Hoppa till sidans innehåll

Smördegsinbakad oxfilé är en saftig rätt som passar bra när du ska bjuda på en festlig middag, till exempel till nyårsafton. Det kan vara lite pilligt, men väl värt mödan! Här visar vi hur du lyckas med den inbakade oxfilén.

Smördegspaketen kan göras klara en dag i förväg, förvara dem täckta med plastfolie i kylen. Tillaga dem i 200­­­­­°C i 30 minuter före servering. Servera oxfilépaketen med portvinssås samt gärna en tomatkompott och rostade palsternackor. Se recepten.

 

Så gör du smördegsinbakad oxfilé

  • Bryn köttet

    Skär oxfilén i lika stora bitar och bryn dem så att de får färg runtom hela. Ställ köttbitarna kallt att svalna.

  • Klä köttet med smördeg

    Skär ut 7 cm breda smördegsremsor på lånsidan. Rulla in köttbitarna i varsin remsa. Fäst en rund platta av smördeg till en botten.

  • Lägg i svampfyllning

    Ställ rundlarna upp. Lägg i svampfyllningen ovanpå köttbiten. Lägg på ett lock av smördeg och knyt ihop.

  • Pensla knytena

    Gör ett hål i mitten på locket. Pensla knytena på ovansidan och runtom. Ställ dem i kylskåp med plastfolie över om du förbereder dem ett tag innan de ska tillagas.

  • Grädda

    Tillaga knytena i ugnen, ca 30 minuter före servering.

  • Klart!

    Nu är de klara att servera. Smaklig måltid!

  • Tips

    Servera oxfilépaketen med portvinssås samt gärna en tomatkompott och rostade palsternackor.