Guide

Kål

Vit, lila, orange, limegrön, klargrön, mörkgrön till nästintill svartblå. Det finns en hel värld av lika goda som vackra kålväxter att upptäcka! Alla med sin speciella karaktär, inte minst utseendemässigt.

Allt du behöver veta om kål

Här hittar du matnyttiga fakta om olika sorter, tillagningstips och förslag på läckra rätter. Prova en ny kålsort redan i dag!

  1. Vitkål.

    1. Vitkål

    Billig, hållbar och fullproppad med nyttigheter rör sig vitkålen lika vant på stjärnkrogen som i en anspråkslös pizzasallad. Färsk vitkål är grönare, mer mjäll och mild än vinterlagrad (gammal) vitkål. Suveränt god att bara smörsteka eller varför inte woka? Vitkål används ofta till husmansrätter som kåldolmar, kålpudding, i soppor, grytor och allehanda råkost – t ex surkål och krämig coleslaw. Prova också att rosta vitkål, eller gör en thailändsk vitkålsslaw!

  2. Rödkål.

    2. Rödkål

    Rödkålen har alltid fått stå i skuggan av storebror vitkål och förknippas nog främst med julen. Men den förtjänar mer plats än så, inte minst för den läckra färgens skull! Ja, faktiskt kan du använda rödkål i alla recept där det står vitkål. Prova strimlad rödkål till fisktacos, sweet kimchi som tillbehör eller att mjölksyra rödkål. Då ändrar den färg och blir alldeles blålila. Just den egenheten, att rödkål reagerar med om ett ämne är surt eller basiskt, utnyttjas ofta i kemiska laborationer.

  3. Grönkål.

    3. Grönkål

    Tack vare den höga trendfaktorn finns numera den supernyttiga grönkålen, eller bladkål som den också kallas, att tillgå året runt; som hela blad, färdigskuren, fryst, mixad i gröna juicer och smoothies – eller rostad till krispiga chips. Grönkål passar även till stuvningar (halländsk långkål på julbordet är den mest kända), råkost, i paj, lasagne och soppa. Pesto, den här grillade mackan, denna frukostsallad eller kale caesar är annars några av våra favoritrecept med den mörkgröna, krusiga kålen i fokus.

  4. Svartkål.

    4. Svartkål

    Svartkål är en korsning mellan grönkål och savojkål. Smakmässigt påminner den om savojkål, men den är sötare och mer kraftig än grönkål. Den mörkt blågröna kålen växer likt palmblad på en stjälk, så det är inte konstigt att den också kallas för palmkål. Svartkål är väldigt vanligt i Italien, inte minst i det toskanska köket och den rustika grönsakssoppan ribollita. Liksom grönkål är det fantastiskt gott att blanda svartkål med olivolja och rosta till chips – som här tillsammans med sötpotatis och ingefära, på en ”vit” pizza med ädelost eller till laxsashimi. Svartkål också toppen att mixa ner i en grön smoothie eller juice.

  5. Spetskål

    5. Spetskål

    Spetskålen har liksom vitkålen romarna att tacka för att den blev en kändis i Europa. Och på många sätt är den lik vitkål, även om smaken är lite mjukare. Det som särskiljer markant är kålens form som är, precis som det låter snyggt spetsig i ena änden. Vi älskar att skära kålen i avlånga bitar/klyftor och rosta mjuk och lätt gyllene i ugnen, gärna med apelsin, eller att pensla med bbq-sås och lägga på grillen. Att skära spetskål i tjocka skivor och gratinera med getost till en fin fiskbit är ett annat hett tips!

  6. Savojkål.

    6. Savojkål

    Den sagolikt vackra, jätterosliknande savojkålen har en mild och fin kålsmak som passar i kålpudding, kåldolmar, wokrätter, lättkokt, att woka eller råstrimla i en sallad. Namnet sägs härstamma från då kålen blev en egen sort på medeltiden i den franska provinsen Savoyen, men det dröjde ända till 1600-talet innan vi i Norden fick kännedom om den.

  7. Broccoli.

    7. Broccoli

    Kålen som hamnar i toppskiktet när det gäller de mest nyttiga grönsakerna, rejält rik på C-vitamin, järn och folsyra. Spana efter exemplar med mörkgröna knoppar, de ska inte ha slagit ut och börjat gulna. Du kanske är mest van vid att äta ”buketterna”, alltså själva blomställningen. Men tänk om, tänk nytt och sluta släng broccolistammen, den går minst lika bra som buketterna att koka, ånga, woka, steka, ugnsrosta eller att råmarinera till denna krämiga broccolisoppa! Broccoli är otroligt mångsidig och kan användas i gratäng, mos, puré, paj, wok och sallad. Och missa för guds skull inte att råsteka broccoli, para ihop den med ädelsost eller mixa broccoli till en pesto.

