Här hittar du fakta, tips och recept med allas våran favortit kronärtskockan!
Allt om aubergine
God, nyttig & ... underskattad!
Aubergine - älskad runtom i världen, men lite underskattad här i Sverige. Här är några goda anledningar att bredda din repertoar med aubergine. Eller vad sägs om lite aubergine-fakta och några riktigt bra recept med aubergine i ugn, i lasagne eller i gratäng?
Tips: Här hittar du mer än 100 recept med aubergine!
Fakta om aubergine
1. Nyttigt skal, skär inte bort!
Skalet innehåller mycket fiber som är bra för tarmarna och tarmfloran. I det mörka skalet döljer sig också en antioxidant, nasunin, som är särskilt bra på att skydda cellerna i hjärnan och förebygga förkalkning. Den mörklila purpurfärgen är alltså inte bara vacker, det är ett tecken på hur näringsrikt skalet är.
2. Försalta bort det beska
Det är en smaksak om man tycker att auberginen är besk eller inte... tillhör du de som tycker att aubergine är lite besk? Efter att ha skurit den i bitar, salta den och låt stå en stund innan tillagningen, så tar det udden av det beska.
3. Grillvänlig!
Något enkelt och supergott är att skära auberginen i centimetertjocka skivor, låt marinera i olivolja, vitlök och citron - och så grilla mjuk och god. Ät som den är, eller i en sallad.
4. Urspung från Asien
Auberginen kommer ursprungligen från ostasien och södra Indien, och är därför rätt värmekrävande vid odling. Här i Sverige äter vi oftast auberginer som odlats i växthus i Holland. Från maj till september finns en liten svensk produktion i Skåne - vill du stödja den lite extra så håll utkik på ursprungslandet och köp svenskt!
5. Fixa längre hållbarhet
Auberginen trivs bäst i kylskåpet. Ett knep för ännu längre hållbarhet är att plasta in auberginen - men inte hela! Låt stjälken vara fri, så håller auberginen sig fräsch ännu längre.
Aubergine - recept
Nasu Dengaku misogrillad aubergine med nötströssel
Gillar du aubergine är Nasu Dengaku, misogrillad aubergine, rätten för dig. Servera tillsammans med sallad och läckert nötströssel för en smakupplevelse utöver det vanliga.
Vitlöksbröd med marinerad aubergine
Gör eget vitlöksbröd av skivat formbröd och toppa det med smakrik marinerad aubergine i en dressing med schalottenlök, chili, citron och persilja. Perfekt att skära i munsbitar och servera som snitt eller förrätt, dessutom är den helt vegansk.
Pizza med aubergine, svamp och oliver
Pizza är alltid gott speciellt när du även gör degen själv. På pizzadegen brer du på en mustig och god tomatsås. Pizzan toppas därefter med ost, aubergineskivor, färska champinjoner och svarta oliver. En härlig kombination som gör denna vegopizza till en riktig favorit.
Grönsaksgratäng med potatis och tomat
Tumbet kallas denna spanska grönsaksgratäng, som vi här gör med potatis, tomat, aubergine, zucchini och paprika. Servera gärna gratängen tillsammans med sallad och ett gott bröd.
Ugnsbakad aubergine med koriandersalsa och fetaost
Krämig aubergine med salt fetaost och pigg syrlig salsa blir en underbar kombination. Om du inte är förtjust i koriander går det bra att byta ut mot persilja.
Vegolasagne med aubergine och spenat
En matig och ljuvligt god lakto-ovo-vegetarisk lasagne med aubergine, spenat och en krämig béchamelsås smaksatt med parmesanost.
Moussaka med potatis och feta
Stekt aubergine är basen för moussaka men sedan är det gott att variera den här mäktiga grekiska gratängen. Här får auberginen sällskap med potatis, purjo och zucchini och en gratängsås med feta och yoghurt. Blir något över av moussakan så är den perfekt att ha med i matlådan. Den blir bara ännu godare dagen efter.
Artiklar Visar 1739 stycken
Mumsiga äppelrecept - ta vara på skörden!
Säsongens bästa!
Det finns mycket du kan göra med äpplen - inspireras av säsongens bästa recept med äpple!
Hallon - fakta, tips och somriga recept
Utsökta smakbomber!
Vi bjuder på fakta och tips om hallon och såklart massor av goda recept med hallon.
Allt du behöver veta om blåbär
Bästa bäret
Under blåbärsäsongen är skogen full av nyttiga och goda blåbär. Lär dig allt om superbäret
Äppelsäsong! Vi fördjupar oss i äppelkunskap och bjuder på goda recept med äpplen.
Rena rama rabarbern
Allt du behöver veta
Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.
Godaste recepten med ramslök
Äntligen vår!
Allt du behöver veta om skogens bästa primör och vitlöksdoftande recept med ramslök.
Sparris - oväntade fakta
Efterlängtad primör
Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.
Vardagsrätter med potatis
Välkommen vardag!
Förbered veckan som kommer med ett storkok potatis och du har mat för minst tre dagar.