Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Kolapaj med lakrits

En underbar dessert för alla lakritsälskare där ute! En ljuvlig kolapaj med chokladganache och lakritskola smaksatt med lakritsgranulat. Med flingsalt på toppen blir lakritspajen komplett.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Botten: Skär smöret i tärningar och lägg det i en skål. Nyp ihop med vetemjöl och socker till en smulig deg. Tillsätt äggulan och vattnet, arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 200°C. Kavla ut degen och lyft över den i en pajform, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar) med löstagbar botten, så den går upp ca 2–3 cm på kanterna. Jämna till kanten med en kniv. Nagga i botten med en gaffel. Ställ i kylen minst 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter, tills den får lite färg. Låt svalna.
  3. Lakritskola: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt koka på låg värme tills kolan tjocknar till 122–123°C eller gör ett kulprov, rör då och då. Häll kolan i det kalla pajskalet och låt svalna.
  4. Chokladganache: Koka upp grädden, ta från värmen. Lägg chokladen i en skål och häll över grädden. Rör till en jämn ganache och häll över kolan. Låt svalna i rumstemperatur. Strö över flingsalt. Förvara i kylen, ta fram 2–3 timmar innan servering och servera med lättvispad grädde.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfra produkter av smör, grädde och mörk choklad.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter. Välj mjölkproteinfri mörk choklad.

Ingredienser

Portioner: 12 bitar
Botten
  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 1 1/2 msk vatten
Lakritskola
  • 300 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 msk kakao
  • 2 msk lakritsgranulat
  • 1 krm salt
Chokladganache
  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g hackad mörk choklad (56-65%)
  • 2 krm flingsalt
Till servering
  • lättvispad grädde
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2197 kJ / 525 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer