Bild laddas
Julpyssel

Gör en egen adventskalender

Allt mys i december är nästan lika bra som julafton. Åtminstone om det finns en julkalender att glädjas åt varje dag. Du kan enkelt göra en personlig kalender själv av fint papper.
Tips: alla våra julpyssel.

Adventskalenderns historia

Den första julkalendern lär ha tryckts i Tyskland 1903, och var en enklare variant utan luckor. Traditionen att öppna en lucka ändra fram till julafton började i Tyskland kring 1920-talet. De första tyska motiven föreställde ofta hus eller religiösa motiv med glitter. Till Sverige kom traditionen på 30-talet, med mindre glitter och mer tomtenissar och vinter - först ut var Svenska Scoutförbundet med Barnens adventskalender tecknad av Aina Stenberg MasOlle 1934. Decenniet därefter gav sig ICA med i leken.

Material som behövs

 • Pappersark, lite styvare sort
 • Dubbelhäftande tejp eller limpistol
 • Sax eller skärkniv
 • Penna, eller dekorsiffror
 • Mall

Ladda ner mall till adventskalender som en utskriftsvänlig PDF!

Adventskalender i papper, så gör du!

 1. Bild laddas

  1. Rita och klipp

  Ta fram en vass sax och lite styvare papper i valfri färg eller färger. Skriv ut PDF mallen. Lägg mallen på pappersarken och klipp ut totalt 24 lika stora bitar.

 2. Bild laddas

  2. Vik och fäst

  Vik papperbitarna till pyramider enligt linjerna på mallen. Limma ihop sidorna i pappersformen med hjälp av limpistol eller dubbelhäftande tejp. Ska det stoppas något tungt i pyramiderna bör limningarna förstärkas med dekortejp på utsidan.

 3. Bild laddas

  3. Fyll och häng upp!

  Fyll pyramiden med en liten present (eller kanske ett uppdrag?) innan du limmar ihop sista sidan. Dekorera med en siffra och trä upp papperspyramiderna på ett snöre.

Tomtar & snögubbar!

Cupcakes till jul

Muffins som snögubbar och tomteluvor − perfekt för julens alla fikastunder!
Bild laddas