  8. 8. Bellaverde

    8. Bellaverde

    En liten, elegant broccoli med söt smak och lång, mjäll stjälk – som du självklart ska äta. Kallas också för broccolini eller sparrisbroccoli, trots att bellaverde inte alls är släkt med sparris (men man kan ju förstå liknelsen). Bellaverde är sorten du ska lyxa med när du vill få ett riktigt snyggt resultat på tallriken. Låt den ta plats, som i den här broccolisalladen, eller som tjusig garnering på denna bönotto med zucchini!

  9. 9. Blomkål

    9. Blomkål

    Vit som snö skulle blomkålen vara på 1800-talet. En sisådär 200 år dessförinnan var vanligt med bland annat lila och orange blomkål – sorter som så smått är på väg tillbaka. Blomkålen är en vidareutvecklad broccoli med ett brett användningsområde i gratäng, soppa, stuvning, puré, kokt, rostad, stek eller som råkost till dipp och i sallader. Eller mixa till ett ”ris” (finns också färdigt blomkålsris att köpa), otroligt gott att steka med vitlök eller att använda som bas i den här pizzan, eller den här pizzan. Godaste blomkålspurén får du förresten om du lägger i kålen rå från början i gräddmjölken. Prova också att tillaga hel blomkål, varför inte på grillen med gruyère och gremolataolja? Picklad blomkål är oerhört smaskigt, som till dessa pilgrimsmusslor! Blomkålsblasten funkar fint att strimla och smörsteka, så släng den inte.

  10. Brysselkål

    10. Brysselkål

    Den må vara den minsta av kålväxter, men naggande god – bara du får kläm på hur du ska tillaga den. För överkokt, grådassig brysselkål blir ingen glad av. Nej, ”al dente” ska den vara, och addera gärna en nypa socker i kokvattnet, det tar udden av den rätt kraftiga beskan. Brysselkål växer som små knoppar på en kraftig stock, upp till 1 meter hög. Den kallas även för rosenkål och om du närstuderar de små kålhuvudena ser de ut som vitkål, fast gröna. Eftersom kålen sägs härstamma från Belgien, har den fått namn efter huvudstaden Bryssel. Nötter, smakrika ostar, persilja och vitlök passar väldigt bra ihop med brysselkål. Plocka isär bladen och gör brysselkålschips eller brysselkålspizza. Och har du inte testat vitlöksrostad eller brynt brysselkål än – gör det!

  11. Kinakål.

    11. Kinakål/Salladskål

    Om du har ätit bibimbap eller på annat sätt fått smaka på den koreanska nationalrätten kimchi har du mest troligt ätit salladskål (orkar du inte göra egen finns det färdig kimchi att köpa på burk). Eller kinakål som den i regel kallas, då den är en av Asiens vanligaste grödor. Sedan mitten av 1900-talet odlas den också i Europa, inte minst i Österrike och Schweiz. Salladskålen är krispig och spröd som sallad, men med en distinkt kålsmak. Eftersom den är rätt grov längs stammen passar den utmärkt att woka, gärna med bacon. För ännu mer asiatisk inspiration, gör en fräsch sallad med tahinidressing!

  12. Romanesco.

    12. Romanesco

    Nu behöver du inte längre välja mellan broccoli och blomkål! Det har hybriden romanesco löst åt dig. Kålkorsningen har en alldeles speciell ljusgrön färg, nästan som en lime. Den är hyfsat mild i smaken och används exakt på samma sätt som blomkål och broccoli. Den går även under smeknamnet korallkål, troligtvis då de små ”träden” ser ut som koraller. Rätt svår att hitta färsk, men romanesco förekommer i vissa frysta grönsaksblandningar, som i den vi använder i denna gröna nudelsoppa.

  13. 13. Pak soi

    13. Pak soi

    Pak soi, pak choi, pak choy, pai tsai, bok choy... Det här är kålen med minst sagt många lokala smeknamn. Namnet betyder ”vit grönsak” och som sådan är den nära släkt med salladskål/kinakål. I Sverige kallas den även sellerikål eller pekingkål. Pak soi är en krispig och snygg kålsort läcker att woka med asiatiska smaksättare som soja och sesamolja till en bit lax eller att ge en sötsyrlig brytning till panerad torsk. Den är ett mellanting mellan salladskål/kinakål och mangold när det gäller smaken.

  14. Kålrabbi.

    14. Kålrabbi

    Kålrabbi är lite av en katt bland hermelinerna, inte helt lätt att ta den för en kålväxt då den mer liknar en rot eller rova. Den kan vara både grön och violett i skalet, men det knapriga, saftiga fruktköttet förblir vitt. Smaken är mild. Det går utmärkt att göra gratäng, gryta, stuvning och soppa med kålrabbi, men vi tycker bäst om den rå i en matig sallad. Som här med äpple, chèvre och vanilj!

  15. Flower sprouts.

    15. Flower sprouts

    Ok, de flesta kålsorter är väldigt vackra – men flower sprouts vinner nog ändå priset som den allra vackraste. Framodlad som en korsning mellan brysselkål och grönkål är den särdeles grann att se på, men också väldigt god. Bekanta dig med den genom att råsteka den till kött, fisk eller fågel. Eller blanda ner i en rårissallad med linser och gremolata.

