Rätt smaksättare till grillen
Vilken smaksättare ska man egentligen använda när? Här lär du dig allt om de olika grillsåsernas egenskaper
Visste du att man kan förkoka köttet innan grillning? Och möra det själv med exotiska frukter? När det gäller grillning så finns det mycket man kan förbereda för att det ska bli enklare att lyckas med köttet. Här kommer ett gäng tips för dig som vill satsa på att bli en ännu bättre grillare!
Tips: alla goda grillrecept!
Här bjuder vi på metoder och tips som kommer göra köttet mycket
För att behålla saftigheten mår en del kött bra av att förkokas innan marinering och grillning. Inte minst fågel och fläskkött som ju ska vara genomstekt när du serverar det. Koktiderna varierar beroende på vad du ska grilla. Tunna revben behöver bara ett par minuter, tjocka revben 10-12 minuter och tjocka karrékotletter och kycklingklubbor blir grillfärdiga efter 5-6 minuter.
Att göra köttet mört har människan gjort i alla tider. Mörning innebär att köttets egna enzymer bryter ner proteiner i bindväv och celler, och vatten i köttet dunstar. Den vanligaste metoden är vacuummörning men även hängmörat kött är vanligt. Dessa processer tar ungefär två veckor men du kan själv snabbt möra köttet på ca 15 min genom att gnida in det med kiwi, ananas eller papaya. Torka av innan du grillar!
Kött som kräver lång tillagningstid kan med fördel förberedas genom Sous Vide. Ordet kommer från franskan och betyder ungefär ”under vacuum”. Slowcooked är ett annat populärt namn för samma sak. Kött och marinad vacuumförpackas i en särskild påse och tillagas sedan i vattenbad. Metoden gör att hela köttbiten får samma jämna textur och stekgrad. För att få till en stekyta, så kallad Maillardreaktion, ta ur köttet ur påsen och lägg på grillen
I princip är en marinad något du har på det du ska grilla innan, en glaze något du penslar på slutet och rub en torr marinad. Alla tre tillför massor av smak men på lite olika sätt. Ruben behöver tid för att smakerna ska utvecklas, marinaden har en mörande effekt på köttet, medan glazen fångar upp aromer ur värmen och röken i grillen.
Kolla status för eldningsförbud och vad som gäller i din kommun på krisinformation.se.
Vilken smaksättare ska man egentligen använda när? Här lär du dig allt om de olika grillsåsernas egenskaper
Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.
Vi har listat 10 enkla recept på grillsåser, perfekt till varma sommarkvällar!
Det finns en mängd tips och en drös recept som underlättar för en hälsosam grill. Här har vi samlat våra bästa!
Vi bjuder på grillinspiration på mat, goda tillbehör och desserter för alla smaker.
Hitta det bröd, burgare, dressing, ost och topping som blir din ultimata burgare!
Här presenterar vi våra bästa tips och recept till helgens sköna middagar och umgänge.
Vi har tagit fram de viktigaste stegen för att lyckas med grillad tonfisk - varje gång!