Hur föredrar du ditt kött? Och hur vet du när köttet är färdigt? Vill du veta EXAKT eller räcker det med ett ungefär? Här visar vi tre olika sätt att testa och hur väl de fungerar.
Tips! Se våra
recept på grillat kött.
Här visar vi - med film, bild och text - tre olika sätt att testa om köttet är klart.
Peta på olika ställen i ansiktet och jämför med hur köttet känns.
Kinden = rare
Hakan = medium
Nästippen = well done
Resultat: Lite svårt att känna skillnaden och kan variera mycket beroende på hur man är byggd.
Håll ihop tummen (löst) med olika fingrar och peta på din hand och jämför med köttet.
Rare = tummen och pekfingret
Medium = tummen och ringfingret
Well done = tummen och lillfingret
Resultat: Ganska bra fingervisning (hehe!) för många av oss. Men exakt blir det inte, och även här kan olika händer vara olika byggda och ge en missvisande bild.
Använd en digital termometer och för in den i köttets mitt.
52 grader = rare
58 grader = medium
70 grader = well done
Resultat: Vill du ha perfekt kontroll över slutresultatet så är det här det bästa sättet alla gånger.
Tips! Med denna guide hittar du annars rätt innertemperatur för olika sorters kött och fisk!