Hoppa till sidans innehåll
ÖVER 60 MIN | Medel

Glassbomb

Ett enkelt recept på festlig glassbomb. Du gör den charmiga tårtan av vaniljglass, hallonsorbet, kolasås och hallon. Passar perfekt att servera som efterrätt på kalas!

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2009
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Klä insidan av en stor skål , ca 2 liter, med plastfolie (om du ska göra 1 glassbomb, 10 port). Folien ska hänga ut en bit över kanten. Tryck ut vaniljglassen i ett tjockt lager runt skålens innerkanter och botten, lättast går det med en sked. Lämna ett "hål" stort nog att rymma en mindre skål, ca 1 liter. Pressa ner den lilla skålen i den stora så får du perfekt mått. Ta ut den lilla skålen och ställ in den stora skålen i frysen.
  2. Klä även den lilla skålen med plastfolie så att det går ut en bit över kanten. Fyll den helt med hallonsorbet.
  3. Ta ut den stora skålen ur frysen och häll kolasåsen i "hålet". Lossa hallonsorbeten från den lilla skålen och ta bort plastfolien.
  4. Placera hallonsorbeten i kolasåsen. Ställ in i frysen ca 2 timmar. Stjälp upp glassbomben på ett fat och garnera med hallon.

För alla

Gör glutenfri: kontrollera kolasåsen.
Gör laktosfri: välj laktosfri glass och sorbet. Laga kolasås baserad på laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfri glass och sorbet. Laga kolasås på soja- eller havrebaserad gräddersättning.
Gör äggfri: välj äggfri glass och sorbet.

OBS! Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Det är däremot ingen fara om du använder frysta hallon plockade i Sverige, därför rekommenderar vi att använda svenska hallon till detta recept.

Tips

Tänk på att du behöver två skålar i ungefär samma form. Den ena ska vara mindre än den andra.

Ingredienser

Portioner: 10
  • 2 liter vaniljglass
  • 1 liter hallonsorbet
  • 1 tub kolasås (à 225 ml)
  • 1/2 l hallon (färska eller frysta, 1/2 l motsvarar 250 g)