Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Inbakad oxfilé med svampcrème

Inbakad oxfilé är en klassiskt lyxig nyårsrätt. Den goda oxfilén har ett täcke av smördeg som gömmer en krämig och smakrik fyllning av murklor, champinjoner, vitt vin och crème fraiche. Genom att inte bryna köttet blir det saftigare och jämnrosa rakt igenom vid tillagning.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Putsa köttet från hinnor och senor. Vik in den smala änden så det blir en jämntjock bit.
  2. Svampcrème: Skölj murklorna väl under rinnande vatten. Låt rinna av. Skär i mindre bitar.
  3. Finhacka champinjonerna, gärna i matberedare.
  4. Fräs svamp, lök och vitlök i smöret. Tillsätt vinet och låt småkoka på svag värme 20–25 minuter, tills vätskan kokat bort. Rör då och då. 
  5. Rör i crème fraichen och låt koka ihop till en tjock crème.
  6. Rör i persiljan. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna helt. Kan förberedas hit.
  7. Sätt ugnen på 200°C.
  8. Torka och gnid in köttet (rumsvarmt) med salt och peppar. Lägg bitarna på en bakpappersklädd plåt. 
  9. Fördela svampcrèmen på köttet.
  10. Lägg ett smördegsark över varje köttbit och vik under kanterna till fina paket.
  11. Gör 2–3 hål med en tändsticka på ovansidan. Pensla med uppvispad äggula.
  12. Tillaga köttet mitt i ugnen, ca 30 minuter för rosa, 35–45 minuter för medium/genomstekt. Låt vila i 15 minuter. Skär köttet i ca 3 cm breda skivor. 
  13. Servera gärna med en god rödvinssås och rostade rotfrukter.

För alla

Innehåller gluten, mjölk och ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfri smördeg.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche och laktosfritt smör. Välj laktosfri smördeg.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Välj mjölkproteinfritt smör och mjölkproteinfri smördeg.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 2 kg oxfilé
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 2 rullar kyld smördeg (à 250 g)
  • 2 äggulor
Svampcrème
  • 1 burk murklor (à 190 g)
  • 250 g champinjoner
  • 3 msk finhackad silverlök
  • 1 tsk finhackad vitlök
  • 2 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl crème fraiche
  • 3 msk finhackad persilja
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?