Med en sprakande glassbomb som grande finale på festen behövs inga andra fyrverkerier. Med färdig glass och sorbet är den förvånansvärt enkel att göra. Här visar vi steg för steg hur du lyckas och ger tips på olika smaksättningar.

En glassbomb är ett garanterat säkert kort som avslutning på vilken festmåltid som helst. Med glassbombens inre som består av uppfriskande passion- och mangosorbet, ett yttre av krämig kokosglass och ett hölje av sötsega maränger och kokoskolasås blir det en dessert att imponera på gästerna med. 

Så bygger du en glassbomb

Receptet på den festliga glassbomben hittar du bland länkarna längst ner på sidan.

glassbomb1-3

Klä en 3-litersskål med plastfolie. Låt plastfolien gå en bra bit över kanten. Lägg den mjukrörda glassen i skålen och tryck ut/upp den mot kanterna med en sked. Täck med plastfolie och tryck försiktigt ner en 1-litersskål. Ställ in i frysen ca 3 timmar. 

glassbomb4-6

Ta ut den lilla skålen och fyll hålet med sorbet. Släta ut så att ytan blir jämn. Täck med plastfolie ställ in i frysen minst 5 timmar. Ta ut glassbomben en halvtimme före servering. Det är viktigt att den inte är för kall när man skär i den, hellre att den börjat smälta så smått – den blir som godast då. Garnera med maränger, finrivet limeskal och ringla över såsen, eller servera den vid sidan om. Stick gärna ner några tomtebloss och tänd dem vid servering, så har du en dessert värdig Nobelfesten!

Fler exempel på goda glassbomber!

  • Hallonsorbet, vaniljglass och dulce de leche

  • Citronsorbet, lakritsglass och saltlakritssås

  • Svartvinbärssorbet, chokladglass och chokladsås