, ryggbiff eller short ribs? När du väljer kött är det viktigaste att det är en detalj med insprängt fett för att få en saftig burgare. Till ditt vegetariska alternativ funkar det utmärkt att göra burgare på kikärter, linser morötter eller svamp.
Ja, om du älskar burgare! Hamburgerpressen är nog det viktigaste redskapet för att få till rätt konsistens på din burgare. Den hjälper dig se till att burgaren inte blir för kompakt, utan snarare lite fluffig.
Hur använder man då en hamburgerpress? Jo, när du malt ditt kött (eller köpt det färdigmalt) är det dags att blanda en smet efter eget tycke och smak. Forma sedan smeten till en lagom stor boll, utan att klämma så den blir för kompakt. Lägg lite smörpapper i pressen för att minska kladdet. Pressa sedan ihop i hamburgerpressen. Klart!
Tips! Ett tips är att ha osten i burgaren istället för på, ha i oliver för sälta eller kanske lite fisksås för en asiatisk touch.
Det är en smaksak, många vill nog helst lägga burgaren på en grill när kolen blivit så där perfekt grå. Men det kanske inte alltid finns möjlighet att dra fram grillen. Tur att det går fint att steka också! Välj då en grillpanna så får du till de snygga grillränderna ändå.
Tips! Smeta på lite hickorysalt på burgaren – smakar som grillat.
Om du grillar din burgare är ett hett tips att använda ett halster – du kan vända flera burgare samtidigt och du får till de härliga ränderna. Plus att du gör det enkelt för dig om du har mycket annat på gång på grillen samtidigt. Har du inget halster fungerar en traditionell grillspade alldeles utmärkt för en snygg flipp-teknik. Tänk på att inte vända för ofta.
Med en stektermometer blir livet enklare och du slipper skära sönder burgaren för att se om den är klar. Gillar du en lite mer rosa mitt så är en fingervisning ungefär 55 grader medan genomstekt landar på omkring 70 grader. Fiskburgaren bör upp i 56 grader.
Fler innertemperaturer
Sist men inte minst – serveringen! Vi äter ju faktiskt också med ögonen och ett snyggt upplägg retar smaklökarna lite extra. Sno stilen från de trendiga burgarhaken och servera i små korgar, då får du plats med både burgare och tillbehör. Använd gärna en hamburgarficka så det goda inte trillar ut.