Hallonsorbet fylld med vaniljmascarpone på chokladkexbotten

33
11
Hallonsorbet fylld med vaniljmascarpone på chokladkexbotten

En riktig bomb med guldkant för ett sprakande avslut! Inspirerad av Nobelfesternas glassbomber men i det lilla formatet. Det här är en uppfriskande dessert där syrlig sorbet möter krämig vaniljmascarpone.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2012

Hallonsorbet fylld med vaniljmascarpone på chokladkexbotten

Ingredienser

6 portioner
3/4 l hallonsorbet
1/2 ask mascarpone (1/2 ask motsvarar 125 g)
50 g smör
50 g mörk choklad
9 st fullkorns digestivekex
1 dl vispgrädde
3 msk vanilj likör (Liqeur 43)
2 msk honung
2 tsk färskpressad citronjuice

Hallonsås

250 g frysta, tinade hallon
2 msk socker
hallon till garnering

Glittrande karamell

2 dl socker
1 dl vatten
2 krm ättiksprit (12 %)

För alla

Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex från t ex Semper.
Gör laktosfri: ersätt mascarpone med t ex laktosfri färskost, använd ren mörk choklad av god kvalitet. Välj matfett, kex och grädde utan laktos. Kontrollera innehållet i sorbeten.
Gör mjölkproteinfri: ersätt mascarpone med mjölkfritt, t ex tofu eller annat mjölkfritt färskostalternativ. Använd mjölkfritt matfett och ren mörk choklad av god kvalitet. Välj mjölkfria kex och byt grädden mot vispbar havre- eller sojabaserad gräddersättning. Kontrollera innehållet i sorbeten.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i kex och sorbet.

OBS! Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Det är däremot ingen fara om du använder frysta hallon plockade i Sverige, därför rekommenderar vi att använda svenska hallon till detta recept.

Gör så här

Tips

Klä insidan av 6 kaffekoppar/portionsformar(à ca 1 1/2 dl för 6 port) med plastfolie. Låt plastfolien hänga lite över kopparnas kanter. Fyll till 3/4 med sorbet, gräddblandning och chokladkex. Vik över plasten och fryst i minst 4 timmar. Doppa sedan formarna hastigt i hett vatten och lyft ut »bomberna« med hjälp av plasten.

Vad tyckte du om receptet?

33

Kommentarer

Danielle

2014-01-07

Jag hade inte vaniljlikör utan tog 1,5 msk vaniljvodka och sedan skrapade jag ur en halv vaniljstång. Det blev jättegott, tyvärr lite hårt men det beror då antagligen på avsaknaden av alkohol då? =) Rekoemmenderas verkligen, och hade plastfolie i muggarna! Det var perfekt, skulle kunna tänka mig att göra de mindre.

Redaktionen

2013-01-11

Hej Jennifer och Margareta! Alkoholen påverkar inte bara smaken utan även konsistensen och gör att mascarponeblandningen inte blir så hård. Ett tips är att smaksätta blandningen med konc saft, t ex apelsin eller fläder. Då blir den nog lite sötare och hårdare än om man tar likör, men inte fullt lika hård som om man utesluter likören helt.

Redaktionen

2013-01-11

Hej! Ett tips är att använda lite mer likör, alkoholen påverkar konsistensen på mascarponefyllningen och gör att den inte blir så hård. Ett annat tips är att dela »bomben« så snart det går i fyra »tårtbitar« - på så sätt kommer värmen åt mascarponekrämen bättre.