Linsbolognese på svarta linser

71
9 Klimatsmart
Linsbolognese på svarta linser

En härlig bolognese i ny tappning! Denna smakrika linsbolognese med rotselleri och svarta linser blir en mättande vardagsmåltid, som dessutom passar perfekt till veckans matlåda.

Ett recept från:
Buffé nr 5, 2018

Linsbolognese på svarta linser

Ingredienser

4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 stor morot
200 g rotselleri
2 msk tomatpuré
2 msk olivolja
1 förp krossade tomater (à 390 g)
1 1/2 dl svarta- eller belugalinser
1 grönsaksbuljongtärning
4 - 5 dl vatten
1 tsk strösocker
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk torkad timjan eller rosmarin
300 g pasta (gärna pappardelle)

Till servering

riven parmesan

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från laktos.
Gör glutenfri: välj glutenfri pasta.
Gör mjölkproteinfri: uteslut parmesanosten.
Gör äggfri: välj äggfri pasta. Känsliga äggallergiker bör undvika ost med konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

71

Kommentarer

Anna

2022-01-12

Jag har färdigkokta linser (rester). Ska jag ändå låta linserna koka med i 20 min så att de drar åt sig smak, eller blir de sönderkokta då?

Ulrika

2021-09-03

God, men lite vattnig och rinnig. Jag tog av locket efter 20 minuter och lät den långsamt reduceras till fastare konsistens. Nästa gång kanske jag skippar locket helt och spär allteftersom om det behövs.

Katarina

2021-05-02

Står inte om det ska vara torkade eller förkokta linser. Om det ska vara torkade linser anges inte att de ska blötläggas vilket de ju borde.

Näringsvärde per portion

Energi 2188 KJ / 522 kCal
Fett 11 g
Salt 2.7 g
Kolhydrater 81 g
Protein 22 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden