Så lyckas du!

Så lyckas du med lammet

Ingen påsk utan lamm! Kocken och matprofilen Lisa Lemke guidar dig i hur du tillagar perfekta lammsteken – steg för steg.
TIps: fler goda recept på påsklamm!

Tillaga den perfekta lammsteken

Här visar Lisa stegvis hur du gör för att tillaga den perfekta lammsteken. Hoppas det smakar!

 1. 1. Sätt igång ugnen

  1. Sätt igång ugnen

  Sätt ugnen på 125°C. Skala och skiva vitlök och schalottenlök. Hacka 2/3 av rosmarin och timjan och blanda med citronskal, salt, peppar och chiliflakes. Ta bort nätet från lammsteken och putsa den om det behövs. Vik ut steken.
   

 2. 2. Krydda och vik ihop

  2. Krydda och vik ihop

   Stick flera djupa hål i köttet med en smal kniv och tryck ner vitlöken i hålen. Massera noga in ört- och kryddblandningen runt om. Lägg schalottenlök och resten av rosmarinen och timjanen på lammstekens insida och vik ihop den. Bind ihop med steksnöre.

 3. 3. Bryn lammsteken

  3. Bryn lammsteken

  Börja tillagningen genom att bryna den ihopvikta lammsteken i smör och olja tills stetken får fin färg. Tänk på att pannan ska vara het. Ös under hela tiden!

 4. 4. Ställ in i ugnen

  4. Ställ in i ugnen

  Lägg steken i en ugnsform. Tillsätt vinet i stekpannan och låt koka upp, häll över lammsteken i formen. Skala lök och morötter. Skär i bitar och lägg i formen. Sätt i en digital kökstermometer i den tjockaste delen av köttet. Ställ in i mitten av ugnen.
   

 5. 5. Hitta rätt temperatur

  5. Hitta rätt temperatur

  För ett kött som är rosa eller medium-rare, lite mjukare och nästan smörigt i konsistensen, ta ut köttet när det har en innertemperatur på 60 grader. För medium-well done, lite fastare i konsistensen, ta ut köttet när det har en innertemperatur på 68 grader.
   

 6. 6. Låt steken vila

  6. Låt steken vila

  Låt steken vila utan att täcka över den i minst 15 minuter. Klipp bort snöret och skär upp steken. Servera med lök och morötter. Ringla över skyn.
   
   

Prova receptet vi använt

Prova det goda receptet vi utgått från i denna matskola. 

Lammstek med vitlök och örter

Lammstek med vitlök och örter

Betyg 4.2 av 5.
97 personer har röstat
Receptet har 23 kommentarer.

En saftig lammstek med smak av vitlök, örter och vin serverad med lök och morötter. Kom ihåg att använda en kökstermometer när du sätter in lammet i ugnen– på så sätt kan du få lammsteken precis som du vill ha den!

Lammstek med vitlök och örter
Goda tips till tillagningen

Lamm med eller utan ben?

Steken på lamm är egentligen hela övre bakbenet, alltså det som man också kan välja att stycka ut i lägg. Steken finns att köpa med ben eller utan ben. Den utan ben är oftast nätad för att hålla formen, så innan du kan fylla och späcka steken måste du ta bort nätet. Lagar du lammstek med ben så se till att steka det långsamt på låg värme, då ger safterna som benet släpper ifrån sig en mustigare smak till köttet. Benar du ut steken själv så ta tillvara på benet och koka en fond på det. Supergott!

Skiva lammet i tjocka eller tunna skivor?

En bra regel när det kommer till att skiva lammstek är att skära tjockare skivor när du serverar köttet varmt och tunnare skivor när du serverar det kallt. 

 

Lisa Lemke

Bor:
I en prästgård på Skrea. Backe utanför Falkenberg.
Gör:
Matkreatör, tv-kock och driver Prostens Pizza och Aska BBQ på Skrea backe utanför Falkenberg.

Artiklar (1325)

Ljuvligt!

Påskbakelser

Söta, fräscha och färgglada bakelser till påsk!

3 olika stilar!

Piffiga påskdukningar

Kolla in våra tre olika dukningar och få idéer för hur du kan få till stilen på ett enkelt sätt.

Briljera i köket!

Hur pocherar man ägg?

Med några enkla knep kan vem som helst lyckas med den perfekt rinniga gulan, vi visar hur.

Glad påsk!

Påsk med smak av ostasien

Äntligen påsk! Denna påskmeny består av klassiska råvaror med asiatiska smaker som för tankarna till ostliga breddgrader. Det blir syrligt, salt, milt och starkt. Och så något sött till efterrätt förstås!