Hoppa till sidans innehåll

Vi lär oss allt om rotselleri och bjuder på intressant fakta, listar dess smakkompisar och goda recept med den runda knölen i fokus! Vad sägs om bakad rotsellerin i brynt smör eller vegansk julskinka?

Tips: Här hittar du fler recept med rotselleri!

Förvara rotselleri

I plast eller fuktig handduk i kylskåp.

Allt du behöver veta

Rotsellerin är en gammal kulturväxt som tros vara en avkomma till den ståtliga bladsellerin, även om exakt härkomst är oklart. Den runda roten består av flera små rötter och har ett tjockt och knöligt skal som enklast skärs bort med kniv. Fruktköttet har en fast konsistens, gulvit färg och en utmärkande, något söt smak. I Sverige skördas rotfrukten i augusti och lagras fram till mitten av våren. Rotfrukten är vanligast förekommande i rätter som soppor och grytor, men äts även rå i exempelvis sallader. På senare år har rotsellerin även blivit en självklar komponent på de veganska julborden i griljerad kostym som ett växtbaserat alternativ till julskinkan.

Extra gott att kombinera med rotselleri

Smör
Nötter
Rökt lax
Grönmögelost

Goda recept med rotselleri

 • Bakad rotselleri i brynt smör

  Bakad rotselleri i brynt smör

  Rotselleri gör sig bäst när den får bakas länge i ugn. I rotsellerins skal sitter massor av smak, så låt det vara kvar och ta bara bort rotfästet. Denna rätt går utmärkt att förbereda dagen innan festen. Skeda över brynt smör som fått smak av lök och vitlök vid servering.

  - Bakad rotselleri i brynt smör

  Spara

 • Vegansk julskinka av rotselleri

  Vegansk julskinka av rotselleri

  Vegansk julskinka av rotselleri är ett måste på varje grönsaksätares julbord. När man griljerat rotsellerin liknar den en julskinka, men smaken är helt annorlunda. När rotselleri bakas i ugn får den en härligt söt och nötig karaktär som är god till senapsgriljering.

  - Vegansk julskinka av rotselleri

  Spara

 • Panerad rotselleri med gröna bönor och hollandaise

  Panerad rotselleri med gröna bönor och hollandaise

  En ljuvlig vegorätt där skivor av rotselleri paneras och steks tills gyllene och krispiga och serveras tillsammans med gröna bönor och en len, krämig hollandaisesås.

  - Panerad rotselleri med gröna bönor och hollandaise

  Spara

 • Linsbolognese på svarta linser

  Linsbolognese på svarta linser

  En härlig bolognese i ny tappning! Denna smakrika linsbolognese med rotselleri och svarta linser blir en mättande vardagsmåltid, som dessutom passar perfekt till veckans matlåda.

  - Linsbolognese på svarta linser

  Spara

 • Ugnspannkaka med rivna rotfrukter

  Ugnspannkaka med rivna rotfrukter

  Vardagsfavoriten nummer ett, i en uppdaterad version med rivna rotfrukter! Vilka rotfrukter väljer du själv, men morot, palsternacka och rotselleri blir gott ihop. Lyxa till ugnspannkakan med smörstekta äpplen och salladslök. Bjud med rårörda lingon.

  - Ugnspannkaka med rivna rotfrukter

  Spara

 • Kokoscurry med rotfrukter

  Kokoscurry med rotfrukter

  En vegetarisk currygryta med mycket smak från härliga rotfrukter. Hettan från chilin och syrligheten från citrongräset och limen blir en skön kombo tillsammans med den krämiga kokosmjölken. Servera gärna kokoscurryn med ris och gärna ett par limeklyftor.

  - Kokoscurry med rotfrukter

  Spara

 • Panerad rödspätta på rågbröd

  Panerad rödspätta på rågbröd

  Panerad rödspätta på macka är ett genidrag! Servera den friterade spättan tillsammans med en remouladsås med rotselleri, picklad silverlök och knapriga hasselnötter som topping på rågbröd för en makalöst god och matig macka.

  - Panerad rödspätta på rågbröd

  Spara