Hallonsorbet fylld med vaniljmascarpone på chokladkexbotten

Betyg 4.1 av 5.33 personer har röstat
Receptet har 11 kommentarer
Hallonsorbet fylld med vaniljmascarpone på chokladkexbotten

En riktig bomb med guldkant för ett sprakande avslut! Inspirerad av Nobelfesternas glassbomber men i det lilla formatet. Det här är en uppfriskande dessert där syrlig sorbet möter krämig vaniljmascarpone.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2012

Hallonsorbet fylld med vaniljmascarpone på chokladkexbotten

Ingredienser

6 portioner
3/4 l hallonsorbet
1/2 ask mascarpone (1/2 ask motsvarar 125 g)
50 g smör
50 g mörk choklad
9 st fullkorns digestivekex
1 dl vispgrädde
3 msk vanilj likör (Liqeur 43)
2 msk honung
2 tsk färskpressad citronjuice

Hallonsås

250 g frysta, tinade hallon
2 msk socker
hallon till garnering

Glittrande karamell

2 dl socker
1 dl vatten
2 krm ättiksprit (12 %)

Gör så här

00:10:00
00:05:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

11 st
  • Jag hade inte vaniljlikör utan tog 1,5 msk vaniljvodka och sedan skrapade jag ur en halv vaniljstång. Det blev jättegott, tyvärr lite hårt men det beror då antagligen på avsaknaden av alkohol då? =) Rekoemmenderas verkligen, och hade plastfolie i muggarna! Det var perfekt, skulle kunna tänka mig att göra de mindre.

    Danielle

  • Hej Jennifer och Margareta! Alkoholen påverkar inte bara smaken utan även konsistensen och gör att mascarponeblandningen inte blir så hård. Ett tips är att smaksätta blandningen med konc saft, t ex apelsin eller fläder. Då blir den nog lite sötare och hårdare än om man tar likör, men inte fullt lika hård som om man utesluter likören helt.

    Ica-köket

  • Hej! Ett tips är att använda lite mer likör, alkoholen påverkar konsistensen på mascarponefyllningen och gör att den inte blir så hård. Ett annat tips är att dela »bomben« så snart det går i fyra »tårtbitar« - på så sätt kommer värmen åt mascarponekrämen bättre.

    Ica-köket

  • Supergod! Ersatte likören med vaniljextrakt och använde Chilichoklad vilket blev lyckat! Både barn och vuxna var nöjda:)

    Pernilla

  • Hej Åsa! Varför inte prova Nederburg Noble Late Harvest (nr 2741)?

    Ica-köket

  • Jag använde Smetana i stället för mascarpone och fyllningen blev inte alls stenhård utan mjuk och bra. Botten bör nog också modifieras, den blir som sagt stenhård!

    Staffan

  • Instämmer i tidigare kommentar - goda smaker ihop men stört omöjligt att äta snyggt. Botten och mitt stenhårda medan sorbeten var halvsmält. Dessutom tyckte jag att proportionerna i receptet var konstiga. Jag fick mascarponefyllning över men blev tvungen att göra mer botten för att det skulle räcka. - Istället för vaniljlikör använde jag hemgjort vaniljextrakt.

    Karin

  • förslag på dryck till efterrätten?

    Åsa

  • Tyckte att desserten var sådär. Goda smaker ihop, men krämen i mitten blir stenhård efter frysen medan glassen smälter, så svårt att få med allt i en behaglig tugga!

    Dennis

  • Kan man använda någon någon slags alkoholfri likör till efterrätten?

    Margareta

Testa liknande recept

  • Cheesecake med blåbär och citron
    Betyg 3.1 av 5.548 personer har röstat
    Receptet har 51 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Tarte med körsbär och mascarpone
    Betyg 3.2 av 5.13 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Söt oströra
    Betyg 2 av 5.2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 15 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Ice coffee mint
    Betyg 5 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 15 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Chokladfondue med jordgubbar
    Betyg 3 av 5.2 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Rosa drink
    Betyg 4.3 av 5.25 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Under 15 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad