Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Hallonsorbet fylld med vaniljmascarpone på chokladkexbotten

En riktig bomb med guldkant för ett sprakande avslut! Inspirerad av Nobelfesternas glassbomber men i det lilla formatet. Det här är en uppfriskande dessert där syrlig sorbet möter krämig vaniljmascarpone.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dagen före nyårsafton: Smält smöret i en kastrull. Grovhacka chokladen. Mixa hastigt kexen tillsammans med chokladen till grova smulor i en matberedare. Blanda i smöret.
  2. Vispa grädden fluffig i en bunke. Blanda ner mascarpone, likör, honung och citronjuice. Rör till en slät konsistens.
  3. Fyll 6 kaffekoppar/portionsformar (à ca 1 1/2 dl för 6 port) till 3/4 med sorbet. Se till att trycka ner sorbeten så att det inte blir några mellanrum.
  4. Spritsa i, eller gör en liten urgröpning i mitten och klicka i, gräddblandningen.
  5. Fördela kex- och chokladsmulorna i ett jämnt lager på sorbeten så att du får som ett lock. Ställ i frysen.
  6. Hallonsåsen: Mixa hallonen i matberedare eller med stavmixer. Passera genom finmaskig sil. Blanda med sockret. Ställ kallt.
  7. Karamell: Blanda socker, vatten och ättiksprit i en kastrull. Koka upp. Koka på medelvärme till en sirapsliknande konsistens och guldig färg. Häll ut på ett bakplåtspapper. Låt karamellen svalna och stelna. Knäck karamellen och krossa i mortel till vackra guldliknande flakes/korn.
  8. Nyårsafton, 10 minuter före servering: Ta fram desserterna och låt stå 5 minuter. Doppa formarna hastigt i hett vatten. Stjälp upp »bomberna« på tallrikar. Dela dem på mitten. Servera med hallon och hallonsås. Garnera gärna med glittrande karamell.

För alla

Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex från t ex Semper.
Gör laktosfri: ersätt mascarpone med t ex laktosfri färskost, använd ren mörk choklad av god kvalitet. Välj matfett, kex och grädde utan laktos. Kontrollera innehållet i sorbeten.
Gör mjölkproteinfri: ersätt mascarpone med mjölkfritt, t ex tofu eller annat mjölkfritt färskostalternativ. Använd mjölkfritt matfett och ren mörk choklad av god kvalitet. Välj mjölkfria kex och byt grädden mot vispbar havre- eller sojabaserad gräddersättning. Kontrollera innehållet i sorbeten.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i kex och sorbet.

OBS! Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Det är däremot ingen fara om du använder frysta hallon plockade i Sverige, därför rekommenderar vi att använda svenska hallon till detta recept.

Tips

Klä insidan av 6 kaffekoppar/portionsformar(à ca 1 1/2 dl för 6 port) med plastfolie. Låt plastfolien hänga lite över kopparnas kanter. Fyll till 3/4 med sorbet, gräddblandning och chokladkex. Vik över plasten och fryst i minst 4 timmar. Doppa sedan formarna hastigt i hett vatten och lyft ut »bomberna« med hjälp av plasten.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 3/4 l hallonsorbet
  • 1/2 ask mascarpone (1/2 ask motsvarar 125 g)
  • 50 g smör
  • 50 g mörk choklad
  • 9 st fullkorns digestivekex
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 msk vanilj likör (Liqeur 43)
  • 2 msk honung
  • 2 tsk färskpressad citronjuice
Hallonsås
  • 250 g frysta, tinade hallon
  • 2 msk socker
  • hallon till garnering
Glittrande karamell
  • 2 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 2 krm ättiksprit (12 %)
Lägg till i inköpslistan