Ingen påsk utan lamm! Kocken och matprofilen Lisa Lemke guidar dig i hur du tillagar perfekta lammsteken – steg för steg.
TIps: fler goda recept på påsklamm!
Här visar Lisa stegvis hur du gör för att tillaga den perfekta lammsteken. Hoppas det smakar!
Sätt ugnen på 125°C. Skala och skiva vitlök och schalottenlök. Hacka 2/3 av rosmarin och timjan och blanda med citronskal, salt, peppar och chiliflakes. Ta bort nätet från lammsteken och putsa den om det behövs. Vik ut steken.
Stick flera djupa hål i köttet med en smal kniv och tryck ner vitlöken i hålen. Massera noga in ört- och kryddblandningen runt om. Lägg schalottenlök och resten av rosmarinen och timjanen på lammstekens insida och vik ihop den. Bind ihop med steksnöre.
Börja tillagningen genom att bryna den ihopvikta lammsteken i smör och olja tills stetken får fin färg. Tänk på att pannan ska vara het. Ös under hela tiden!
Lägg steken i en ugnsform. Tillsätt vinet i stekpannan och låt koka upp, häll över lammsteken i formen. Skala lök och morötter. Skär i bitar och lägg i formen. Sätt i en digital kökstermometer i den tjockaste delen av köttet. Ställ in i mitten av ugnen.
För ett kött som är rosa eller medium-rare, lite mjukare och nästan smörigt i konsistensen, ta ut köttet när det har en innertemperatur på 60 grader. För medium-well done, lite fastare i konsistensen, ta ut köttet när det har en innertemperatur på 68 grader.
Låt steken vila utan att täcka över den i minst 15 minuter. Klipp bort snöret och skär upp steken. Servera med lök och morötter. Ringla över skyn.
Prova det goda receptet vi utgått från i denna matskola.
En saftig lammstek med smak av vitlök, örter och vin serverad med lök och morötter. Kom ihåg att använda en kökstermometer när du sätter in lammet i ugnen– på så sätt kan du få lammsteken precis som du vill ha den!
Lammstek med vitlök och örterSteken på lamm är egentligen hela övre bakbenet, alltså det som man också kan välja att stycka ut i lägg. Steken finns att köpa med ben eller utan ben. Den utan ben är oftast nätad för att hålla formen, så innan du kan fylla och späcka steken måste du ta bort nätet. Lagar du lammstek med ben så se till att steka det långsamt på låg värme, då ger safterna som benet släpper ifrån sig en mustigare smak till köttet. Benar du ut steken själv så ta tillvara på benet och koka en fond på det. Supergott!
En bra regel när det kommer till att skiva lammstek är att skära tjockare skivor när du serverar köttet varmt och tunnare skivor när du serverar det kallt.
Kolla in våra tre olika dukningar och få idéer för hur du kan få till stilen på ett enkelt sätt.
Med några enkla knep kan vem som helst lyckas med den perfekt rinniga gulan, vi visar hur.
Äntligen påsk! Denna påskmeny består av klassiska råvaror med asiatiska smaker som för tankarna till ostliga breddgrader. Det blir syrligt, salt, milt och starkt. Och så något sött till efterrätt förstås!