Hoppa till sidans innehåll

Hur vet man när köttet är lagom? Vill du veta EXAKT eller räcker det med ett ungefär? Vi visar tre olika sätt att testa och hur väl de funkar. Vilket sätt passar bäst för dig?

Hitta rätt innertemperatur för olika sorters kött och fisk!

3 sätt att testa!

  • Ansiktet

    Peta på olika ställen i ansiktet och jämför med hur köttet känns.
    Kinden = rare
    Hakan - medium
    Nästippen = well done

    Resultat: Lite svårt att känna skillnaden och kan variera mycket beroende på hur man är byggd.

  • Handen

    Håll ihop tummen (löst) med olika fingrar och peta på din hand och jämför med köttet
    Rare - tummen och pekfingret
    Medium - tummen och ringfingret
    Well done - tummen och lillfingret

    Resultat: Ganska bra fingervisning (hehe!) för många av oss. Men exakt blir det inte, och även här kan olika händer vara olika byggda och ge en missvisande bild.

  • Termometer

    Använd en digital termometer och för in den i köttets mitt.
    52 grader = rare
    58 grader = medium
    70 grader = well done

    Resultat: Vill du ha perfekt kontroll över slutresultatet så är det här det bästa sättet alla gånger.