Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 60 MIN | Medel

Lutfisk med senapssås

En klassisk lutfisk med senapssås är minst lika viktigt på julbordet som skinkan! Fisken tillagas med salt och serveras med rikliga mängder sås, kokt potatis och gröna ärtor.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blötlägg lutfisken i kallt vatten enligt förpackningens anvisning.
  2. Lägg lutfisken i en ugnssäker eller mikrosäker form. Täck formen. Tillaga i mikrovågsugn, full effekt (max 800 W), ca 15 min. Vrid formen och tillaga på halv effekt ytterligare 15-20 min. Strö över salt och låt stå ca 5 min för värmeutjämning.
  3. Har man inte tillgång till mikrovågsugn kan lutfisken tillagas i ugn i långpanna i 225°C, ca 45 min övertäckt med aluminiumfolie. Salta då fisken innan den ställs in i ugnen.
  4. Såsen: Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och späd med mjölken. Låt koka ca 5 min under omrörning. Smaksätt såsen med salt och peppar och senapssåsen även med senap och farin.
  5. Servera lutfisken med såsen, rikligt med krossad kryddpeppar, kokt potatis och gröna ärtor.

Tips

Vid tidsbrist: Koka färdig, urvattnad lutfisk i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 8 min och sedan på halv effekt ca 5 min. Låt stå för värmeutjämning ca 5 min. Värm färdig citronsås smaksatt med senap i en kastrull.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 3 - 3 1/2 kg lutfisk
  • 1 1/2 msk salt
Vit sås
  • 50 g smör
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • 1 - 1 1/2 tsk salt
  • 1 - 2 krm mald vitpeppar
Senapssås
  • 50 g smör
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm mald vitpeppar
  • 2 msk fransk senap
  • 1/2 msk Brun Farin
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer