Framtidens julmat – enligt 00-talisterna
I framtidsrapporten ”100 år och framåt” har ICA undersökt hur framtiden kan tänkas se ut år 2040. Rapporten består av en stor undersökning av 00-talisternas syn på mat idag och i framtiden. År 2040 kommer de vara vuxna och ha stor makt över vad och hur vi äter. Här berättar ICAs framtidsspanare Malin Eriksson om vad det innebär det för framtidens julbord.
Samvaro med nära & kära
00-talisterna är den första generationen som är uppväxt i en helt uppkopplad värld. Det gör att de värdesätter tid med nära och kära runt matbordet utan distraherande skärmar. Julbordet spås därför bli en av de viktigaste samlingspunkterna.
Närodlat
00-talisterna sätter högt värde på att maten de äter är lokal- och svenskproducerad. År 2040 spår nästan 70% av 00-talisterna att vi kommer äta ännu mer närodlat. Allt vi äter på julbordet kommer därmed vara svenskt – och till och med hyperlokalt producerat. Här kan ju framtidens varmare klimat i vårt land förlänga odlingssäsongen, vilket innebär att dagens vår- och sommargrönsaker kan ta plats på jultallriken, kanske kommer vi att se sparris eller färskpotatis?
Vegetariskt
00-talisterna spår en grön framtid - hälften av barnen och ungdomarna tror att vi äter mindre kött år 2040, och hela två av tre tror att vi äter mer vegetariskt. Julskinkan krymper och kan till och med försvinna helt från framtidens julbord, som troligtvis kommer att bli helt grönt
Äta med händerna
För 00-talisterna rätter som pasta, pizza, tacos och hamburgare blivit dagens husmanskost – de älskar mat som kan ätas med händerna – speciellt tacos. Detta kommer att speglas i nya innovativa rätter som dukas fram och äts med händerna eller pinnar. Kanske vi får se nya favoriter som jultacos, sillsushi eller gravad laxhamburgare till julbordet?