Rotfruktssäsong

Mumsiga och nyttiga recept med rotfrukter

Nu är vi inne i rotfruktssäsong och helst av allt skulle man egentligen bara vilja äta olika maträtter med rotfrukter. Och inte bara för att de är så goda, utan de är också nyttiga! Här listar vi våra 7 godaste och nyttiga recept.
Tips! Fler recept med rotfrukter.

Matnyttig fakta om rotfrukter 

Vi är många som älskar rotfrukter och nu är tiden inne att frossa i dessa härligheter. Och det bästa av allt, utöver att de smakar himmelskt, är att de också är superbra både för hälsan och för miljön.

Morötter innehåller karoten som är ett förstadie till vitamin A.

Och när det kommer till sötpotatis så har den ett högre innehåll av bland annat betakaroten och kalcium, medan vanlig potatis innehåller mer järn och vitamin C. Man kan säga att sötpotatis och potatis är ungefär lika nyttiga, fast på olika sätt. Bra va! 

Och låt oss prata lite om rödbetan, denna snygga men ack så goda och hälsosamma lilla rotsak. Den innehåller nitrat vilket i studier från Karolinska institutet har visat sig påverka syreupptagningen i kroppen. Väldigt bra när du till exempel ska ut och motionsträna. Rödbetan innehåller även kostfibrer som vi behöver av flera anledningar. Fibrer tar sig igenom kroppen oföränderliga och hjälper tarmarna att fungera normalt.

7 hälsosamma recept med rotfrukter

Rotfrukter är både gott och nyttigt! Det finns mängder av olika rätter där rotsaken både kan vara fokus råvaran eller en råvara som kompleterar rätten. 

  1. Bowl med rödbetshummus och tempeh

    1. Bowl med rödbetshummus och tempeh

    Betyg 4 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    En fräsch och mättande bowl fylld med grönsaker, krämig rödbetshummus, hasselbacksbakad palsternacka, grönkål och tempehsmul. Funkar lika bra till lunch som middag.

    Bowl med rödbetshummus och tempeh
  2. Rostade rotfrukter med kyckling och dragondipp

    2. Rotfrukter <3 kyckling

    Betyg 3.8 av 5.
    16 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    En imponerande middagsmåltid som fungerar perfekt till vardag eller fest! De läckra rotfrukterna rostas i ugn och serveras med vitlöksdoftande kycklingfiléer, krispig romansallad och svalkande dipp, med smak av dragon och senap. Hoppas det ska smaka!

    Rostade rotfrukter med kyckling och dragondipp
  3. Rödbetspannkaka

    3. Rödbetspannkaka

    Betyg 3.4 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Rödbetsjuice färgar pannkakan vackert rosa och bidrar med rödbetans alla nyttigheter. Toppa med syrlig fänkål och getost för att väga upp den lite jordiga rödbetssmaken.

    Rödbetspannkaka
  4. Rosmarinrostade rotfrukter med kycklingfilé

    4. En doft av rosmarin

    Betyg 4.4 av 5.
    50 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Morot, palsternacka, rosmarin och äpplen – ingredienser med en doft av skördefest. Rotfrukterna lagas i ugnen i sällskap av pressad vitlök, örter och kycklingfiléer. Serveras med en härlig röra av yoghurt, grovrivet äpple, rosmarin och honung. Smaklig spis!

    Rosmarinrostade rotfrukter med kycklingfilé
  5. Spenatsallad med rödbetor, karamelliserade fikon och hasselnötter

    5. Rödbetsbonanza!

    Betyg 4.4 av 5.
    14 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Babyspenat är en bra bas i en matig och hälsosam sallad, dessutom enkelt att kombinera med andra grönsaker. Här låter vi färska fikon karamelliseras i pannan med lite lönnsirap och blandar i klyftade rödbetor, smulad fetaost och rostade hasselnötter. En riktig höjdarkombo som toppas med en pigg dressing.

    Spenatsallad med rödbetor, karamelliserade fikon och hasselnötter
  6. Smashed potatoes med örtsmör

    6. Smashad potät

    Betyg 4.6 av 5.
    90 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Smashed potatoes, alltså smashad potatis, är en perfekt rätt att laga när man är lite stressad. Inte för att det går fort, utan för att man får använda knytnävarna! De kokta potatisarna ska helt enkelt få sig en omgång innan de åker in i ugnen. Men glöm inte att krydda de smashade godingarna med rosmarin och timjan först.

    Smashed potatoes med örtsmör
  7. Rostad majs- och sötpotatissoppa

    7. Coolaste rotsaken just nu

    Betyg 3.7 av 5.
    63 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Genom att först rosta majs, sötpotatis, lök och vitlök i ugnen får soppan en fylligare smak. Toppa majs- och sötpotatissoppan med knapriga frön, mer majs och färsk koriander. Just goda toppings med olika konsistens är något som alla släta soppor vinner på!

    Rostad majs- och sötpotatissoppa

Artiklar (1550)

Primördags!

Nyttigare sparrisrecept

Nu är det sparrissäsong så kavla upp ärmarna och sätt igång att laga dessa läckra recept

Alternativ till pasta och ris

Pasta och ris i all ära, men ibland kan det vara gott med alternativ för variation och något nytt! Så varför inte testa zoodles − alltså nudlar av zucchini eller pimpa salladen med knalliga strimlor av svarvade betor? Av mixad blomkål gör du ett nyttigt och snabblagat ris som du lätt sätter smak på. Inspireras av våra recept på modern råkost!

Boosta energin!

Göra egen sportdryck

Här är fyra recept för dig som vill blanda ihop din egen sportdryck.