Hoppa till sidans innehåll

Kliar du dig i huvudet över skillnaden mellan clementin, mandarin och satsumas? Lugn bara lugn, vi guidar dig rätt i citrusdjungeln och tipsar om smarriga citrusrecept!

Caroline Carlander

Småcitrus är det svenska samlingsnamnet för clementiner, satsumas och tangeringer. Här reder vi ut vad som skiljer dessa älskade små citrusar åt! 

Läs mer om ICAs egna citrusfavoriter här!

  • Clementin - söt och kärnfri

    Clementinen är en saftig citrusfrukt med söt och frisk smak. Den är nästan kärnfri och har ett tjockare skal. Att vi förknippar clementinen med jul är kvarleva från när den endast importerades från Sydeuropa under vinterhalvåret. Den clementinsort vi allra oftast förknippar med julen är Clemenules.

    Säsong: oktober-december från Spanien, under juni-juli från Sydamerika och Sydafrika.

    Tips! Testa vår clementinpannacotta med krispig solroskrokant och mörk choklad.

  • Satsumas - en syrlig rackare

    Satsumas kommer ursprungligen från Satsumaområdet i Japan. Den har en något syrligare smak än clementinen och ett tunnare skal. När en satsumas är mogen och redo att skördas är den fortfarande helt grön i skalet. Det krävs kalla nattemperaturer och varma dagar för att skalet ska bli gult. Eftersom många tror att grönt skal betyder att frukten är omogen så behandlar man traditionellt den satsumas som skördas tidigt på säsongen med naturlig etylengas som gör att det gröna klorofyllet försvinner och skalet skiftar till gult.

    Säsong: september-januari från Spanien. Under april-maj importerar vi från Sydamerika och Sydafrika.

    Tips! Välj satsumas om du är en sån som gillar syrligt.

  • Tangerin - smakrik och kärnfri

    Tangeriner är sorter som uppkommit genom att korsa olika småcitrus (clementin, satsumas och tangerin) med andra citrusfrukter, till exempel grapefrukt och apelsin. Samma sort kan ha olika namn beroende på var den tagits fram.

    Säsong: januari-april från Sydeuropa och augusti-september från Sydafrika.

  • Mandarin - engelska för småcitrus

    Det är inte helt klarlagt var småcitrusens ursprung ligger, troligast är från sydvästra Kina, där de odlats i flera tusen år. Det som stärker denna teori är det engelska samlingsnamnet för småcitrus, Mandarin. Mandarin kallades de kejserliga ämbetsmännen som gick klädda i orange dräkt, samma orangea färg som de välfärgade frukterna. Mandarin benämns fortfarande de konserverade satsumasklyftor som säljs på burk, eller den juice som gjorts på småcitrus. Att man använder satsumas är för att de nästan alltid är kärnfria.

    Tips till drinkmakaren! Testa vår fräscha citrusdrink Red Moon med mandarinjuice.

Goda citrusrecept i juletider

  • Chokladdoppade clementiner

    Chokladdoppade clementiner

    Choklad och citrus är två smaker som verkligen lyfter varandra. Det här makalöst goda julgodiset passar utmärkt att göra på vinterns söta clementiner.

    - Chokladdoppade clementiner

    Spara

  • Clementinbubbel med rosmarin 

    Clementinbubbel med rosmarin 

    En läskande bubbeldrink med clementin och rosmarin som är både törstsläckande och himmelskt god! Servera denna festliga drink på glöggmingel, fest eller självaste nyårsafton.

    - Clementinbubbel med rosmarin 

    Spara

  • Rhum baba med saffran och clementin

    Rhum baba med saffran och clementin

    Ett sött, muffinsliknande bakverk smaksatt med saffran, rom och clementiner. En julig variant av det klassiska franska bakverket baba au rhum som är en romkaka. Denna kaka behöver lite extra kärlek och tålamod, men är väl värd det!

    - Rhum baba med saffran och clementin

    Spara

  • Glöggsangria

    Glöggsangria

    Goda nyheter! Du behöver inte dra till Spanien i jul, för med en glöggsangria i handen kommer stranden till dig. Fler goda nyheter! Den är jätteenkel att göra: Apelsin- och clementinskivor, Ginger ale och glögg. Och avsluta med isbitar. Skål!

    - Glöggsangria

    Spara

  • Clementinkompott med grädde

    Clementinkompott med grädde

    En efterrätt med ett uns av nostalgi och inte så lite julkänsla. Du gör enkelt en kompott av skivade clementiner som får dra ihop med en sockerlag kryddad med kardemumma. Serveras tillsammans med fluffigt vispad grädde.

    - Clementinkompott med grädde

    Spara