Kliar du dig i huvudet över skillnaden mellan clementin, mandarin och satsumas? Lugn bara lugn, vi guidar dig rätt i citrusdjungeln.

Caroline Carlander

Småcitrus är det svenska samlingsnamnet för clementiner, satsumas och tangeringer. Här reder vi ut vad som skiljer dessa älskade små citrusar åt! 

Läs mer om ICAs egna citrusfavoriter här!

  • Satsumas - en syrlig rackare

    Satsumas kommer ursprungligen från Satsumaområdet i Japan. Den har en något syrligare smak än clementinen och ett tunnare skal som skiftar i grönt även när frukten är mogen.

    Säsong: september-januari från spanien. Under april-maj importerar vi från Sydamerika och Sydafrika.

    Tips! Välj satsumas om du är en sån som gillar syrligt.

  • Clementin - söt och kärnfri

    Clementinen är en saftig citrusfrukt med söt och frisk smak. Den är nästan kärnfri och har ett tjockare skal. Att vi förknippar clementinen med jul är kvarleva från när den endast importerades från Sydeuropa under vinterhalvåret. Den clementinsort vi allra oftast förknippar med julen är Clamenules.

    Säsong: oktober-december från Spanien, under juni-juli från Sydamerika och Sydafrika.

    Tips! Testa vår clementinpannacotta med krispig solroskrokant och mörk choklad.

  • Tangerin - smakrik och kärnfri

    Tangeriner är sorter som uppkommit genom att korsa olika småcitrus (clementin, satsumas och tangerin) med andra citrusfrukter, till exempel grapefrukt och apelsin. Samma sort kan ha olika namn beroende på var den tagits fram.

    Säsong: januari-april från Sydeuropa och augusti-september från Sydafrika.

  • Mandarin - engelska för småcitrus

    Det är inte helt klarlagt var småcitrusens ursprung ligger, troligast är från sydvästra Kina, där de odlats i flera tusen år. Det som stärker denna teori är det engelska samlingsnamnet för småcitrus, Mandarin. Mandarin kallades de kejserliga ämbetsmännen som gick klädda i orange dräkt, samma orangea färg som de välfärgade frukterna. Mandarin benämns fortfarande de konserverade satsumasklyftor som säljs på burk, eller den juice som gjorts på småcitrus. Att man använder satsumas är för att de nästan alltid är kärnfria.

    Tips till drinkmakaren! Testa vår fräscha citrusdrink Red Moon med mandarinjuice.

Goda citrusrecept i juletider

  • Chokladdoppade clementiner

    Chokladdoppade clementiner

    Choklad och citrus är två smaker som verkligen lyfter varandra. Det här makalöst goda julgodiset passar utmärkt att göra på vinterns söta klementiner.

    - Chokladdoppade clementiner

    Spara

  • Clementinbubbel med rosmarin 

    Clementinbubbel med rosmarin 

    En läskande bubbeldrink med clementin och rosmarin som är både törstsläckande och himmelskt god! Servera denna festliga drink på glöggmingel, fest eller självaste nyårsafton.

    - Clementinbubbel med rosmarin 

    Spara

  • Rhum baba med saffran och clementin

    Rhum baba med saffran och clementin

    Ett sött, muffinsliknande bakverk smaksatt med saffran, rom och clementiner. En julig variant av det klassiska franska bakverket baba au rhum som är en romkaka. Denna kaka behöver lite extra kärlek och tålamod, men är väl värd det!

    - Rhum baba med saffran och clementin

    Spara