5 recept med kål

  1. Krispig sallad med kålrabbi och päron

    1. Krispig sallad med kålrabbi och päron

    Betyg 4.9 av 5.
    9 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Uppdatera fredagstacosen med denna sallad som tillför krisp till tacobuffén! Ett snabbt och enkelt tillbehör som görs på kålrabbi, päron, selleri och gräslök.

    Krispig sallad med kålrabbi och päron
  2. Spetskål med rostade hasselnötter och brynt smör-majonnäs

    2. Spetskål med rostade hasselnötter och brynt smör-majonnäs

    Betyg 4.2 av 5.
    15 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Spetskål är en magisk råvara, smakrik och saftig men som även går att tillaga krispigt. Prova att helgrilla kålen, eller rosta den i ugnen. Servera med krispiga rostade hasselnötter och en majonnäs på brynt smör.

    Spetskål med rostade hasselnötter och brynt smör-majonnäs
  3. Picklad broccoli

    3. Picklad broccoli

    Betyg 4.7 av 5.
    13 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Man kan pickla de flesta grönsaker! Prova att göra picklad broccoli, ett syrligt och krispigt tillbehör som passar till de flesta maträtter. Broccolin picklas tillsammans med chili som tillför hetta.

    Picklad broccoli
  4. Broccolipesto med hasselnötter

    4. Broccolipesto med hasselnötter

    Betyg 4.3 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Broccoli är en mångsidig grönsak som även är god att äta rå. Som här i denna spännande broccolipesto med rostade hasselnötter, örtig salvia, vitlök och olivolja. En utmärkt smaksättare till pasta eller potatis.

    Broccolipesto med hasselnötter
  5. Pak choi med soja och sesam

    5. Pak choi med soja och sesam

    Betyg 4.4 av 5.
    67 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Pak choi är nära besläktad med kinesisk salladskål och har en mild smak och härlig krispighet. Stek i smör och smaksätt med sesamolja och japansk soja. Suveränt tillbehör till ugnsbakad lax med ris eller nudlar!

    Pak choi med soja och sesam
4 lite mer udda kålsorter

Kai lan
Släkt med grönkål och broccoli, vilket gör att den även bär namnet kinesisk grönkål eller kinesisk broccoli. Till utseendet är den mest lik broccoli, men smaken är sötare. Flitigt använd i det kinesiska köket tillsammans med ostronsås, vitlök och ingefära. Lika god att äta rå, som ångad, stekt eller kokt. 

Bimi
En korsning mellan broccoli och kai lan, och har liksom den senare en sötare smak. Stjälken är lång och tunn, vilket gör att sorten påminner om grön sparris. Passar att använda just som sparris, eller i gratäng, soppa, wok och sallad. 

Mizuna
Asiens svar på rucola! Liksom rucola är mizuna släkt med senapskål, vilket förklarar den peppriga smaken. Kallas även för senapsört. Bladen är vackert mörkgröna och flikiga. I Sverige hittar man främst mizuna i olika salladsblandningar, men bladen går fint att använda i exempelvis i en wok – men tillsätt dem mot slutet, så de inte förlorar sin spänst.

Tat soi
Kålväxt med kinesiskt ursprung, men en stor del av odlingen sker faktiskt i Sverige. Tat soi kan växa sig rejält stor, men i regel är det de små babybladen som säljs och används i exempelvis salladsblandningar och som garnering. Bladen är saftigt knapriga med en mild kålsmak. 

Visste du att...

... kål var vanligt förekommande i romarriket och sägs ha spridits till norra och västra Europa genom Julius Caesars fälttåg?
… ordspråket “ta kål på” löd ursprungligen “göra kål på” och syftade på hur kålhuvudet behandlades innan man gjorde kålsoppa av det?
... orsaken till den något otrevliga doft som förknippas med kål som tillagas är disulfider som frigörs när kålen värms upp?
… kålblad kan masseras genom att krama bladen med till exempel olja för att mjuka upp fibrerna och göra kålen mör?

Artiklar (1560)

Guide

Kungen av kål

Följ med på en djupdykning i savoykålens värld.

Värmande tröstmat!

Comfort food

Comfort food ska vara generöst, ostigt och krämigt, helt enkelt tröstmat när den är som bäst! Vi bjuder på recepten som värmer både kropp och själ.

Lättare än du tror

Koka egen buljong

Att koka egen buljong kan vara enklare än du tror. Här ger vi tipsen för godaste buljongen

Koffeinkick

Kaffe som ingrediens

Låt kaffet ta plats i bakverk och drinkar! Vi tipsar om ljuvliga recept med kaffe.

Gott ogräs

Vad vet du om nässlor?

Här får du reda på allt du behöver veta om nässlor - näringsrika och goda i vårens mat!

Guide

Guide

Vad är skillnaden mellan olika vegetabiliska drycker? Får man inte säga havremjölk?

Guide

Massor av småblad!

Vi guidar dig genom krispiga, späda, gröna småblad som mâche, ruccola och mangold.