Hoppa till sidans innehåll
UNDER 60 MIN | Medel

Julmustkola

Kola är ett klassiskt julgodis. Men varför inte testa att göra kola med smak av julmust? Med två klassiska julsmaker blir julmustkolan en garanterad favorit hos både vuxna och barn.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 15 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Häll alla ingredienserna i en stor kastrull och låt koka tills temperaturen blir 125°C, eller 30-40 minuter och gör ett kulprov.
  2. Häll upp kolan i en bakpappersklädd bakform ca 10x25 cm (för 15 st) och låt svalna i rumstemperatur.
  3. När kolan är helt kall skärs den i avlånga små bitar och vrids. Förvaras bäst i frysen.

För alla

Fri från gluten och ägg. Innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.

Näringsvärdet är beräknat per st.

Tips

Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov dvs häll lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.
Tiden kan variera beroende på kastrullens storlek.

Ingredienser

Portioner: 15 st
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 1 1/2 dl julmust

Näringsvärde
Per portion

Energi 553 kJ / 132 kCal