Hoppa till sidans innehåll

När tar julen slut egentligen? Varje år, den 13 januari, på Tjugondag Knut! Då ska julegranen kastas ut − men först ska vi sjunga, dansa runt granen och mumsa på godsaker.

Fixa julgransplundringen!

 • När och varför har vi julgransplundring?

  Julgransplundring innebär slutet på julen. Den långa julen avslutas med festligt slut. Att dansa och sjunga runt granen, klä av den och slänga ut den i samband med julgransplundring är en ganska ny sed. Drygt hundra år på nacken har denna tradition, som kom i samband med det nya julfirandet som uppstod i borgerliga hem under 1800-talet.

  I många andra länder tar julen slut redan den 6 januari. Men åtminstone sedan 1600-talet firar vi i Sverige ut julen 20 dagar efter julafton, på Tjugondag Knut. Av praktiska skäl dansar vi idag oftast ut granen under helgen innan 13 januari.

 • Sånger och lekar

  Det finns många klassiska som passar bra! Ett förslag är att börja med Nu har vi jul här i vårt hus och sedan ha några roliga små klassiska sångdanser som Små grodorna, Vi äro musikanter och/eller Så går vi runt om ett enerissnår. Avslutna med den givna julgransplundringssången - Raska fötter, som avslutas med versen:
  "Snart är glada julen slut, slut, slut.
  Julegranen bäres ut, ut, ut.
  Men till nästa år igen,
  kommer han vår gamle vän -
  ty det har han lovat."

 • Godis

  Efter sången och dansen är det dags att plundra granen på godsaker! I smällkaramellerna bör det ligga en liten knäck eller inslagen kola eller annat gott som håller länge. I klassiskt flätade pappershjärtan som hängs i granen kan det också ligga något smått och gott, som en liten påse kanderade mandlar.

  Pepparkakshuset kan barnen (äntligen!) få mumsa på, damma av det lite med en ren bakduk först bara. Och är det inte mycket gott i granen kan man istället anordna en fiskdamm, eller en skattjakt med gömda godispåsar. Ät helt enkelt upp det sista goda som finns kvar från julfirandet!

  Ursprungligen hängdes man äpplen i träden till jul, och det kan ju vara ett friskt alternativ till godiset.