Bild laddas
Gulligt i miniatyr

Minipepparkakshus

Pyssla små pepparkakshus som dekoration och som blir urgulliga att sätta på kanten av koppen med varm choklad. Här är allt du behöver − mallar, tips och steg för steg beskrivning.
Tips: Recept med pepparkakor.

Så gör du minipepparkakshus

Vi listar vad du behöver och visar steg för steg hur du gör dina egna minipepparkakshus. 

  • Du behöver

    - En sats pepparkaksdeg eller färdigköpt
    Mall minipepparhus (PDF)
    - Kavel
    - Degsporre eller liten kniv
    Hemmagjord kristyr eller färdig kristyr, gärna i olika färger, att dekorera med
    - Strössel och smått smågodis (t ex snöflingor, små kulor och kristaller)
    - Ugnsplåt och bakplåtspapper
    - Eventuellt ett platt rivjärn

  1. Bild laddas

    1. Kavla degen

    Kavla ut degen mycket tunt. Lägg ut mallarna. Till varje hus behövs två bitar av varje malltyp.

  2. Bild laddas

    2. Skär ut

    Skär ut husbitarna med hjälp av en degsporre eller kniv.

  3. Bild laddas

    3. Grädda

    Grädda pepparkakorna 6–8 minuter på 175°C, eller följ instruktionerna på den färdigköpta degen. Låt bitarna svalna helt. Om bitarna svällt för mycket, så att ”dörren” blivit för smal går det bra att försiktigt fila ner kanterna inifrån med en platt rivjärn.

  4. Bild laddas

    4. Bygga ihop

    Limma ihop bitarna med kristyren, det räcker gott med så små bitar. Behöver kanterna filas för bättre passform så använd gärna ett platt rivjärn.

    Börja med att limma fast långsidorna på en gavel. Sätt sedan fast den andra gaveln och avsluta med takbitarna.

    Håll fast bitarna mot varandra en liten stund tills kristyren stelnat något innan du sätter dit nästa bit.

  5. Bild laddas

    5. Pynta

    Dekorera husen med kristyr, godis och strössel. En av fördelarna med minipepparkakshus är att man kan göra många och låta var och en dekorera sitt eget hus som ett gemensamt julpyssel.

  6. Bild laddas

    6. Servera!

    Bjud pepparkakshusen på koppar med varm choklad serverad med fluffig grädde och pudrad kakao.

4 snabba om pepparkakor

Frågor du kanske ställer dig just nu:

  1. Hur länge ska pepparkakor vara i ugnen?
    Ca. 6-8 min i mitten av ugnen på 175°C
  2. Hur gör man pepparkaksdeg?
    Se recept på pepparkaksdeg här
  3. Hur länge håller pepparkaksdeg?
    Hemgjord pepparkaksdeg håller en dryg vecka i kylskåpet. Se till att den är väl inplastad.
  4. Hur länge håller pepparkakor?
    Det beror lite på hur de förvaras. Torrt och svalt i en kakburk håller de i några månader. Släng om de börjar bli mjuka eller känns härskna. Men förhoppningsvis är de ju så goda att de går åt innan det hinner gå så långt.
Barnsligt kul!

Julpyssla med trolldeg

Julens finaste pynt blir dessa miniljusstakar gjorda med trolldeg. Vi visar hur du gör!
Bild laddas