Hoppa till sidans innehåll

Sill och potatis, gubbröra, matjessill med potatis och dill eller matjessill på macka? Nu går vi in i sillens månad och tipsar därför om våra bästa matjesill-recept.

Elin Nordström
Tips:Här hittar du alla våra recept med sillOch här får du veta hur du kokar den perfekta färskpotatisen.

 • Matjessill med fäsrskpotatis, fänkål och brynt gräslökssmör

  Brynt smör gör det mesta godare, så även matjessill. Här blandas matjessillen med färskpotatis och krispig fänkål. Vid servering ringlas det brynta smöret med gräslök över.

  - Matjessill med fäsrskpotatis, fänkål och brynt gräslökssmör

  Spara

 • Pepparrotssill med krasse och hyvlade gulbetor

  Pepparrotssill i ett läckert recept på egen inlagd sill. Sötman från gulbetorna och sockret bryter fint mot stinget från pepparroten som bidrar med den uppiggande pricken över i. En färgglad rätt att servera på buffébordet.

  - Pepparrotssill med krasse och hyvlade gulbetor

  Spara

 • Varma mackor med matjessill, ägg och Västerbottensost

  De här mackorna passar helt perfekt till vickningen på en fest – sill, Västerbottensost, ägg och gräddfil gör dem mättande, salta och krämiga. Och riktigt, riktigt goda!

  - Varma mackor med matjessill, ägg och Västerbottensost

  Spara

 • Matjessillflarn med potatis, dill och gräddfil

  En klassiker i helt ny tappning. Smördeg med allt som hör sommaren till. Färskpotatis, rödlök, prästost, matjessill, gräddfil och dill- kan det bli mer somrigt? Passar lika bra till lunch en sommardag som på midsommarbuffén.

  - Matjessillflarn med potatis, dill och gräddfil

  Spara

 • Gubbröra med matjessill

  Här har du ett matigt recept på Gubbröra med kaviar. Skala och tärna ägg och potatis. Även matjessillen tärnar du och gräslök och dill hackas. Blanda i övriga ingredienser och servera på knäckebröd.

  - Gubbröra med matjessill

  Spara

 • Matjessill, kavringssmul och brynt smörkräm

  Toppa sillen med smörstekt kavringssmul och brynt smörkräm. Matjessill har sällan smakat så gott! Äppelsalladen, kavringssmulet och smörkrämen går fint att förbereda dagen innan. Lägg ihop vid servering.

  - Matjessill, kavringssmul och brynt smörkräm

  Spara

 • Matjessill med ägg, kavringssmul och gräddfil

  Sommarens smaker på en tallrik! Den här rätten med smulad kavring, ägg, färskpotatis, gräddfil och Västerbottensost passar bra på buffébordet eller som förrätt. Enkel och snabb att både förbereda och laga!

  - Matjessill med ägg, kavringssmul och gräddfil

  Spara

 • Matjessill på fat

  En klassisk sommarrätt är detta dekorativa matjesfat med vispad crème fraiche, färskpotatis och krämiga ägg. Och om du vill göra det lilla extra ska du toppa med brynt smör och stenbitsrom. Servera som en del av en buffé eller fräsch sommarlunch.

  - Matjessill på fat

  Spara

 • Tre goda silltapas

  Tre smarriga silltapas att servera både till vardags och fest! Imponera med en het silltaco eller en twist på mer klassiska smaker till sill som brynt smör och potatis. Här finns något för alla smaker.

  - Tre goda silltapas

  Spara

 • Matjessill med kokta gulbetor

  Den perfekta förrätten med smak av sommar har vi här. Härligt mjukkokade gulbetor serveras med fint skurna bitar matjessill på en bädd av fluffig gräddfil. Vänd över brynt smör och toppa slutligen med rostade vallmofrön. Smaklig spis!

  - Matjessill med kokta gulbetor

  Spara

 • Krämig matjessill med äpple, rödlök, ägg och smetana

  Nu äntligen är det sommar, och då är det dags för det enklaste av det godaste: sillmacka! Först slänger du ihop en härligt krämig sillblandning med äpple, rödlök, ägg och smetana. Sen ”brer” du ut den på ett krispigt knäckebröd. Varsågod och njut.

  - Krämig matjessill med äpple, rödlök, ägg och smetana

  Spara

 • Lingonsill med pepparrot

  Låt lingon och pepparrot sätta smak på sillen! Här gör vi lingonsill med rödlök, vinäger, lingondryck, socker, salt och pepparrot. Med färdig inläggningssill är det hur enkelt som helst att smaksätta egen sill.

  - Lingonsill med pepparrot

  Spara