Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Glassbomb med maränger och kokoskolasås

Med en sprakande glassbomb som dessert behövs inga andra fyrverkerier. Glassbomben är förvånansvärt enkel att göra, men med ett imponerande resultat. Med färdig glass och sorbet går det fort. Toppa med hembakta maränger och ringla kokoskolasås över.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Ta ut glassen ur frysen och låt den tina ca 10 minuter. Rör ihop glass och kokos.
  2. Klä insidan av en stor skål, ca 3 liter (för 10 portioner), med plastfolie. Låt folien hänga ut en bit över kanten.
  3. Tryck ut glassen i ett tjockt lager runt skålens innerkanter och botten med en sked. Lämna ett hål i mitten så att en skål som rymmer ca 1 liter (för 10 portioner) får plats. Täck glassen med plastfolie och tryck ner den lilla skålen i hålet. Ställ in i frysen ca 3 timmar.
  4. Ta ut skålen ur frysen, ta ut den lilla skålen och lyft bort plasten. Fyll hålet med sorbet och se till att få en jämn yta. Täck med plastfolie och ställ in i frysen minst 5 timmar.
  5. Maränger: Sätt ugnen på 100°C. Vispa äggvitorna och hälften av sockret till ett vitt skum. Tillsätt resten av sockret lite i taget under vispning. Vispa till en fast maräng. Fyll en spritspåse med marängsmeten, gärna med tyll. Spritsa små maränger på en bakpappersklädd plåt. Strö över kokos och ställ in i mitten av ugnen 1–1 ½ timme.
  6. Kokoskolasås: Lägg alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt koka tills såsen tjocknar, ca 15 minuter.
  7. Ca 30 minuter före servering: Ta bort plasten och stjälp upp glassbomben på ett fat. Tryck fast marängerna runt om. Strö över limeskal. Värm kolasåsen och ringla över strax före servering eller servera vid sidan av.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: Välj laktosfri glass och sorbet.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfri glass, t ex havre- eller sojabaserad. Välj mjölkfri sorbet.
Gör äggfri: Välj äggfri glass och äggfri sorbet. Uteslut marängerna.

Tips

Glassbomben går givetvis att göra med andra sorters glass och sorbet. Testa en variant med chokladglass och hallonsorbet. Servera med vanlig kola- eller chokladsås. Den vågade provar med lakritssås. Sätt i några tomtebloss i glassbomben och tänd vid servering, så har du en dessert värdig Nobelfesten!

Ingredienser

Portioner: 10
  • 2 l vaniljglass
  • 3 dl rostad kokos
  • 1 l passions- och mangosorbet
  • finrivet skal av 1 lime
Maränger
  • 3 dl strösocker
  • 3 äggvitor
  • 1/2 dl rostad kokos
Kokoskolasås
  • 2 dl kokosgrädde
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1/2 dl råsocker
  • finrivet skal av 1/2 lime
  • 1/2 krm salt
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2404 kJ / 579 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer