Bli bättre grillare!

Så förbereder du köttet för grillen

Visste du att man kan förkoka köttet innan grillning? Och möra det själv med exotiska frukter? När det gäller grillning så finns det mycket man kan förbereda för att det ska bli enklare att lyckas med köttet. Här kommer ett gäng tips för dig som vill satsa på att bli en ännu bättre grillare!
Tips: alla goda grillrecept!

Tips på förberedelser för grillen

Här bjuder vi på metoder och tips som kommer göra köttet mycket

 1. 1. Koka köttet innan grill

  För att behålla saftigheten mår en del kött bra av att förkokas innan marinering och grillning. Inte minst fågel och fläskkött som ju ska vara genomstekt när du serverar det. Koktiderna varierar beroende på vad du ska grilla. Tunna revben behöver bara ett par minuter, tjocka revben 10-12 minuter och tjocka karrékotletter och kycklingklubbor blir grillfärdiga efter 5-6 minuter.

 2. 2. Möra kött med frukt

  Att göra köttet mört har människan gjort i alla tider. Mörning innebär att köttets egna enzymer bryter ner proteiner i bindväv och celler, och vatten i köttet dunstar. Den vanligaste metoden är vacuummörning men även hängmörat kött är vanligt. Dessa processer tar ungefär två veckor men du kan själv snabbt möra köttet på ca 15 min genom att gnida in det med kiwi, ananas eller papaya. Torka av innan du grillar!
   

 3. 3. Sous vide innan grill

  Kött som kräver lång tillagningstid kan med fördel förberedas genom Sous Vide. Ordet kommer från franskan och betyder ungefär ”under vacuum”. Slowcooked är ett annat populärt namn för samma sak. Kött och marinad vacuumförpackas i en särskild påse och tillagas sedan i vattenbad. Metoden gör att hela köttbiten får samma jämna textur och stekgrad. För att få till en stekyta, så kallad Maillardreaktion, ta ur köttet ur påsen och lägg på grillen

 4. 4. Marinad, glaze och rub

  I princip är en marinad något du har på det du ska grilla innan, en glaze något du penslar på slutet och rub en torr marinad. Alla tre tillför massor av smak men på lite olika sätt. Ruben behöver tid för att smakerna ska utvecklas, marinaden har en mörande effekt på köttet, medan glazen fångar upp aromer ur värmen och röken i grillen.

Grilla som ett proffs!
 • På grillen kan man dels krydda köttet, men också själva grillen kan ge goda röksmaker med hjälp av rökspån eller kryddkvistar.
 • Vill du verkligen grilla som ett proffs planerar du och håller koll på både råvaror och redskap. ”Mise en place” som det heter på kockspråk. Det betyder att ha ordning på sina saker.
 • Förbered köttet så att det inte är kallt och ge det lite tid att vila efter att det legat på grillen
Eldningsförbud

Innan du grillar...

Kolla status för eldningsförbud och vad som gäller i din kommun på krisinformation.se.
 

Artiklar (1555)

Marinad!

Buffé testar marinad

Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.

Rätt sås till grillen!

Enkla grillsåser

Vi har listat 10 enkla recept på grillsåser, perfekt till varma sommarkvällar!

Grilla fisken!

Fisk i folie

Här är våra 6 godaste recept på fisk i folie

Grilla grönt!

Fräscha grilltips

Det finns en mängd tips och en drös recept som underlättar för en hälsosam grill. Här har vi samlat våra bästa!

Skapa din drömburgare!

Hemmagjorda hamburgare

Hitta det bröd, burgare, dressing, ost och topping som blir din ultimata burgare!